Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 1 Nisan 2022 tarihinde başlayan Expo 2021 Hatay hakkında bilgilendirme yapmak üzere bir grup gazeteciyi ağırladı. Gazeteciler,
Mehmet Mert, Yalçın Bayer, Ali Eyüboğlu, Hülya Yürekli, Alev Gürsoy Cimini Suna Akyıldız
ve Muammer Aydoğmuş'u misafir eden Savaş, kendisine sorulan soruları yanıtladı. Savaş Expo 2021 Hatay hakkında sorulan, “Ne umdunuz ne buldunuz?” sorusuna, “Expo'dan ne umduysak onu bulduk” cevabını verdi.
Savaşın gölgesindeyiz
Hatay 12 yıldan beri savaşın gölgesinde bir şehir olduğunu belirten Savaş, “İlimiz 13 medeniyete 27 kültüre ev sahipliğe yapmış. İlk olimpiyatlar bu şehirde yapılmış. Olimpiyatlar Atina’da başladı diye bilinir ama gayriresmî olimpiyatlar on yıllarca Antakya’da yapılmıştır. Dünyada Roma'dan sonra en büyük hipodrom bizde. Dünyanın ilk tarım merkezi Hatay'da. İlk zeytinin sofra ile buluştuğu yer burası. 3 semavi dinin Anadolu'ya giriş noktası. İlk Hıristiyan kelimesi burada kullanılmış. Yine bununla birlikte rivayet odur ki Lokman Hekim Hatay’daki endemik ve tıbbi-aromatik bitkilerle ölümsüzlük iksirini bulmuştur” bilgisini verdi.
Son serhat şehri
Hatay’ın 12 yıldır sığınmacı sorunu sebebiyle zor günler geçirdiğini ifade eden Savaş, “Hatay yıllarca bağımsızlık mücadelesi verdikten sonra Türkiye'ye bağlandı. Böylesine nazik bir şehir. Hatay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ne emanet ettiği son serhat şehridir. Kurtuluş mücadelesinden sonra 16 yıl daha kurtuluş mücadelesi vermiş bir şehirdir. Bizim coğrafyamız çok önemli bir coğrafya. Bu nedenle hükümet sığınmacı konusunu çözmek için irade göstermeli. Biz bu konuyla ilgili çözüm bekliyoruz. Bunları söylememizden rahatsız oluyorlar. Bu ilerde yaşayabileceğimiz sıkıntılara karşı geliştirdiğimiz bir milli reflekstir. Kimse bunun altında siyaset aramasın” dedi.
Siyaset devşirilmesin
Hatay’ın 12 yıldır sığınmacılar konusunda yalnız bırakıldığını söyleyen Savaş, “Hatay, nüfusunun yüzde 25’i kadar sığınmacıyı misafir ediyor. Suriyeliler konusunu gerçekleriyle masaya yatırıp çözümler üretiyoruz. Bunları konuşurken iktidarın rahatsız olduğunu gördük. Valimiz aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcılıktan bana hiçbir şey gelmeden kovuşturmaya gerek olmadığı hakkında yazı çıktı. Çünkü ben kovuşturalacak bir şey yapmam zaten” ifadelerini kullandı.
Lütfü Savaş, sığınmacılarla ilgili söylediği sözler hakkında da “12 yıldır kişi başına düşen gelirimizi misafirlerle paylaşmak durumunda kalıyoruz. Sığınmacı sorunu insani şekilde çözüme kavuşturulmalı. Hatay’ın şehri emini olarak milli refleks gösteriyorum. Bu refleks hemşehrilerimizin ve vatandaşlarımızın da gelecekte yaşaması muhtemel sıkıntıların önüne geçmek için ortaya koyduğum reflekstir. Kimse bundan siyaset devşirmeye kalkmasın. Bu hepimizin atması gereken bir adımdır” açıklamasını yaptı.
HADO GELECEĞİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Hatay’ı Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kalesi olarak tanımlayan Savaş, “Türkiye Doğu Akdeniz’de hak iddia ediyorsa bunun sebebi Hatay’dır. Hatay, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kalesidir. Karbon gazı ve yakıtları ile Orta Doğu arasındaki kavşak noktadadır. Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz bulunduğu konuşuluyor. Ve bunun geçmesi gereken yer Hatay, Adana ve Mersin’dir. Biz istedik ki şehrimizde bir hudut kapısı olsun. Hatay’da ilk kez bir deniz hudut kapısı kurduk. Hatay Deniz Otobüsü’müz (HADO) ile haftada iki gün Hatay-Kıbrıs arasında yolcu taşıyoruz. Yeni hedefimiz ise Lübnan. İnşallah Lübnan seferlerimizi de başlatacağız” dedi.
CUMHURBAŞKANIMIZIN ZİYARET ETMESİNİ İSTERDİM
Hem HADO’yu hem EXPO’yu öz kaynaklarıyla yaptıklarını dile getiren Savaş, “Hükümetten iki projemizde de destek almadık. İsterdim ki Sayın Cumhurbaşkanımız gelsin yerli ve milli, öz kaynaklarımızla yapılan güzel EXPO’muzu da ziyaret etsin ve bizi onurlandırsın. Partilerimiz farklı olsa da aynı topluma hizmet ediyoruz. Biz hala Cumhurbaşkanımızı bekliyoruz. Sadece bir partinin Cumhurbaşkanı olmadığını göstermesini bekliyoruz” dedi.
29 EKİM 2022'DE SONA ERİYOR
Expo 2021 Hatay 1 Nisan 2022’de başladı ve 29 Ekim 2022'de bitecek. Hatay, dünyanın 3. büyük organizasyon olarak kabul edilen EXPO’yu, Antalya’dan sonra Türkiye’ye getiren ikinci şehir oldu. Dev fuar için Avusturalya ve Çin gibi ülkelerin şehirleriyle yarışan Hatay, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın çabalarıyla 2017 yılında rakiplerini geride bıraktı ve bu dev fuara ev sahipliği yapmaya hak kazandı. Lütfü Savaş’ın Almanya’nın Düsseldorf şehrinde Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’ne (AIPH) yaptığı son sunumun ardından Hatay, B1 kategorisi olarak adlandırılan Botanik EXPO’sunu düzenlemeye layık görüldü. EXPO 2021 Hatay’ın ana temasına karar verilirken kadim kentin on binlerce yıllık tarihinden ve kültürel dokusundan ilham alınmıştır. Tarih boyu medeniyetlerin gelişmesinde ve ilerlemesinde iş birliği ve ortaklığın önemini anlatabilmek için ana tema Medeniyetler Bahçesi olarak belirlenmiştir.