Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Ara
Damga Gazetesi Yerel Haberler Gelin işsizliği beraber bitirelim

Gelin işsizliği beraber bitirelim

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, büyükşehirlerdeki Ardahanlı iş insanlarına seslendi. Demir, “Devletin bölgemizde yatırım yapacak kişilere ciddi teşvikleri var. Örneğin, 250 kişiyi istihdam eden yatırımcılar 10 yıl boyunca SGK primi ödemek zorunda kalmıyor. Bunun gibi birçok imkan mevcut. Gelin Ardahan'a yatırım yapın, işsizliği hep birlikte bitirelim” dedi

Okunma Süresi: 10 dk

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, büyükşehirlerdeki yatırıcımları Ardahan'a çağırdı. Ardahan'da açılan Sabri & Saniye Erdoğan Tekstil Kompleksi'nin müjdesini veren Demir, “Biz belediye olarak alt yapımızı yaptık. Sabri & Saniye Erdoğan Tekstil Kompleksi adıyla hayırsever iş insanı Sayın Selami Erdoğan, anne ve babasının hayrına yaptı. Bu nedenle çok mutluyuz” dedi. Diğer yatırımcıları da şehre çağıran Demir, “Bu mesajım İstanbul'da, İzmir'de, Ankara'da tekstille uğraşan iş insanlarınadır. Değerli hemşehrilerim; 1992 yılında tıpkı Iğdır gibi biz de Kars'tan ayrılarak, Ardahan 75 plakalı il olduk. Kars'tan ayrıldığımızda nüfumuz 170 bindi. Iğdır'ın ise 145 bindi. Bugün Iğdır 200 bin nüfus olmuş. Bizim nüfusumuz ise ne yazıkki Şubat 2020 TÜİK verilerine göre 96 bin 161. Yani 30 yıl 100 bine yakın nüfusumuz göç etmiş. Bu göçü durdurmak hatta tersine döndürmek büyükşehirlerdeki Ardahanlı iş insanlarımızın yapabileceği bir şeydir. Gelin göçü durduralım. Devletin Doğu Anadolu'da özellikle bizim bölgemizde büyük teşvikleri var. İnternete girdiğinizde 6.Bölge Teşvikleri diye görebilirsiniz. Yani 250 kişiyi çalıştıran bir işletmeci devlete 10 yıl boyunca SGK primi ödemiyor. Yatırım maliyetinin yüzde 50'sini geri alıyor. KDV'de, ÖTV'de müthiş teşvikler var. Siz bunlarla uğraşmıyorsunuz belediye bünyemizde oluşturduğumuz ekibimiz sizin için hazırlandı. Siz anahtarı açana kadar hiçbir şeye elinizi sürmüyorsunuz. Sizin adınıza bizim İşletme ve İştirakler Müdürlüğümüz şirket kurmanızı, yer tahsisinizi ve fabrikanızı yapıncaya kadar tüm detaylarla birebir ilgileniyor. Gelin hep birlikte Ardahan'da işsizliği bitirelim” ifadelerini kullandı.

300 kişilik fabrika tamam

SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir ile Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, belediye olarak 300 kişilik fabrikanın altyapısını tamamladıklarını belirterek, girişimcileri Ardahan’a yatırım yapmaya davet etti. Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir ile Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, birçok firma ile yapılan görüşmeler kapsamında Kars kent merkezinde tekstil üretimi yapan Akpol Tekstil firmasını da yerinde ziyaret ederek, firma yetkililerinden bilgi aldı. Tekstil firması yetkilileri Ahmet Akyol ve Volkan Polat ile görüşen Başkan Demir ile Genel Sekreter Taşdemir, firmanın karşılaştığı sorunları ve talepleri dinledikten sonra fabrikanın üretim departmanını inceledi.  Firma yetkilileri firmada 170 kişinin istihdam edildiğini belirterek, üretim kapasitesini artırmak istediklerini ifade etti. Genel Sekreter Taşdemir, sanayi sektöründe yeni istihdam alanlarının yaratılması için yatırım yapmak isteyen ve mevcut fabrikalarının kapasitesini artırmak isteyen girişimcilere destek ve teşvikler konusunda Ajans olarak her türlü desteği vereceklerini ifade etti. Görüşme sırasında Belediye Başkanı Demir ise Ardahan’da altyapısı hazır olan 300 kişi kapasiteli bir tekstil üretim atölyesinin hazır olduğunu ve firmanın burada da yatırım yaparak istihdam sağlayabileceğini söyledi. Başkan Demir, firma yetkililerini Ardahan’a davet ederek atölyeyi yerinde incelemelerini istedi. Başkan Demir’in daveti üzerine, Genel Sekreter Taşdemir ile tekstil firması yetkilileri Ardahan’a giderek alt yapısı tamamlanan 300 kişilik tekstil üretim atölyesini ve atölye için kurulan sosyal alanları gezdi. Firmaların yatırım yapmaları durumunda Ajans’ın destek olacağını dile getiren SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, 2021 yılındaki Ajans desteklerinin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere yönelik olacağını belirtti. Taşdemir, bölge illerinde yatırım yapmak isteyen girişimcilere, yatırım alanlarının tahsis edilmesi ve işletmelerin kurulması için Ajans olarak her zaman destek vereceklerini söyledi.

İşsizlik bitecek

“Benim dönemimde, Ardahan işsizlik olmayan tek şehir olacak” diyen Demir:' “Şimdi biz geriye dönüşü başlatmak istiyoruz. Ardahan yatırımlar için en avantajlı bölgelerden biri. Biz de hayırsever Ardahanlılar tarafından fabrika altyapısını oluşturuyoruz. Ardahanlı girişimcilere sesleniyorum: Özellikle emek yoğun işlerde yatırımlarınızı gözden geçirin. Eğer aynı işi Ardahan'da yaparsanız aynı işi İstanbul ve Ankara'da yapan kişiye yüzde 60 fark atarsınız. Şimdi 2 bin metrekarelik fabrika alanımız bitmek üzere. İzmir'deki bir tekstil atölyesi sahibi bir hemşerimiz burayı işletecek. Burada üç yüz kişi çalışacak. Talipli varsa yarın yeni fabrika çalışmalarımıza başlayacağız. Ben kendime bir ilke koydum. Benim dönemimde, Ardahan işsizlik olmayan tek şehir olacak'' diye konuştu.

Esnaf pandemide zorlandı

Demir, Ardahan ekonomisini ve pandemi sürecini nasıl atlattıklarını şöyle anlattı:' “Esnafın ve çiftçinin durumu açısından iyi durumda değiliz. Bu ekonomik sarsıntı dezavantajlı konumlarda bulunan illerde daha derinden hissedildi. Çünkü buralarda üretim çeşitliliği zaten az. Sosyal devlet yarına hazır olur. Ancak görüyoruz ki işsizlik fonunu, deprem fonunu hepsini harcamışlar. Devlet alan el değil veren eldir. Bizde ise, hükümet vatandaşa '10 TL gönderin' diye mesaj gönderdi” dedi.

Hayvancılık çok önemli

Haycancılığın Ardahan için önemini de anlatan Demir, “Ardahanın en büyük geçim kaynağı hayvancılık. Ekonomimizin yüzde 85'i hayvancılıktır. Ardahan ve Kars mera hayvancılığı için en elverişli şehirlenden biri. Bizim şehrimizde bir tane fabrika yok, üstünden uçak bile geçmiyor. Bu bazen dezavantaj olarak görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Türkiye'nin en temiz havasına sahip şehri olarak tescilleniyor. Ardahan'da üretilen tüm ürünler birinci derecede organik. Suni gübre yüzde 5'i dahi geçmez” şeklinde konuştu.


Ardahan'da hizmet bitmiyor

İşle ilgili yatırımların ve işsizlikle mücadelenin yanı sıra kentteki diğer konulara da duyarlılık gösterdiklerini anlatan Belediye Başkanı Demir, soğuk kış günlerinde sokak hayvanlarını unutmadıklarını da söyledi. Koronavirüs salgını nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarını yalnız bırakmayan Ardahan Belediyesi ve hayvan severler hafta sonu barınak parkta bulunan hayvanlara mama dağıttı. Ekibin çalışmalarına Belediye Başkanı Faruk Demir’de destek verdi. Covid19 tedbirleri kapsamında hafta sonları 81 ilde 56 saatlik sokağa çıkma yasağı uygulaması devam ediyor. Ardahan Belediyesi ve hayvan sever gönüllüler de hafta sonu soğuk hava ve kar yağışının etkisi altında kalan can dostlarını unutmadı. Veterinerlik işlerine bağlı ekipler ve hayvan sever gönüllüler Belediyeye ait barınak başta olmak üzere dışarıda bulunan sokak hayvanlarına mama desteğinde bulundu. Ekibin çalışmasına Belediye Başkanı Faruk Demir de katıldı. Çalışmanın ardından Başkan Demir ekibe hediye verdi. Belediye Başkanı Faruk Demir: ‘’Sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen hem veterinerlik işleri müdürlüğümüz hem de gönüllü olarak bizim çalışmalarımıza destek veren arkadaşlarımızla birlikte bugün barınakta hayvan dostlarımıza mama desteği verdik. Gönüllü olarak burada bulunan arkadaşlarımıza teşekkür ediyor ve duyarlılığın herkes yayılmasını temenni ediyorum.’’ dedi.

Ardahan'ı tanıyalım

Ardahan ilinin yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişi vardır. M.S. 628 yılında Hazar Türkleri'nin bir kolu olan Arda Türkleri’nin eline geçerek Ardahan adını almıştır. M.S. 1068 yılında Ardahan, Alparslan tarafından fethedilerek Selçukluların egemenliğine geçmiştir. 29 Mayıs 1555 tarihinde imzalanan Amasya anlaşması ile Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı İmparatorluğuna dâhil edilmiştir. Ardahan 29 Mayıs 1555 tarihinde imzalanan Amasya Anlaşması ile Osmanlı İmparatorluğuna dahil olmuştur. Şimdilerde Ardahan’ın bir ilçesi olan Çıldır Osmanlı Devletinin eyaletlerinden biri olmuştur. 1800 yılında Çar Paul’ ün Gürcistan’ı işgal etmesiyle birlikte Ruslar Osmanlılar’ a komşu olmuşlardır. Milli Şura Hükümeti ile birlikte Kazım Karabekir Paşa ve Halit Paşa komutasındaki ordumuz tarafından 23 Şubat 1921 tarihinde Ardahan düşman işgalinden kurtarılmıştır. Ardahan anavatana katıldıktan sonra 7 Temmuz 1921’ de Mutasarrıflık haline getirilmiştir. Ardahan tam 66 yıl boyunca Kars iline bağlı bir ilçe olarak yer almış ve 27 Mayıs 1992 tarih ve 3806 sayılı kanun ile il statüsü kazanmıştır.


ardahan gezilecek yerler

Ardahan'da gezilecek yerler

Kazan Kalesi

Ardahan’ın 12 – 13 km kuzeydoğusunda yer alır. Bu kalenin M. S. 8. – 9. Yüzyıllarda Türkistan’daki Kazan bölgesinden gelip, bu bölgede yaşadıkları bilinen Türkler tarafından yapıldığı sanılmaktadır.

Sevimli Kalesi

Hanak ilçe merkezinin 20 km. güneydoğusundaki Sevimli köyü civarında yer alan bu kale Urartu Kalelerinin özelliklerini taşımaktadır.

Kurtkale Kalesi

Çıldır ilçe merkezinin 36 km. kuzeydoğusundaki Kurtkale nahiyesinin 1 km. güneyinde ve Gürcistan sınırında bulunmaktadır.

Kinzi Kalesi

Milattan önce inşa edildiği sanılan Kinzi Kalesi Ardahan’ın 30 km. batısındaki Bağdeşen köyünün kuzeyinde yer alır.

Cak Kalesi

Posof’a bağlı Türkgözü sınır karakolu yakınlarında Türkiye – Gürcistan sınırını çizen Cak suyu kenarında inşa edilmiş olan bir kaledir.

Savaşır Kalesi

Posof ilçesine bağlı Savaşır (Cancak) köyünün Güneydoğusunda üç yanı vadi ile çevrili, dil biçiminde sivri bir tepe üzerine kurulmuştur. Kesin inşa tarihi bilinmeyen kalenin Ortaçağda inşa edilmiş bir kuleden ibaret olduğu anlaşılmaktadır.

Kol Kalesi

Posof ilçe merkezinin yaklaşık 6 km batısında bulunan Kol Köyü’nün doğusunda yüksekçe bir tepe üzerinde yer almaktadır. Yapılış tarihi bilinmeyen kalenin Milattan Sonraki asırlarda yapılmış olabileceği tahmin edilmektedir.

Mere Kalesi

Ardahan – Posof yolu üzerinde, Posof’a yaklaşık 5 km güneydoğusunda yer almaktadır. Kesin inşa tarihi bilinmeyen kalenin tarihi kaynaklarda ismine rastlanmaktadır. Kale’nin güneybatı yamacında bugün tahrip olmuş bir kilise kalıntısı bulunmaktadır.

Kırnav Kalesi

Hanak ilçemizin 5 km batısında Ardahan – Hanak karayolu üzerinde yer almaktadır Alçak bir tepe üzerinde yer alan Kale, oldukça yüksek beden duvarlarına sahiptir.

Çıldır Yakınlarında Kara Kale

Çıldır ilçe Merkezinin yaklaşık 8 km doğusunda bulunan Karakale köyünün 300 mt. Doğusunda ve Kara Çıngıl deresinin akış yönüne göre sağında sarp kayalıklar üzerinde konumlandırılmış bir kaledir.

Kışla Hanak (Avcılar Kalesi )

Ardahan’ın Hanak İlçesine 3 km uzaklıktaki Kışla Hanak Avcılar Köyünün 2 km kuzey batısında Kalecik Mevkii denilen yerde bulunmaktadır.

Hanak Yakınlarında Kara Kale

Hanak İlçe Merkezinin yaklaşık 19 km kuzey batısında Cin Dağının 1 km doğusundaki Karakale Köyü’nün doğu ucunda yer alır. Tarihi kaynaklarda sadece adı geçen bu kalenin kesin yapım tarihi bilinmemektedir.

Dedeşen Köyü Kale Kalıntıları

Kale kalıntıları, Göle ilçesine bağlı Dedeşen Köyünün kuzey sırtlarında bulunan alçak tepe üzerinde yer almaktadır.

TABYALAR

Boğazlarda ve sınırlarda XIX. Yüzyıl sonrasında savunmada kalelerin önemini yitirmesinin ardından Tabya adı verilen askeri savunma yapıları ortaya çıkmıştır. Osmanlı Devletinde sıkça kullanılan bu savunma yapılarından 4 tanesi de Ardahan’da bulunmaktadır.

Ramazan Tabyası

Ardahan il merkezine 5 km kuzeyinde yer alan bu Tabya 1877 – 1878 Osmanlı – Rus savaşında (93 Harbi) önemli bir rol oynamıştır.

Ahali Tabyası

Ardahan il merkezinde yer alan bu tabya 1877 – 1878 Osmanlı – Rus savaşında halk tarafından yapılmıştır.

Kötenelik Tabyası

Şehrin doğu bölümünde kura nehrinin yanında yer almaktadır.


faruk demir

Faruk Demir kimdir?

1963 yılında Ardahan’ın Hanak ilçesinde dünyaya geldi. Demir, ilk ve orta öğrenimini Ardahan Hanak'ta tamamladı. 1982 yılında İ.T.Ü. Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Şan bölümüne girdi ve mezun oldu. Faruk Demir, 1987 yılında TRT'nin açmış olduğu yetişmiş ses sanatçısı sınavında başarılı olarak Türk Halk Müziği ses sanatçısı unvanıyla TRT'de çalışmaya başladı ve 1999 yılına kadar devam etti. Faruk Demir, TRT ekranlarında Kuşaktan Kuşağa, Yüreğimizin Dili Türkülerimiz, Türküye Merhaba gibi çeşitli Türk Halk Müziği programlarında sunuculuk ve danışmanlık yaptı. Aynı yıllarda, kendi bestelerinin de yer aldığı Güneşim Ol ve Ardahan'ın Yollarında isimli iki albüm çıkardı. Faruk Demir, 1999 yılında DSP'den milletvekili adayı oldu ve 21.dönem Ardahan Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Parlamentoda İnsan Hakları Komisyonu üyeliği TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı ve Türkiye-Singapur Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlıkları yaptı. Sanatçı, halen Başkent Üniversitesi televizyonu Kanal B'nin müzik direktörlüğünü ve aynı kanalda Pazar günleri 21.00 - 23.00 arası yayınlanan Yurdun Sesi programının yayın ve sunuculuğunu yapmaktadır. Faruk Demir, 31 Mart 2019'da yapılacak olan yerel seçimlerde CHP Ardahan Belediye Başkan adayı oldu.


HABER: MEHMET MERT

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *