Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kahverengi kokarca hakkında yapılan çalışmalar duyurulmuştu.
Bu kapsamda geçtiğimiz sene "Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı" hazırlandığı ve bu yıl kahverengi kokarca ile mücadelede seferberlik başlatıldığı hatırlatılan açıklamada, söz konusu istilacı türün popülasyonunun fazla olduğu 35 il, 196 ilçede, 1272 teknik personelle çalışmalar yapıldığı vurgulanmıştı.
Kahverengi kokarca böceği bu yıl da çeşitli bölgelerde görülmeye başlandı. Özellikle Karadeniz bölgesine fındık üreticilerine zor durumlar yaşatan böcek, tarımla uğraşan çiftçilerin korkulu rüyası olmuş durumda. İşte zararları ve hakkında merak edilenler...
KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ ZARARLARI NELER?
Kahverengi kokarca, insandan çok tarım alanında bitkilere ve ürünlere zarar vermesiyleb bilinmektedir. Özellikle karnındaki deliklerden koku yayabilen böcek, bu yeteneğini kuş ve kertenkelelere karşı bir savunma mekanizması olarak gelişmiştir. Bununla beraber, böceği yaralamak, böceği hareket ettirmeye çalışmak veya sadece böceğe dokunmak bile koku salınımını tetikleyebilmektedir.
Ayrıca insan vakalarına ilişkin raporlar nadirdir, fakat kokarca böceğinin vücut sıvıları toksiktir ve insan derisi ve gözleri için tahriş edici olarak bilinmektedir. Daha önce kokarca böceği kaynaklı kornea iltihabı vakası bildirilmiştir.
KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ NEREDE YAŞAR?
Bu böcek Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan'a özgü bir böcek türü olarak bilinmektedir. Söz konusu tür, Kuzey Amerika'da ilk defa 1998'de Allentown, Pensilvanya'da görülmüştür.
Kahverengi kokarcaların larva ve yetişkinleri, pek çok tarımsal üründen ve 100'den fazla bitki türünden beslenmektedir.
Bu tür, 2010 ve 2011'e kadar Doğu Amerika Birleşik Devletleri'ndeki meyve bahçelerinde görülen bir haşere olarak bilinmekteydi.
Türün etkisiyle, Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Atlantik bölgesindeki elma yetiştiricileri 2010 yılında 37 milyon dolar zarar etmiştir. Ayrıca bazı meyve yetiştiricileri de yetiştirdiği mahsullerinin %90'ından fazlasını kaybetmiştir.