“Esenyurt imar mağdurları” Fatih Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde bir araya gelerek Esenyurt planlarına onay veren İBB yönetimine sesini duyurmak istedi. Ancak grubun İBB binası önünde eylem yapmasına izin verilmeyince vatandaşlar Saraçhane Parkı'nda açıklama yaptı.
OHAL'i bahane etti
Grup “Esenyurt'ta 30 bin inşaat hak mağduru İstanbul'da 100 bin. Sesimizi duyan yok mu?” pankartı açtı. Esenyurt İmar Mağdurları Tertip Komitesi adına Özlem Hanelçi tarafından yapılan açıklamada 2011 yılında Yeşil İnşaat'tan daire alan ve 2013 yılında teslim sözü verilen vatandaşların konutlarına hala kavuşamadıklarını kaydedildi. Hanelçi “Kat malikleri olarak tüm yasal yükümlülüklerimizi yerine getirmemize rağmen çözümsüz kaldık. Yeşil İnşaat'ın sahibi tarafından sürekli oyalandık. Engin Yeşil önce imar problemini gündeme getirdi. Esenyurt Belediyesi'ni suçladı. Sonra 'ekonomik kriz var' dedi. Ardından OHAL'i bahane etti. Davalar açtık sorunu aşamadık. Şantiyeler kapandı, taşeron iş bıraktı, imalat durdu. Hak edilmiş kiralarımız ödenmedi” dedi.
7 yıldır isyan ediyoruz
Devlet yetkililerine ve Esenyurt imar planlarına onay veren İBB yönetimine seslenen Hanelçi “Herkesi talebimize, mücadelemize duyarlı olmaya çağırıyoruz. Binlerce aileyi perişan eden bu soruna acil çözüm bulunmasını istiyoruz” diye konuştu. Eylemde aynı sorunu yaşayan diğer konut projelerinin mağdurları da tepkilerini dile getirdi. Fahri Kaygu “Esenyurt'ta konut mağduriyeti yok organize konut dolandırıcılığı var. Yürüttüğümüz hukuki mücadeleden de sonuç alamadık” dedi. Makbule Aydın da “Cumhurbaşkanı biz anneleri ağlatmasın. 7 yıldır isyan ediyoruz, yazık değil mi bizlere? Sayın Cumhurbaşkanım hiç kimseye gitmeye gerek yok bir kelimeye bakıyor bizim ev sahibi olmamız. Biz evimizi istiyoruz” diye konuştu.
Herkes bir araya gelecek
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise "Doğrusu bu saatten sonra bu organizeli firmalardan sizin hakkınızı arayarak çözüm bulmanız çok zor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde başta Çevre ve Şehircilik bakanı, bizler, muhalefet partileri, bütün siyasi partiler bir araya geleceğiz" dedi. Yeni bir düzenleme ile sorunun devlet eliyle çözülebileceğini söyleyen Tekin, "Aksi takdirde dünün para kazanan firmaların, bugün batmış firmaların sizin derdinize derman olması mümkün değildir" açıklamasını yaptı.
Planlarda problem var
CHP İstanbul milletvekili Özgür Karabat da "Şu bir gerçek ki; kalıcı çözüme ulaşmak için İstanbul'un planlarında ciddi problemler var. Bu planlar olduğu sürece bu tip mağduriyetler oluşmaya devam edecek. Mağdurların basın açıklamalarından anladığım bir şey var. "Hukuk devleti" diye övündüğümüz ülkemizde ne yazık ki bir mafya düzeninin egemen olduğunu yavaş yavaş görüyoruz Bu mafya düzenine karşı hep beraber sesimizi düzeltmeliyiz" şeklinde konuştu.
Evlerimizi alamıyoruz
Mağdur olduğunu söyleyen Makbule Aydın, "Neden evlerimizi alamıyoruz?" diyerek, "7 seneden beri isyan ediyoruz. Kiralarda sürünüyoruz. Şimdi krediler yükseldi. Kredi çekemiyoruz. Çocuklar kirada, biz kiradayız. Ne olacak halimiz? Biz evimizi istiyoruz. Sayın cumhurbaşkanım bize çare bulun" dedi. Selda Güler ise "Yaklaşık 2 bin kişi var bildiğim kadarıyla. Evi 2010 senesinin Eylül ayında aldık ve 8 sene oldu şu anda. Peşin olarak aldık ve o seneden bu seneye herhangi bir cevap alamadık. Verdiğimiz paraları düşünün şu anda ne durumda. Sadece bir inşaat yapıldı ve inşaatın yanından yeşillikler çıkmış durumda. Hala şu durumda evimiz hakkında herhangi bir bilgi sahibi değiliz. Bilgi alamıyoruz çünkü" diye konuştu.