Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Yerel Haberler Boğa artık koruma altında

Boğa artık koruma altında

Anadolu yakasının en önemli buluşma noktalarından biri olan Kadıköy Altıyol’daki 'Boğa Heykeli' tescillendi, çevresi de koruma alanı ilan edilip, imar planlarına işlendi

Okunma Süresi: 2 dk

İstanbul'un en önemli simgelerinden biri olan Kadıköy Boğa Heykeli, tescillenerek imar planlarına işlendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan karar oy birliği ile geçti.
Kadıköy Belediyesi, planlarda 'Park, Yeşil Alan ve Yol' olarak kalan Boğa Heykeli’nin bulunduğu alanla ilgili yeni düzenlemeye gitti. Buna göre Boğa Heykeli 1. Grup Tescilli Kültür Varlığı olarak tescillenirken mevcut planlarda yol ve refüj olarak görülen çevresindeki alan, kurul kararı doğrultusunda yapılan plan değişikliğiyle yol ve refüj olmaktan çıkarıldı. Karar İBB Meclisi'ne geldi.

Kültür varlığı oldu
İBB Meclisi'nde de Kadıköy Belediyesi tarafından sunulan teklif doğrultusunda Altıyol mevkiinde Boğa Heykeli’nin yer aldığı alanın İstanbul 5 Numaralı kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla fonksiyonu değiştirildi. Karar, ilçe belediyesinden geldiği şekliyle İBB Meclisi’nden oy birliğiyle geçti. Kararla heykel yerinde korunacak, tarihi bilgisini içerir tanıtıcı levhalar konulacak. Bundan böyle 'Boğa Heykeli ve Koruma Alanı' içerisinde Kültür Varlıklarını koruma kurulu kararlarına göre uygulama yapılacak.

Enver Paşa’ya hediye edilmiş
Heykel, 1864’de Paris’te heykeltraş İzidor Bonhevr tarafından Fransız gücünü Almanlara göstermek için yapılmış. Almanlar Fransızları yenince boğa heykeli Almanya’ya getirilmiş. Türkiye’nin 1. Dünya Savaşı'na Almanya ile girerek İngiliz ve Fransızlar’la savaştığı için ‘güç simgesi’ olarak bu boğa heykeli Başkomutan Vekili Enver Paşa’ya Alman Kralı II. Wilhelm tarafından 1917 yılında armağan edilmiş. Heykel önce Kadıköy’e getirilmiş, sonra Beylerbeyi Sarayı'nın bahçesine yerleştirilmiş, oradan Yıldız Sarayı’nın bahçesine, oradan da Bilezikçi Çiftliği'ne getirilmiş.  Sonrasında Moda’daki Gazi Ahmet Muhtar Paşa Köşkü'nün bahçesinde bir süre kaldıktan sonra Harbiye’deki Lütfi Kırdar Spor Sarayı’nın önüne konmuş. Bir süre burada kalmış ve 1969 yılında tekrar Kadıköy Kaymakamlık Binası'nın önüne konmuş. Heykel, 1987 yıllında Altıyol kavşağına taşınmış.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *