Her şey çok güzel başlıyor ama bir anda bakıyorsunuz ki flörtünüz ilişkiye dönmüyor ya da sevgililik döneminiz kısa sürüyor. Bugün en sık rastlanan ilişki problemlerinden biri ne yazık ki bu, düzgün bir ilişkim olmuyor sendromu! Etrafımda çoğu insan yolunda giden, duygusal olarak tatmin olduğu, yeterli ve değerli hissettiği bir ilişkisinin olmadığından yakınıyor. Kısa flörtlerin ardından ilişkiye geçemeyen durumlardan yada ilişkiye dönüşse bile ilişkinin çabucak bitmesinin nedenlerini Uzman Psikolog Melda Yakupoğlu 10 madde ile anlattı.
Kararsızlık
Öncelikle ne istediğinizi biliyor musunuz? Yani hayatınızda birisinin olması sizi mutlu edecek mi? Birçok insan hayatında güzel bir ilişkinin olmasını istediğini söyler ancak böyle bir ilişkisi olduğunda da sıkılır, sorumluluk alamaz ve bunun getirdiği yük ile ilişkisini bitirir. Özellikle nasıl bir ilişki istediğinize karar verin. Örneğin, kısa süreli mi yoksa gerçekten uzun süreli duygusal bir birliktelik mi aradığınızı netleştirin. Kafanızda bu durumu netleştirirseniz, sizinle benzer şekilde ilişki kurmaya eğilimli olan insanları hayatınıza çekeceksiniz. “Gerçekte ne istiyorum” sorusunu cevaplamalısınız. Bazı insanlar nasıl birileri ile birlikte olursa mutlu olabilirler bunu az çok öngörebilirler. Ne istediklerini bilip kararlı davranabilirler. Bazı insanlar da nasıl kişilerle ilişki kurarlarsa anlaşabilirler bunu kestiremeyebilirler.
Doyumsuzluk
Ne istediğini bilememenin en kötü tesiri de göz açlığına neden olmasıdır. İlişkide ne aradığını bilmeyen insan, mutluluğun hep başka yerde olduğunu düşünüp başkalarına yönelir. Özellikle ne istediğini bilemeyen kişiler sosyal medyadan yada yakın çevreden yeni yeni insanlarla tanışma, flörtleşme eğilimi gösterirler. Bu açgözlü bir hal gibi tatminsizlik gibi hep bir diğer ilişkinin daha iyi olduğunu düşündürür. Herkesin ilgisi hoşuna gider. İlişki sorumluluğu almaktan kaçabilirler ve dolayısıyla hayalini kurduğunuz uzun süreli ilişki biçimine bu tip özelliklere sahip kişilerle geçememeniz çok normaldir.
Kendini ifade edememe
İletişim iki taraflı olan bir diyalog halidir. Sadece sizin kendinizi anlatmanız yetmez bir de karşınızdaki kişinin ne anladığını, sizi doğru anlayıp anlamadığı önemlidir. Siz nasıl bir ilişki istediğinizi, kendinizi ifade etseniz bile karşınızdaki kişinin sizinle ilgili ne düşündüğünü kestiremeyebilirsiniz. En sık kopmalar iki tarafın kendini iyi ifade edememesi yüzünden görülür. Özellikle flört dönemi başlarında insanlar kendilerini ifade ederken zorlanabilirler. Karşılıklı yanlış anlaşılmalar görülebilir. Hele de mesajlaşma, sanal mecralardan konuşma yoluyla iletişim kuruluyorsa kişilerin birbirini yanlış anlaması, fikir ayrılıklarına düşmesi olasıdır. Bu fikir ayrılıkları ve ters düşmeler de mesaj yoluyla gerginliklere neden olur. İlişkinizin başlayabilmesi için, flörtün sevgililiğe dönmesi için tavsiye edilen şey, başlarda sık sık görüşmeler ayarlanmasıdır. Zamansal olarak ara çok fazla açılmadan görüşmeler ayarlamak paylaşımı arttıracağı için pozitif etki yaratır. Hoşlanma ve tanıma isteği geldikten sonra mümkünse kısa zaman içerisinde yüz yüze görüşmeye çalışmalı, önemli ciddi konuları mesajla konuşmamalı, yüz yüze konuşabilme imkanı yoksa görüntülü konuşmak yada arama tercih edilmelidir. Fikir ayrılıkları ve farklılıklar görüldüğünde ilk zamanlar bu konuların üzerine detaylıca gidip karşıdaki kişiyi zorlamamak gerekir. Bu noktalarda özellikle yanlış anlaşılmalardan, olmadığınız gibi yargılanmaktan kaçınmak gerekir. İlk zamanlar buluşma sıklıkları kısa olursa ve güzel sohbetlerle vakit geçirilirse kişilerin birbirine bağlanma olasılığı artacağı için, mümkün mertebe başlarda problem çıkarmamaya, kavga etmemeye özen gösterin.
Uyarıları dikkate almama
Flört döneminde ve ilişki içerisinde insanlar belirli aralıklarla rahatsız oldukları şeyleri dile getirirler ve o durumun yeniden tekrarlamamasını umut ederler. Rahatsız edilen durum devam ettikçe karşınızdaki kişide gerginlik oluşturursunuz ve artık size geri bildirim vermeden uzaklaşmaya başlayabilir. Bu sebeple konuşmaya başladığınız andan itibaren dikkatli bir gözlemci olup karşı taraftan gelen sinyalleri, mesajları yakalamanız önemlidir. Bazen bunu espri ile karışık söyleyebilir, bazen açık açık rahatsızlıklarını dile getirebilir bazen de beden duruşundan yada mimiklerinden bir olaydan hoşlanmadığını yakalayabilirsiniz. Bozulduğunu anladığınız davranışı tekrarlamamanız onu anladığınızı göstermeniz ve nezaketli davranmanız ilişkiye yaklaşmanıza neden olur. Bu davranışlara duyarsızlık, kaale almama, özensizlik gibi tavırlar ilişkinin başlamadan sonlanmasına neden olur.
Ortaklık luramama
Flörtünüzün ilişkiye dönmemesinin yada ilişkinizin kısa sürmesinin nedenlerinden biri de benzer zevkler, benzer yaşam olayları ve yaşantılar arasındaki bağlantıdır. Eğer karşınızdaki kişiyle konuşmaya başladığınız andan itibaren yakınlık kurabildiyseniz, samimiyet hissettiyseniz, benzer ilgi alanlarınız ve konuşacak paylaşacak konularınız varsa ilişkinin sürme olasılığı artacaktır. Bir şekilde baştan benzerlikler bulmanız faydanıza olacaktır, bazen bu benzerlik mesleki olabilir, bazen bir yaşam olayı olabilir, bazen ailevi olabilir. Farklılıklar başlarken cazip gelse de ilişkiyi sürdürmek için yeterli değildir.
Yaşam alanının tümüne girmek
Daha çok yeni flört dönemindeyken karşınızdaki kişinin yaşam alanının tümüne girmişseniz bu da yine korku yaratacaktır ve hoşlandığınız kişinin bir adım geride durmasına neden olacaktır. Üstünde böyle bir baskı oluşturmamak, yaşamıyla ilgili özel detaylar için zaman tanımak, özel konulara birden hızlı giriş yapmamak gerekir. Hızlı davranışlar insanları ürkütebilir ve flört evresi güzel bile gitse ilişki başlamayabilir.
Emek vermemek, tahammülsüzlük
Günümüz ilişkilerinde yolunda gitmeyen bir özellik görüldüğünde artık herkes kolayca kestirip atabiliyor. Emek vermek, sürdürme isteği en baştan yok. Bu ilişkiyi sürdürdüğünde aslında nasıl bir şeyle karşılacağı konusunda en baştan kafasında bir imaj bırakmanız olanları ve olacakları etkiliyor. Örneğin ilişkinin devamında kendisine katkı sağlayabileceğinizi düşündüğü şeyler varsa bunu sürdürmek için çabalayacaktır. Ancak sürdürse de aynı sürdürmese de aynı şeklinde düşünüyorsa o zaman emek göstermek istemeyecektir. Son zamanlarda bu konuda terapilerde sık sık dile getiririm “emek vermek ilişkilerde çok önemlidir” diye. İnsanlar kalıplaşmış bazı davranışlarını değiştirmezler bazıları da ilişki içerisinde esnetilebilir. Hangi davranışın değişebilir hangi davranışın ise değişmez olacağını anlamak gerekir. Değişmeyeceğini anladığınız davranışlar için ya karşınızdaki kişiyi kabullenin yada ilişkiyi sürdürmeyin. Bu tarz zaman kayıpları “neden düzgün ilişkim yok” sorusunu gayet iyi açıklar. Yanlış insanlara gereğinden fazla değer gösterdiğiniz için doğru insanlara yeterince vaktiniz kalmaz. Sadece dikkat etmeniz gereken şey emek verdiğiniz insanın doğru insan çıkması.
Yanlış insanlarla vakit kaybetme
Birçok insan sadece duygularla ilişkiye karar verir. Birçoğu da sadece mantıkla… Aslında ikisinin harman yapıldığı hem duygu hem mantığın kullanıldığı ilişkiler ideal ilişkilerdir. Bazı aşklar ne yazık ki mantığınıza uymaz ve siz sadece duygunuz olduğu için olmayanı oldurmaya çalışarak, uzatarak gereksiz emek harcarsınız. Yanlış ilişkiler içerisinde vakit harcarsınız. Size uygun birisi olup olmadığını anladıktan sonra ilişkiyi devam yada bitirme kararı almalısınız. Aslında biteceğini bildiği halde ilişkilerini sürdürmeye çalışan, zorlayan birçok insan var. Eninde sonunda aynı noktaya varıyorlar ancak bu durumu pek kabullenmek istemiyorlar çünkü karşı tarafa duygularının olduğunu söylüyorlar. Böyle bir durumda toksik ilişkide vakit kaybetmeyin.
Empati yoksunluğu
Her türlü ilişkinin bitme sebebi bu olabilir. İlgi gösterdiğiniz kişinin size ilgi verebilmesi için empati yapabilir olması çok önemlidir. Sevgi, şefkat ve merhamet gibi duygular ilişkinizde yapıcı etki sağlar. Bu duyguları empati yoksunluğu yaşayan kişiler vermekte çok zorlanırlar. Sizi anlamayan neyi neden yaptığınız konusunda fikir sahibi olmayan biriyle ilişkilerinizin çok uzun sürmesini bekleyemezsiniz. Kimden ne beklediğinize dikkat etmelisiniz.
Bencillik - ben merkezcilik
Sadece kendisini düşünen, büyüklenmeci tavırlar gösteren, ilgiyi hep kendine bekleyen insanlarla da ilişki kısa sürer. Özetle anlatmak istediğim durum şu, bu özelliklere sahip insanlarla karşılaşır onlarla ilişki deneyimlemek isterseniz ya flört döneminden kopacak ilişkiye geçemeyeceksiniz ya da ilişkiniz başladıktan sonra sürdürmekte zorlanacaksınız. Bu sebeplerle olan ayrılıkları kendi üstünüze alınıp kendinizi sorgulamaya başlayacak ve “neden hep bu tarz insanları kendime çekiyorum” diye kendinizi suçlayacaksınız. Sonunda da düzgün ilişkim olmuyor diye üzüleceksiniz. Baştan bu özellikleri gördüğünüzde bitme sebebinin sizinle ilgisi olmadığını anlayıp yolunuza devam edin.
BURAK ZİHNİ