Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Ara
Damga Gazetesi Yerel Haberler Çakıllı Belediye Başkanı Mehmet Bayram: Biz hep Çakıllı'yı düşündük

Çakıllı Belediye Başkanı Mehmet Bayram: Biz hep Çakıllı'yı düşündük

Kırklareli'ne bağlı Çakıllı ilçesinin Belediye Başkanı Mehmet Bayram'la hem ilçe gündemine hem de Türkiye gündeimne ilişkin keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 3 dönemdir Çakıllı Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Bayram, “Biz görevde olduğumuz zaman zarfı boyunca her zaman Çakıllı'yı düşünük” dedi

Okunma Süresi: 7 dk

Kırklareli'nin Çakıllı ilçesi belediye başkanı Mehmet Bayram'la ilçe gündemine, Trakya'ya ve Türkiye'ye ilişkin keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 3 dönemdir başarılya sürdürdüğü belediye başkanlığı görevinden ve geçirdiği zaman zarfından söz eden Bayram, görev süresi boyunca her zaman Çakıllı'yı düşündüğünü belirterek, “Biz her daim halk için hizmet etmiş durumdayız. Bugün bu böyleydi yarın da bu böyle olacak. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Biraz Çakıllı’dan bahsedebilir misiniz?
Çakıllımız Kırklareli’nin Tekirdağ istikametin son beldesi.1969 yılında belediye olmuş şu an ki nüfusu da güncel nüfusu 1991 kişi, 3 mahalleden oluşuyor ve 51 yıllık belediye geçmişi var. Bize göre bölgemizin ova ve dağ arasında ki çok güzel bir konumda bulunan eski bir yerleşim alanı. Tekirdağ sınırlarında olmamızın avantajları da var aynı zaman da dezavantaj da var ikisini de değerlendirmeye çalışıyoruz.

HEP İLERİ GİDECEĞİZ
Çakıllı ilgili projeleriniz nelerdir?
Çakıllı’da alt yapı hizmetlerinin bizden önce sağlanmadığını biliyoruz, düşünmekteyiz sadece böyle olduğunu da biliyoruz. Biz büyük alt yapı hizmetlerini bitirdik özellikle kanalizasyon ve su hizmetlerini kazandırdık şimdi yakın gelecekte bu ay ve ya önümüzdeki ki ay da olabilir atık su arıtma tesisinin ihalesi olucak o da büyük bir projemizdi. Onu gerçekleştiriyoruz. Ondan sonra da 600 dönümlük bir sanayi projemiz var ondan sonra da iyi bir yatırım hedefliyoruz çakılımıza o da inşallah doğalgazı getirmek bu konu için bakanlarımızla görüşmeye başladık inşallah ilerleteceğiz. ve sanayi olur olmaz da doğalgazın geleceğini düşünüyorum.

Çakıllı’nın artılarını ve eksilerini anlatabilir misiniz?
Çakıllı az önce bahsettiğim gibi Tekirdağ sınırında olması sanayi bölgesine yakın olması nedeniyle bir artı yön aynı zamanda vatandaşların sanayi alanında oturmak istemesi de  olumsuz bir yön oluyor. Dolayısıyla sanayi bölgesinde çalışmak isteyenler fabrika da iş bulan gençlerimiz maalesef bölgemizi terk ediyorlar, evlenip gidiyorlar bu da tabi ki nüfusun düşmesine ve bölgemizin de genç nüfusu olarak yitik duruma gelmesine neden oluyor. Bizim için üzüntü verici bir şey inşallah kısa sürede bu olayı tersine çevireceğiz. Artık göç veren değil de göç alabilen bir yer konumuna getirmeye çalışıyoruz.

çakıllı belediyesi

ADAY OLMAM İSTENDİ
Siyasetle nasıl tanıştınız?

Aslında siyasetle bir belediye başkanlığım öncesinde pek bir geçmişim yok. Benim için siyaset Çakıllı belediyesinde mevcut yönetime dönüştürmekle başladı en azından .
35 yaşındaydım ben o zaman 45-50 yaşlarında birini buluruz akmayan sular akar yapılmayan hizmetler yapılır bizde o arkadaşı destekleriz diyorduk , sonuçta benim üzerimde döndü olaylar benim aday olmam istendi kabul ettik o dönemde. Parti geçmişim var yani belediye başkanlığı öncesinde 3 yıllık belde başkanlığı geçmişim de var. Bu şekilde girdik siyasetin içersine sadece belediyeyi düşünerek, Çakıllıyı düşünerek girdik. 

Siyasetle uğraşan gençlere bir tavsiye verebilir misiniz?
Aslında siyasete bu dönem meraklı olan gençlere siyaset okumasını öneririm çünkü özellikle bu coğrafyada Türkiye gibi hem Ortadoğu hem Avrupa’nın uç kısmında olan bir coğrafyada hayat sürdürmek bence çok zor. Bu siyasi bir geçmişe  sahip olmaya ve devlet geçmişini iyi bilmeye siyasi olarak gençlerimizi iter diye düşünüyorum bu eğitimi almalarını tavsiye ediyorum. Ben çok isterim özellikle gençlerin böyle bir siyasi eğitimden geçerek ülkenin yönetim kısmında görev almalarını özellikle dış ilişkilerde çok istediğim bir şey inşallah gerçekleşir.

GENÇLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
Siyaseti kimler yapmalı kimler yapmamalı?

Öyle bir ayrım yapamayacağım kimler yapmalı kimler yapmamalı diye Çünkü şöyle bir şey var bir iktidarsanız mutlaka bir muhalefetiniz de olacak olması gerekiyor zaten eğer bir iktidar muhalefeti yoksa o zaman dizginler kolay salınır. Kendinizi tetikte  tutacak bir geri bildirim gibi görüyorum ben muhalefeti o yüzden bir taraf yapsın bir taraf yapmasın diyemiyorum bence meraklı olan herkes yapsın. Siyaset olarak söylüyorum herkes yapsın ama devlet yönetimini siyasetten ayırıyorum o ayrı bir sistem. Az önce bahsettiğim özellikle dış siyasette iyi eğitim almış gençlerin iyi görevlere gelerek ülkeyi biraz daha refah seviyesine çıkarmalarını diliyorum.

Türkiye’de nasıl bir siyaset ortamı var
Karmakarışık özellikle son sistem tam oturmadı bu yüzden muhalefette bu konuda direniyor. İyiye giden bir durum var ama tam da oturmadığını söyleyebilirim.

Sizin başkanlığınızdan önce dün neredeydi Çakıllı şimdi nerede?
O dışarıdan bakılınca daha iyi görünüyor herhalde. Dışardan izlendiğinde çakıllının on yıl öncesiyle şimdi arasında çok fark olduğunu düşünüyorlar. Biz içerden baktığımız için belki dışardan bakanlar kadar net göremeyebiliriz hizmetin içersinde olduğumuz için. Onu vatandaşlar takdir ederse çok daha mutlu olurum.

Biraz da Türkiye’nin siyasetinden bahsedebiliriz. Trakya’da nasıl bir siyasi ortam var?
Genel siyasetle yerel siyaset bence iç içe yani belediye başkanları siyasetin hem dışında hem içinde diyebilirim. Bu konuda özellikle 2007 yılından itibaren çevre düzeni planları yapıldı Trakya’da çevre düzeni alt planları bunlar bu planlara uyulduğu sürece Trakya’mızda iyi bir alt yapı sistemiyle sanayi alanları, tarım alanları, doğa alanları turizm alanları tamamen belirlenmiş şekilde bunlar yapıldığı zaman Trakya’mız şu dönemde Türkiye’nin en yaşanabilir yeri , diğer açıdan bakınca biz belediye başkanı olduktan sonra zaten vatandaşlarla veya diğer belediye başkanlarıyla aramızda çok gergin bir siyasi ortam oluşmuyor çünkü hepimiz aynı hizmeti yapmaya çalışıyoruz hizmeti yaparken de siyasi ayrım yapmadan götürüyoruz bu vesileyle siyasetin hem içerisin de hem dışarasındayız herhalde bir merkez çizersek merkezin en son dışında kalan kabuğuz biz diyebilirim.

Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
İnşallah on sene sonra bugün ki Çakıllıdan çok daha güzel Çakıllı elde edebiliriz. On sene önce Çakıllı’dan farklı olan bu zamanı daha farklı bir yere getirmek isteriz bu demek oluyor ki 4. Dönemi hedefliyoruz. Bu da notlarda kalabilir.

Mehmet Bayram kimdir?
Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Çakıllı beldesinde 1974 yılında doğan Mehmet Bayram, ilk ve orta öğrenimini Çakıllı beldesinde, lise öğrenimini Tekirdağ’ın Saray ilçesinde, üniversite öğrenimini Edirne’de tamamladı. Çakıllı Belediye Başkanlığı görevini yürüten Bayram, evli ve 2 çocuk sahibidir.

Tarihi Trakya'yayla başlar
1655 yıllarında buradan geçen Evliya Çelebi, köyde Rum ve Müslümanların beraber oturduklarını haber veriyor. Ancak Kasabanın çok eski bir yerleşim merkezi olduğuna dair birtakım kanıtlar bulunuyor. Beldenin asıl adı "ÇAKALONDON" dur. Rumca bir isimdir, fakat ne anlama geldiği pek bilinmemektedir. Türk ağzında adı Çakallı olmuştur.1969 yılında belediye olmuştur. Vize ve Saray ile sosyal ve ticari ilişkileri vardır.Halkın büyük çoğunluğu balkanlardan gelen göçmenlerdir. Çakıllı tarih içersinde Vize ile aynı kaderi paylaşmış, birçok kez işgal görmüştür. Çakıllı’nın tarihi Trakların tarihi ile başlar, o yıllarda Trakya’yı işgal eden kavimlerin yayılma alanı Adriya denizinden Karadeniz'e kadar uzanmaktaydı. Trakya’ya ismini veren bu kavimler dalga halinde İstanbul ve Çanakkale'ye kadar uzanmışlardır. Özellikle MÖ 1200'de Trak kavimlerinden Bitinyalılar ve Frigler, Vize-Çatalca yolu üzerinden İstanbul'a oradan da Anadolu'ya geçmişlerdir. Trakya'da kalanlar ise ufak birer takım krallıklar kurmuşlardır. Kasabamızın 1 km güneyinde Eski Tekke Mezarlığı'nda bulunan el yapımı kaba hamurlu deve tüyü rengindeki çanak çömlekler, yontma taş aletler, cilalı baltalar, neolitik çağda burada bir yerleşim olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle Çömlektepe höyüğünün MÖ 3000 yıllarına kadar indiği belirlenmiş, aynı yerde demir çağına ait seramikler ele geçmiştir. Bunları Helenistik ve Roma seramikleri de tamamlayınca yöremizin neolitik çağdan günümüze kadar kesintisiz bir yerleşime sahne olduğu ortaya konulmuştur. Kasabamızda bir çok Tümülüs mezarı koruma altına alınmıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *