Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
Ara
Damga Gazetesi Yerel Haberler Aile olarak 2 asırdır bıçak üretiyorlar!

Aile olarak 2 asırdır bıçak üretiyorlar!

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde 5 katlı binanın bodrum katına kurduğu atölye ile bıçak üretimi yapan Nazım Özdemir(38), dedesinden kalma mesleği sürdürüyor.

KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 3 dk

Kocaeli'de tek olduğunu ve kaynakçı da ustası olduğunu ifade eden Özdemir, bir bıçağı tüm işlemleriyle birlikte yaklaşık 3 günde üretiyor. 1800 yılından bu yana dedelerinin başlattığı işi devam ettirdiğini belirten Özdemir, "Bu mesleğimiz dedemizden geldiği için çocukluktan beri bu işin içindeyiz. Bu işin içinde olduğum için de çok sevdiğim ve aşık olduğum bir meslek. Bundan sonra nesilden nesile bu mesleğimizi aktarmak istiyorum. Allah izin verirse oğlumu da yetiştirmek istiyorum. Çünkü bu ata mesleğimiz. Osmanlı'dan gelen bir mesleğimiz. Amacımız, bunu sürdürmek" dedi.

Kocaeli'nin Körfez ilçesi Hacıosman Mahallesi'nde bulunan 5 katlı binanın bodrumundaki 2 metrekarelik bir alanda bıçak atölyesi kuran evli ve 2 çocuk babası Nazım Özdemir, atalarından gelen mesleği burada devam ettiriyor. "Sanatçı tanıtma kartı" sahibi Özdemir, bir bıçağı tüm işlemleriyle birlikte yaklaşık 3 günde üretiyor. Kocaeli'de tek olduğunu belirten ve kaynakçı ustası olan Özdemir, mesleğe sahip çıkılması gerektiğini belirterek "Bıçak işi dedemizden gelen, 1800 yılından bu yana ata mesleğimiz. Ben de evimin altında hobi olarak bu işi sürdürmekteyim; ayrıyeten de kaynakçı ustasıyım. Hobi olarak çok meraklısı olduğu için isteyenler oluyor. İsteyenlere de bu bıçağımızı temin edebiliyorum. Sadece dövme bıçak yapıyorum. Bıçaklar da çoğunlukla balçaklı çalışıyorum. Sebebi de parmağımızı koruması ve daha güvenli sistem getirmek. Bu mesleğimiz dedemizden geldiği için çocukluktan beri bu işin içindeyiz. Bu işin içinde olduğum için de çok sevdiğim ve aşık olduğum bir meslek. Bundan sonra nesilden nesile bu mesleğimizi aktarmak istiyorum. Allah izin verirse oğlumu da yetiştirmek istiyorum. Çünkü bu ata mesleğimiz. Osmanlı'dan gelen bir mesleğimiz. Amacımız, bunu sürdürmek" diye konuştu.

'BAYRAM ÜSTÜ GELDİĞİ İÇİN TALEPLER ÇOĞALIYOR'

Hobi olarak ilgi duyanlara ve koleksiyonculara üretim yaptığını belirten Özdemir, "Çok rekabet olmuyor ama tabi çok sevenler de var, onlardan da alan oluyor. Yurtdışının da talep oluyor ama yurtdışına gönderemediğimiz için genellikle Türkiye içi gönderim yapıyoruz. Bir bıçağımızı yapma süremiz 3 gün sürüyor. Bunun dövme kısmı, ısıl işlem kısmı, zımpara kısmı, kabza kısmı ve kılıf kısmı. Bir bıçağımız 3 günde ancak bitiyor. Bayram üstü geldiği için de talepler çoğalıyor. Bıçak bileme işim daha çok fazlalaştı. Bayram için bileme işlemi ve bıçak isteyenlerde talepler çoğalmaya başladı. Kocaeli'de benim gibi bu şekilde dövme yapanı ben duymadım. Açık konuşmak gerekirse sadece benim" şeklinde konuştu.

'GENÇLERİMİZİ BİR HOBİ OLARAK BU MESLEĞE YÖNLENDİRELİM'

Özdemir, Osmanlı'dan gelen bu mesleğe sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, "Devletimizin Osmanlı'dan gelen bu mesleğimize sahip çıkmasını ve daha çok yapılmasını istiyorum.. Bizim için meslekte üretmek değil, yaşatmak önemli. Başka bir şey istemiyorum. Gençlerimizi bir hobi olarak bu mesleğe yönlendirelim. Sadece bıçak için değil; başka bir şey de olabilir. Bardak olabilir, tespih olabilir, hobi amaçlı ne olursa" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *