Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Yaşam Umut hakkı nedir, ne demek? Bahçeli 'Öcalan yararlanabilir' demişti: Umut hakkı ne anlama gelir?

Umut hakkı nedir, ne demek? Bahçeli 'Öcalan yararlanabilir' demişti: Umut hakkı ne anlama gelir?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugünkü grup toplantısında kullandığı "umut hakkı" ifadesinin anlamı merak ediliyor. Peki umut hakkı nedir, ne anlama geliyor?

Okunma Süresi: 2 dk

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugünkü grup toplantısında PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan hakkında "Tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini açıklasın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenleme yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın" açıklamasında bulundu. Konuşma sonrası umut hakkı ifadesinin anlamı merak edildi. Peki umut hakkı nedir?

UMUT HAKKI NEDİR?

Abdullah Öcalan, Şubat 1999 tarihinden bu yana İmralı Adası'nda, Eski Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesini ihlal suçundan müebbet hapis cezasını çekmekte. Başlangıçta ölüm cezasına çarptırılmıştı. Ancak daha sonra mahkûmiyeti Ekim 2002 tarihinde ömür boyu hapis cezasına çevrildi.

‘Umut hakkı’, ise ömür boyu hapis cezasına karşılık mahpusun belli bir süreden sonra toplumla yeniden buluşmasını sağlamaktadır.

adsiz-tasarim-18.png
Devlet Bahçeli'nin konuşması sonrası "umut hakkı"nın anlamı merak edildi.

0Öngörülebilir bir infaz biçimi getiren bu hak, suçlunun tekrardan özgürlüğüne kavuşma umudunu korumasını sağlar. Eski Ceza Yasası’na göre verilen idam cezalarının yeni yasal düzenlemelere göre uyarlanması ile birlikte verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları ile 3713 sayılı yasa ve 5237 sayılı yasanın 302. maddesi kapsamında mahkemeler tarafından verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının infaz biçimi, mevzuatta ömür boyu yani ölünceye kadar şeklinde düzenlenmektedir.

Ayrıca bu cezaların istisnası bulunmamaktadır. Fakat ‘umut hakkı’, bu ömür boyu hapis cezasına karşılık mahpusun belli bir süreden sonra toplumla yeniden buluşmasını sağlamak için öne çıkan bir hak olarak ifade edilebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *