Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Ara
Damga Yerel Haberler İptalin nedeni açıklanmalı

İptalin nedeni açıklanmalı

6 metro ihalesini iptal eden İBB'nin ilgili firmalara cayma bedeli ödeyip ödemeyeceği merak konusu oldu. İBB'den yapılan açıklamada sözleşmede cayma bedeli olmadığı belirtilirken, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Hakkı Sağlam, anlaşma sağlanamadığı takdirde İBB'nin ihale tutarlarının yüzde 10'unu ilgili firmalara ödemek zorunda olduğunu söyledi.

Okunma Süresi: 3 dk

Kadir Topbaş'ın istifası ile Mevlüt Uysal'ın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı olmasının ardından  gerçekleştirilen ilk İBB meclis oturumunda Devlet Yatırım Programı'nda yer alan, ihalesi tamamlanan 6 metro hattının yapımı için 925 milyon euro borçlanmaya gidilmesi kararlaştırılmıştı. 13 Ekim tarihli İBB Meclis oturumunda toplam ihale bedeli 12 milyar 859 milyon lira olan 6 metro hattının yatırımının aksatılmadan devam ettirilmesi amacıyla 925 milyon euro tutarında dış borç alınabilmesi için yeni İBB Başkanı Mevlüt Uysal'a yetki verilmişti. İBB'nin 2017 yılı için planladığı 4 milyar 600 milyon liralık borçlanma yetkisini de aşan 925 milyon euroluk borçlanma kararına CHP'liler ret oyu kullanmıştı. CHP'nin muhalefet ettiği borcun nedeni olan 6 metro hattının ihalesi için şimdi tek tek iptal kararları alınmaya başladı. İBB Meclisi'nin kendisine verdiği borçlanma yetkisini kullanmayan Mevlüt Uysal, metro ihalelerini iptal etti.

Yüzde 10 cayma bedeli
CHP'li İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı, her ihale başına firmalara yüzde 5 avans verildiğini belirterek, "Sözleşme hükümlerine göre İBB cayma bedeli olarak yüzde 10 tazminat ödeyecek. Bu, ihale başına 75-100 milyon lira arasında bir bedele denk geliyor. Bu 6 ihale ile ilgili rayiç bedellerin, maliyetin ve borçlanma miktarının yüksek olması nedeniyle çok fazla söylenti vardı. Finansman için çekilecek kredilerin bile hazır olduğu söyleniyor" dedi.

İBB iflasın eşiğine geldi
Gazetemize konuşan CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve İBB Meclis Üyesi Hakkı Sağlam ihalelerin neden iptal edildiğinin açıklanması gerektiğini belirterek, "İhalelerin iptal durumunda cayma bedeli yüzde 10'dur. İlgili firmalarla anlaşma sağlanamazsa İBB bu parayı ödemek zorundadır" diye konuştu. Seçimden önce AK Parti'nin 'Her yere metro' diyerek halkı kandırdığını savunan Sağlam, "İBB tarafından iptal edilen ihalelerle ilgili yapılan açıklama belediyenin iflas ettiğinin göstergesidir. Açıklamanın meali budur" dedi.

38 ayda bitecekti 6 yıl geçti
İhaleyi alan firmaların çalışmalarına başladığını dile getiren Hakkı Sağlam, "38 ayda bitirilmesi planlanan Üsküdar-Çekmeköy metro hattının birinci etabını geçtiğimiz günlerde açabildiler. Üzerinden tam 6 yıl geçti. Ayrıca parasının tamamı da ödendi. Açık açık görülüyor ki bunla bu işi yapamıyor" ifadelerini kullandı.

Projelendirmede hata yaptılar
Bir diğer CHP Meclis Üyesi Tonguç Çoban ise metronun acil bir ihtiyaç olduğunu belirterek, "Metro yapımında çok geç kalındığı için acele ettiler. Bu ecelecilikten dolayı da projelendirme safhasında ciddi hatalar yaptılar. Üsküdar-Çekmeköy hattında yanlış projelendirmeden dolayı 400 milyon ek ödeme yapmak zorunda kaldılar" açıklamasını yaptı. İstanbul'da ciddi bir yönetim zaafının bulunduğunu belirten Çoban, "Topbaş'ın istifa ettirilmesi bunun en somut örneğidir. Topbaş zamanında yapılan ihalelerin iptal nedeninin de mutlaka halka açıklanması gerekir" ifadelerini kullandı.

İptal kararını KAP’a bildirdi
Kaynarca – Pendik – Tuzla Metro ihalesini alan Alsim Alarko, Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, ihalenin iptal edildiğini bildirdi. Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu ihalesini alan Gülermak Ağır Sanayi- Nurol İnşaat ortak girişimine de İBB tarafından ihalenin iptal edildiği bildirildi. Borçlanma kararı alınan diğer 4 metro hattı Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı, Başakşehir-Kayaşehir, Mahmutbey-Bahçeşehir'in de ihalelerinin iptal edildiği iddia edildi. Borçlanma kararına göre 1 milyar 613 milyon 815 bin ihale bedeli olan Kaynarca-Pendik-Tuzla hattı için 120 milyon euro, 2 milyar 342 milyon 385 bin 741 liralık Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli hattı için 170 milyon euro borç alınması kararlaştırılmıştı. İhale bedeli 2 milyar 469 milyon 924 bin 400 lira olan Ümraniye-Ataşehir-Göztepe hattı için 175 milyon euro, 2 milyar 414 milyon 401 bin 632 lira bedelli Kirazlı-Halkalı hattı için 170 milyon euro, 969 milyon 114 bin 610 liralık Başakşehir-Kayaşehir metrosu için 70 milyon euro, 3 milyar 49 milyon 994 bin 729 liralık Mahmutbey-Bahçeşehir metrosu için de 220 milyon euro borç alınacaktı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *