Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Ara
Damga Yerel Haberler Öğrenciler Balıkçı Kenan'a akın ediyor

Öğrenciler Balıkçı Kenan'a akın ediyor

Kurulduğu günden bu yana dünyada ve Türkiye’de tek olma özelliği taşıyan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi okulların kapanması ile birlikte öğrencilerin ziyaretçi akınına uğruyor

Okunma Süresi: 2 dk

Uzun yıllardır Türk kara surlarında yakalanan bir çok balık türünü, mumyalayıp müze haline getiren İstanbul’un ünlü balıkçısı balıkçı Kenan Balcı müzeye olan ilgiden oldukça memnun. Özellikle gençlerin büyük ilgisini çektiğini vurgulayan Balcı; “Müzemize her gün yüzlerce ziyaretçi geliyor. Ziyaretçilerin bir çoğu genç ve öğrenci. Buraya gelince heyecanlarını gizleyemiyorlar. Buda bizleri sevindiriyor. Bir çok gencimize yaşadığımız denizlerdeki balık türlerini öğretiyoruz” şeklinde konuştu.

Yaz tatilinin vazgeçilmezi oldu
En küçük hamsiden en büyük orkinosa kadar binlerce deniz canlısını bünyesinde barındıran Türkiye Deniz Canlıları Müzesi öğrencilerin tatilde vazgeçilmezi oldu. Öğrencilerin meraklı bakışlar halinde balıkları inceleyip fotoğraf çektiklerini söyleyen Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Kenan Balcı; “Yıllarca büyük emek harcayarak bu müzeyi kurduk. Müzede 41 tona yakın mumya balık mevcut bunlar ortalama 12 tır dolusu balık ediyor. 800 kiloluk orkinoslar, bir buçuk tonluk köpekbalıkları ve aynı zamanda Batman tür vatoz balıkları mevcut. Burada olan balıkların hepsi bizim denizlerimizde vardı. Artık zamanla yok olmaya başladılar. Buraya gelen öğrenciler buradaki dev balıkları görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Gelecek nesillere böyle bir müze bıraktığımız için çok mutluyum. Burası bir müze değil aynı zamanda bir bilgi deposu” diye konuştu.

Balıklarımız azalıyor
Beylikdüzü’nde bulanan müzede herkesi ücretsiz olarak ağırladığını ifade eden Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Kenan Balcı, denizlerin insanlar tarafından kirletilmesinden dolayı canlı türlerinin azaldığını söyledi. Balcı, “ Yanlış avcılık ve kirlilik denizlerdeki canlı türlerinin yok olmasına neden oluyor. Balıklarımız azalıyor. Müzede bulunan balıkların bazılarının nesli tükenmek üzere. Hamsiler çok küçük balıklarımız. Küçük balıklar büyük balıkları davet eder. Küçük balığın olmadığı yere de büyük balık gelmez. Onun için hamsi, İstavrit çok değerli balığımız. Neden değerli? Çünkü; küçük balıklar büyük balıkları davet eder. Gel beni ye der. Küçük balığın olduğu denizde, büyük balıklar uzun süre meralarda kalır. Meralarımızda hamsi ve istavrit küçük balık sınıfındadır ve bol olan türlerdir. Küçük balık bol olursa büyük balıklar o denizlerden ayrılmaz. 1 ay kalacağı yerde 5-6 ay kalır ve okyanuslara gitmez” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *