TMMOB Mimarlar Odası'nın Albatros'un imar palanlarının iptali için açtığı itiraz davası sonuçlandı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesi, Büyükçekmece Belediyesi tarafından yapılan İBB tarafından onaylanan Albatros'un imar planlarına ticaret+konut eklemelerinin ileride telafisi güç zorluklar doğurabileceğine hükmetti ve yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Plan açıklama raporu yok
11 Nisan 2017'de Suudi, Katar ve Yemenli bir fonla ortaklık kuran Demir İnşaat'a satılan Albatros arazisinin 1/5000 ölçekli Büyükçekmece Merkez Nazım İmar Planı'nın iptali ve yürütmeyi durdurma davasında, yürütmenin durdurulmasını reddine ilişkin karar veren İstanbul 13. İdare Mahkemesi'nin 2017/18 sayılı kararını kaldıran İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, "Davaya konu parsellerin 17 Haziran 2004 tarihli Nazım İmar Planı'nda ve aynı tarihli Uygulama İmar Planı'nda turistik tesis alanı foonksiyonu olarak belirlendiği ve bunun paftalara işlendiği görülmüştür. 14 Ekim 2011 tasdik tarihli Uygulama İmar Planı notu değişikliği ile parsellerin ticaret+konut+turizm alanı işlevine girdiği, ancak plan paftalarında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Sonrasında dava konusu meclis kararıyla yine plan paftalarında herhangi bir değişiklik yapılmadan plan notu ile parsellerin ticaret+konut+turizm alanı olarak belirlendiği, plan notlarına ayrıca 'bodrum katlarının emsal dışı olduğu ve bina yüksekliklerinin avan projeye göre belirleneceği' yönünde hüküm konulduğu belirlenmiştir. Ayrıca dava konusu plan notu değişikliğine ait plan açıklama raporunun bulunmadığı görülmüştür" açıklamasını yaptı.
Plan notları birbiriyle çelişiyor
Planların pafta, lejant, plan açıklama raporu ve notu ile birlikte bir bütün olduğunu belirten mahkeme, "Bunların birlikte değerlendirilip esas alınması gerekir. Oysa olayda dava konusu parsellerin paftada ve buna dair lejantlarda halen turistik tesis alanı olarak gösterilmesine rağmen plan notu deeğişikliği ile konut+ticaret+turizm alanına alındığı, dolayısıyla plan paftası ile plan notlarının birbiriyle çeliştiği görülmüştür. Diğer taraftan, iskana ve yapılaşmaya konu edileceği anlaşılan bodrum katlarının mevzuata aykırı olarak emsale dahil edilmediğinin görüldüğü, ayrıca Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğindeki Uygulama İmar Planının tanımından da görüleceği üzere yapılara verilen yüksekliklerin Uygulama İmar Planı ile belirlenmesi gerektiği, bunun avan projeye bırakılamayacağı açıktır" notunu düştü.
İlgili kurumlardan görüş alınmadı
Uygulama imar planı yapımları ve revizyon aşamalarında ilgili kurumlardan görüş alınması gerektiğine dikkat çeken Bölge İdare Mahkemesi, "Oysa davalı idarelerce herhangi bir araştırma, inceleme, analiz-sentez çalışması yapılmadan doğrudan plan notu değişikliği yapıldığı tespit edilmiştir. Bu durumda plan paftası ve lejantı ile plan notları arasında çelişki bulunan, plan açıklama raporu olmayan ve ilgili mevzuata aykırı olarak plan notu belirlendiği görülen dava konusu Uygulama İmar Planının açıkça hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Dava konusu planın yürütülmesi halinde uygulamaya yönelik kararlar nedeniyle ileride telafisi güç zararların doğabileceği de açıktır. Açıklanan nedenlerle İstanbul 13. İdare Mahmekemesinin 12 Mart 2018 tarihli kararının nazım imar planına ilişkin kısmı yönünden reddine, uygulama imar planına ilişkin kısım yönünden itirazın kabulü ile kararın bir kısmının kaldırılmasına teminat aranmaksızın yürütmenin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi" diye hükmetti.
Fonksiyonları değişmişti
Park olarak kalması talebiyle çok sayıda eylem yapılan Albatros arazisi için Mart ayı Büyükçekmece Belediye Meclisi'nde yeniden fonksiyon değişikliğine gidilmiş, arazinin ticaret, konut ve turizm alanı olarak kullanılması planlanan oranları değişmişti. Daha önce yüzde 60'ı ticaret+konut, yüzde 40'ı turizm alanı olarak belirlenen inşaat alanları, artık yüzde 40'ı ticaret+konut alanı, yüzde 60'ı ise turizm alanı olarak belirlenmişti. Ayrıca alanın istenildiğinde tamamının turizm alanı olarak kullanılabilmesinin de önü açılmıştı. Albatros arazisinin fonksiyonlarında değişikliğe gidilmesi AK Parti'li ve CHP'li meclis üyeleri arasında tartışmalara sebep olmuş, ilgili arazinin yeşil alan olarak kalmasını isteyen AK Partili Recep Erol halkın da bunu talep ettiğini belirtmişti. Erol’a tepki gösteren Hasan Akgün ise “Bu işi sulandırmak doğru değil. Burası Büyükçekmece'nin denize en yakın noktadaki turizm merkezi" çıkışını yapmıştı.
Okunma Süresi: 4 dk
İstanbul Amasya Arası Kaç Km ve Kaç Saat Sürer: Tren Var mı, Otobüs, Uçak Saatleri?
#Yaşam / 23 Kasım 2024
Bedri Usta'nın Kardeşinin Şüpheli Ölümü! Rezidansta Korkunç Son...
#Gündem / 23 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
h
hasan 61
6 yıl önce
Eyyy CHP genel başkanı Ey Geziciler Ey AKP muhalif meclis üyeleri Ey Büyükçekmece Yürütmeyi durdurma kararı bu; iptal değil .henüz iş işten geçmeden .Bu kıyımı durdurun
CEVAPLA