Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Ara
Damga Yaşam Süper Ay, Mavi Ay ve Kanlı Ay tutulmaları Türkiye ve dünyada izlendi!

Süper Ay, Mavi Ay ve Kanlı Ay tutulmaları Türkiye ve dünyada izlendi!

En son 1982'de üç renge bürünen Ay bugün kısmen de olsa bir kez daha aynı şekilde görüntülendi. Büyük bir coşkuyla beklenen ay tutulması hem Türkiye hem de dünyanın pek çok noktalarından izlendi. Herkes merak ediyordu Süper Ay, Mavi Ay ve Kanlı Ay tutulmaları nerede izlenir, nerede görülür diye. İşte detaylar...

Okunma Süresi: 2 dk

Dünyanın en ilgi çeken olaylarından biri olan Mavi Ay, Süper Ay ve Kanlı Ay milyarlarca insanın gözünü gökyüzüne çevirdi. Peki ay tutulması nedir, nerelerde izlendi?

Mavi Ay

Ocak ayının ikinci dolunayı, aynı zamanda 2018’in ilk “Mavi Ay”ı olarak kayıtlara geçti.

Astronomlar, Dünya’da meydana gelen volkanik patlamalardan ve orman yangılarından kaynaklanan toz bulutları sebebiyle Ay’ın renginin mavimsi gözükmesini “Mavi Ay” olarak adlandırmışlardır.

Süper Ay

Ay’ın yerberi (Dünya’ya en yakın nokta) konumunda olmasından kaynaklanan dolunaydır. Ay, normalden yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünür.

Kanlı Ay

Ay, Dünya’nın tam gölge konisinden geçerken Ay’ın bize dönük yüzü kızıl renge bürünür ve “Kanlı Ay” adını alır. Bu olay sonucunda gezegenimizin atmosferine ilişkin toz miktarı ve kimyasal kompozisyon gibi bilgiler elde edilebilir.

ay tutulması

 

Gözlem için en iyi bölgeler

Muhteşem şölen, Güneş’in doğuşundan önce Kuzey Amerika,

Alaska ve Hawai’den görünecek. Ortadoğu, Asya, Rusya’nın doğusu, Avustralya ve

Yeni Zelanda’daki gözlemciler ise harika olaya Ay doğarken tanıklık etti.

ay tutulması

 

Tutulmanın sunduğu fırsatlar

Ocak ayının sonunda gözlenecek eşsiz gökyüzü olayı, bilim insanlarına fırsatlar da sunacak. Tutulma, Ay’ın yüzeyinin hızlı bir şekilde soğumasıyla neler olduğunu yakalama şansını sağlayacak. Bu bilgi, Dünyamızın doğal uydusunun üzerindeki regolitin (yüzeydeki gevşek kaya ve toprak karışımı heterojen yapı) bazı karakteristik özelliklerini ve zamanla nasıl değiştiğini anlamamıza yardımcı olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *