Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Ara
Damga Yaşam Tarımın geleceği bilimde saklı

Tarımın geleceği bilimde saklı

Tarımın lider kuruluşlarından HEKTAŞ'ın Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği 2. Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi İnovasyon Merkezi'nde başladı. Bursa-Orhangazi'de.

Okunma Süresi: 4 dk

Vedat Baykal - 2. Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi (IMPPC2023), bugün F.A.R.M. HEKTAŞ'ın 18'ine kadar devam edecek sürdürülebilir tarımın geleceğini tartıştığı uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapacağı Bursa Orhangazi'de.

20 ülkeden 81 bilim insanının lider olarak katıldığı 4 gün süren etkinliğin açılışını OYAK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Grup Başkanı ve HEKTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Levent Ortakçıer konuk konuşmacı olarak yaptı. Konferansın açılış konuşmasını RNA etkileşimleri üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı 2006 Nobel Tıp Ödülü'nü alan Amerikalı biyoloji profesörü Craig Mello yaptı.

HEKTAŞ tarıma öncülük ediyor

Kongrenin açılışında konuşan Levent Ortakçıer, OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem'in sürdürülebilir tarıma verdiği stratejik önemle HEKTAŞ'ın Türkiye'nin dünyaya açılan en önemli tarım işletmelerinden biri haline geldiğine dikkat çekti. ve yemek.

Ortakçıer, “Yedi yıl önce hayallerimizle yola çıktık. Türk tarımını geliştirmek ve dünya tarım endüstrisine örnek olacak düzeye getirmek için çalışıyoruz. Tarımın geleceğine yönelik önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. Gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren HEKTAŞ, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konusunda vaka çalışmaları yürütmüştür. Bugün HEKTAŞ olarak temel felsefemiz, çiftçimize doğru ürünü, doğru uygulama ile vermektir. Teknolojiyi üretime entegre eden yenilikçi faaliyetlerle hem üreticiyi hem de tüketiciyi destekliyoruz. HEKTAŞ, bitki besleme, hayvan sağlığı ve tohumluk gibi stratejik alanlarda yaptığı yatırımlarla büyüyerek küresel bir şirket olarak tarım sektörüne öncülük etmektedir.

Dünya nüfusu 10 milyara ulaşınca bizi ne bekliyor

OECD ve FAO tarafından yayınlanan son tarımsal görünüm raporuna göre önümüzdeki 10 yılda nüfus artışına bağlı olarak gıda tüketiminin yüzde 1,4 artmasının beklendiğini, gıda üretiminin ise yüzde 1,1 civarında gerçekleşeceğini söyleyen Ortakçıer, şunları kaydetti: 2050 yılına kadar 9,1 milyara ulaşması bekleniyor. Etkili önlemler alınmadığı takdirde dünyada gıda üretimi ve tüketimi arasındaki uçurum insanlığın aleyhine büyüyecek. Dünyada 13 milyar hektar toprak var. Bunların 5 milyarı ekilebilir. Ama sadece 1,5 milyar hektar ekilebilir alan, 3,5 milyar hektar ekilmemiş alan var. 1,5 milyar bölgede tarım da her geçen gün geriliyor. Nüfusu 3 milyar kişi iken, 1.5 milyar hektar ekilebilir arazi var. Ve bu alan her geçen gün küçülüyor. Tahminlere göre önümüzdeki yıllarda tarımsal üretim alanı 1,3 milyar hektara düşecek. O halde dünya nüfusu 10 milyara ulaştığında bizi neler bekliyor? Hepimiz buna odaklanmalı ve bu doğrultuda bilimsel ve sürdürülebilir çözümler geliştirmeliyiz. Doğayı korumak için sürdürülebilir projeler şart. Toprağın kalitesini korumalıyız. Biyolojik araştırmalara odaklanmalıyız. Bu kongrenin sonuçlarını tüm paydaşlarımızla paylaşacağız.

HEKTAŞ tarıma 5.0'a yön veriyor

OYAK CEO'su Süleyman Savaş Erdem, HEKTAŞ'ın Türkiye'ye kazandırdığı F.A.R.M Tarımsal Eğitim, İnovasyon ve Deneyim Merkezi'nde uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyduğunu söyledi. Son yıllarda dünya çapında sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği bilincinin arttığına dikkati çeken Erdem, “HEKTAŞ'ı yeniden konumlandırmak üzere başlattığımız çalışma ile ülkemizde tarımda öncü ve yenilikçi yöntemler uygulayan bir firma kazandırdık. HEKTAŞ, bugün olduğu gibi “Tarım 5.0”a yön vererek, geride bıraktığımız yedi yılda geliştirdiğimiz yaklaşım ve bu doğrultuda attığımız stratejik adımlarla “Tarım 4.0” dönüşümüne imza attı. Tarımın geleceği sadece tarlalarda değil, teknoloji ve bilimle Ar-Ge merkezlerinde belirleniyor. HEKTAŞ ile sadece bugünün projeleri ve çiftçileri için değil, yarının projeleri ve çiftçileri için de hazırlanıyoruz. Ev sahipliği yapacağımız konferansta alanında uzman bilim insanlarının bitki koruma stratejilerine yeniden yön vereceklerine inanıyoruz. Bu kongre, bitki koruma alanında inovasyon ve Ar-Ge araştırmalarında önemli bir adım olacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *