Karadeniz’in termal ve kış turizmi için yeni turizm destinasyonu alanı olarak belirlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘örnek yayla’ modellerinin uygulanacağı iki noktadan biri seçilen doğal sit alanı Rize’nin İkizdere Vadisi Gürdere ve Cevizlik köyünde açılması planlanan ve 16 milyon tona yakın taşın alınacağı bazalt ocağı projesi tepkilere yol açtı. Yeşil vadinin doğal güzelliğinin yok olacağını, köylerinin ellerinden gideceğini savunan yöre halkı, ‘yatırıma değil, yanlış yer seçilen taş ocağına karşıyız’ mesajı ile bir hafta önce nöbete başladı. Köylerinde çay ve bal üretimi yaptıklarını anlatan bölge halkı, İyidere’de deniz doldurularak yapılacak lojistik liman projesi için planlanan taş ocağının daha yakın, daha az maliyetli ve doğaya zarar vermeyecek başka bir alanda açılmasını istiyor.
8 kişi gözaltına alındı
Taş ocağı için önceki gün vadiye getirilen iş makineleri bölgede tansiyonu yükseltti. Jandarmalar eşliğinde alana sokulmak istenen iş makinelerinin önünü kesmeye çalışanlara askerler müdahale etti. Uzaklaştırılan grup önceki gece orman içi yollardan getirdikleri arı kovanlarını yola yerleştirdi. Yöre halkı jandarma eşliğinde alana sokulmak istenen iş makinelerinin önünü arı kovanları yerleştirerek kesti. Arı sokması tehlikesi nedeniyle gün içerisinde müdahale edemeyen ekipler dün akşam saatlerinde kovanları kaldırdı. Grubu dağılmaları yönünde uyaran jandarma ekipleri biber gazı ile müdahale etti, gerginlik yaşandı. Biber gazından etkilenen kadınlar fenalık geçirdi. Jandarma ekipleri, direnen 8 kişiyi gözaltına aldı. Jandarmada ifadeleri alınan 8 kişi ardından serbest bırakıldı.
Neyi neye feda ediyoruz
Bölgede önceki sabah iş makineleri eşliğinde çalışma başlatıldı. Orman içi yol açan iş makinesinin çevresinde jandarma ekipleri de geniş güvenlik önlemi aldı. Köyün girişinde çadır kuran bölge halkı alana yaklaştırılmadı. Ancak bir grup yöre halkı, orman içi patika yollardan gelerek iş makinesinin önünü çıktı. Çalışmayı durduran operatör iş makinesi ile geri çekildi. Jandarma ile yöre halkının alanda gergin bekleyişi sürüyor. İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz de alana gelerek halkla görüştü. Başkan Karagöz, "Sonuçta yatırım olacak ama neyi neye feda ettiğimizin de hesabı yapılması lazım. Bu vadiyi gören herkes, yazık oluyor taş ocaklarıyla diyor. Geri dönüşümsüz bir tahribata sebep oluyor. 4 köy ve 2 mahallemiz buradan zaman içerisinde etkilenecektir. Dinamitler patlatılacak toz olacak, burada ne arıdan, ne çaydan bahsedilebilir. Lojistik limanı istiyoruz, ihtiyacımız var. Ama neyi neye feda ediyoruz bakmamız gerekiyor. Alternatifleri ve çözümleri illaki vardır. Bu vadiye daha az zarar verecek, tahribat yapacak yerlerden taş alınabilir" dedi.
Taş alacak başka yer yok mu?
Hamide Karadeniz de "Sabah geldik iş makinesi çalışıyordu. Orman içerisinden derelerden geçerek ağrılı dizimle buraya kadar geldim. Çayımız, suyumuz, ormanımız için müdahale ediyoruz” dedi.
Emine Tuncer ise “5 gündür buradayız, ormanların içerisinden iş makinesinin olduğu alana geliyoruz. Aşağıdan girişimiz izin vermeyince bizde ormanlık alanda geldik. Ormanın içini zaten çok iyi biliyoruz, buralar bizim yerlerimiz. Bizi kolay kolay yıldıramazlar. Adamlarımız önümüzde biz arkalarında buraya geldik. Şimdi adamlarımız arkamızda, biz önde bu mücadeleyi bırakmayacağız. Biz Rize'ye iş yapılsın istiyoruz. Belki bizim çocuklarımız da iş bulur. Limana asla karşı değiliz. Ama taş alınacak başka yer yok mu?” diye konuştu.
Çevre katliamı yapılıyor
Damga'ya konuyşan Avukat Remzi Kazmaz ise hem Rize İkizdere'de hem de Muğla'nın İkizköyü'ndede orman katliamöının devam ettiğini belirterek, "Cumhurbaşkanı kararnamesi ile İyidere'de yapılacak limanın dolgusu için İkizdere seçildi. Seçilen alan, bugün 200 milli parktan biri olan İşkenciş Deresi ve Vadisi. Turizm Bakanlığı burayı örnek köy olarak gösterdi. Ama diğer Bakanlık burada bir çevre katliamı yapıyor. Bu ne çelişkidir. Bu çelişkiyi biz de anlamış değiliz. O vesile ile 1 aydan beri ormanını, deresini, vadisini korumak amacıyla çadır nöbeti tutan köylülere müdahale edildi. Cengiz Holding'in taşeronları ormana girdi, katliam başladı. Halk buna direniyor, direnecek de. Çünkü 200 milli parktan biri olan İşkence deresini bir daha asla bulamayız" açıklamasını yaptı.
Orantısız güç kullanıldı
Yanlış projenin köylü ile güvenlik güçlerini karşı karşıya getirdiğini dile getiren Kazmaz, "İkizdere'de yaşam alanlarını koruyan köylülelere karşı hem orantısız güç kullanan hem de biberli gaz kullanarak olay mahallinde sadece oturarak pasif direniş yapan çoğu kadın köylünün yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarla ilgili zarar gören köylüler ve avukatları tarafından İkizdere Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca aynı olaylar nedeniyle hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alınan İDF Başkanı Ziya Yıldırım ve arkadaşları serbest bırakıldı.
Diğer taraftan bazı köylüler jandarma tarafından karakola çağrılmak kaydıyla şüpheli olarak ifadeleri alınmaya başlandı. Bu uygulamalara tepki gösteren İkizdere Dernekleri Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz, yapılanın keyfi bir uygulama oldupunu söyledi. Bütün bu hukuksuz uygulamalara rağmen Rize ve cıvar il ilçelerden İkizdere'deki bu çevre mücadelesine büyük bir destek büyüyerek artıyor" diye konuştu.
Neden özellikle burası?
Kazmaz son olarak, "Bu proje için taş alınması gereken yer Kendirli ilçesindeki Bazalt taşocağıdır ve liman projesine 5 km uzaklıktadır. Şimdi soruyorum; Firma bu proje için neden 5 km yolda bulunan taşocağından bu taşları tedarik etmiyor da ta 100 km'lik uzaklıktaki henüz taş ocağı bile açılmayan ve ruhsatsız bir ocak açarak taş elde etmeye çalışıyor. Biz cevabını biliyoruz! Bunun cevabı yabancı sermayenin destek olarak ortaya koyduğu sıcak paradır. Bu para bizimkilerin iştahını bir hayli kabartmış olacak ki hak hukuk adalet dinlemeden bir an önce dünyanın en önemli milli parkına dozerlerle girdiler. İşte bu sorumsuzca davranışlar sonucu halk ile güvenlik güçleri karşı karşıya gelmiştir. Şimdi herkesi sağduyuya davet etmek gerekir. Köylüler yasal haklarını kullansınlar. İdare mahkemesinde yürütmeyi durdurma için davalarını açsınlar. Mübarek Ramazan ayında bayrama kadar dozerler ve şirket bu alandan çıksın. Haliyle güvenlik güçleri de olay mahallinden ayrılacak köylü de evine dönecektir. Ve bu yanlış proje, bir kez daha gözden geçirilecek, sağduyulu bir şekilde halkla birlikte kamu yararı olan mutlaka yapılacak kimse üzülmeyecek burnu kanamayacak. Haydi toplumsal uzlaşma için herkes bir adım atmalı barış sağlanmalı" uyarısını yaptı.
TARKAN’DAN İKİZDERE İSYANI
Rize’de Lojistik Merkez ve Liman projesinin inşa edileceği deniz üzerindeki alanın dolgusu için 16 milyon tona yakın taş alınması kararlaştırılan İkizdere ilçesi Gürdere ve Cevizlik köyünde taş ocağı açılacak olmasına yöre halkının tepkisi devam ediyor. Rize İkizdereli olan ünlü sanatçı Tarkan Tevetoğlu da hemşerileri için sosyal medya hesabında paylaşımda bulundu. İkizdere ziyareti sırasında baba ocağı Rüzgarlı köyünde çekilen fotoğrafını paylaşan Tarkan, “Canım memleketim Rize, canım İkizdere, canım hemşehrilerim! Acılı feryadınızı duyuyorum. İçim yanıyor benim de. Doğanızı, yurdunuzu korumak istemekteki haklı isyanınızı derinden hissediyorum ve bu mücadelenizde tüm kalbimle yanınızdayım” ifadelerine yer verdi.
VALİLİKTEN MESAFE CEZASI
Rize Valiliği, İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi’nde yapılması planlanan taş ocağını istemeyen vatandaşlara eylem için değil maske ve sosyal mesafe kuralından ceza uygulandığını belirtti.
Yapılan açıklamada hiç kimseye çay bahçesine gittiği için ceza kesilmediği vurgulanırken, maske-mesafe kuralına uymayan ve kamu görevlilerinin çalışmasını sekteye uğratmak isteyen kişilere idari yaptırım uygulandığı dile getirildi. Açıklamada, "Rize-ikizdere ilçesinde, ‘Çay tarlasına giden vatandaşlara Jandarma ceza yazıyor’ şeklinde, yanlış/eksik bilgi veya art niyete dayanan asılsız haber ve yorumlar yapıldığı görülmüştür. İlimizin tamamında çay tarımı ya da herhangi bir üretim sürecine ilişkin muafiyet kapsamında kimseye ceza yazılmamıştır. Ancak muafiyetleri suistimal etmek isteyen kişilere de hepimizin sağlığı ve kamu düzeni için fırsat verilmemektedir. Her yerde olduğu gibi İkizdere İlçesinde de bu doğrultuda uygulanan cezai işlemler, kesinlikle tarlasına giden, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza yönelik olmamıştır. Devletimiz, ülkemiz ve ilimiz için çok önemli olan ve her türlü hukuki aşaması tamamlanan izinleri alınan yatırım projesi kapsamında açılmak istenen taş ocağını engellemeye çalışan, tüm ısrarlı açıklama, ikna gayretleri ve ikazlara rağmen maske-mesafe kuralına uymayan, kamu görevlilerinin çalışmasına sekteye uğratmak isteyen kişilere idari yaptırım uygulanmıştır" ifadelerine yer verildi.