Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi Yaşam İncel ne demek, ne anlama gelir? İncel kişi ne demek, özellikleri neler?

İncel ne demek, ne anlama gelir? İncel kişi ne demek, özellikleri neler?

Semih Çelik'in işlediği vahşi cinayetlerin ardından son dönemde ismi sıkça duyulan 'incel' kelimesinin anlamı merak edilmeye başladı. Peki incel ne demek, ne anlama gelir? İşte incel kişinin anlamı ve özellikleri...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 2 dk

Sosyal medyada son dönemde sıkça duyulan "incel" kelimesinin anlamı merak ediliyor. İncel kelimesi özellikle Semih Çelik'in 2 genç kızı vahşice katletmesinin ardından araştırılıyor.

Sosyal medya aslında ilişkiler ve iletişim üzerindeki hâkimiyeti çoğaltırken, belli bir grubu da daha yalnız ve tam tersine içine kapanık hale getirmekte. Peki incel ne demek?

İNCEL NE DEMEK?

Özellikle sosyal hayatı olmayan ve bilgisayar başında sürekli zaman geçiren kişiler giderek dışlanmış hissetmekte. İncel kavramı da daha çok bu yalnızlık ve dışlanmışlık hissinden beslenmekte. Özellikle hayatı boyunca karşı cinsle bir yakınlık kurmamış, kuramamış, saplantılı ve nefret dolu erkekler incel olarak ifade edilmekte.

İNCEL KİŞİLERİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Bu kişiler genellikle kadınlardan nefret etmekle ve şiddet içerikli imalarda bulunmakla bilinirler.

incel3.jpg
İncel kavramı 1990'larda bir kadın tarafından ortaya çıkarılmıştır.

Özellikle karşı cinse yönelik nefret söylemleri, aşırı uç düşünceleri ve şiddet eğilimleri ile ifade edilebilirler. Bunun yanı sıra sosyal medyada karşı cinsi hedef gösterebilir, kız arkadaşlarını ve tanımadıkları kadınları aşağılayıp küçük düşürmeye çalışabilirler.

İncel terörü veya incel şiddeti olarak ifade edilen bu durum giderek daha da tehlikeli bir hale gelmekte ve çoğalmakta. 2 kızı katleden katil Semih Çelik'in de bir incel olduğu düşünülüyor.

İNCEL KAVRAMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

"İncel" terimini ortaya çıkaran kişi aslında bir kadın olarak biliniyor. Sadece ilk adıyla bilinen Alana, terimi ilk olarak 1990'larda "Alana'nın İstemsiz Bekarlık Projesi" isimli kişisel bir web sitesi aracılığıyla bu ismi popülerleştirdi. "Incel" terimi, utangaçlık ve sosyal beceriksizlik duygularını anlatırken, takipçilerin sık sık kullandığı dilin bir parçası haline geldi. Ancak terim yayıldıkça farklı anlamlar almaya başladı.

incel2.png
İncel kişilerin sevdiği filmler arasında Matrix ve Dövüş Klübü olduğu düşünülüyor.

Incel'ler toplumda sadece fiziksel görünüme ve güce dayalı, katı bir sosyal hiyerarşi olduğuna inanmakta.

Onlara göre bu hiyerarşinin en üst sırasında "Chad'ler" yani alfa erkekler yer almakta. İkinci olarak ise "Stacy'ler" diye tabir ettikleri kadınlar gelmekte. Hiyerarşinin en alt katmanında ise yalnız ve istemsizce bekar olan erkeklerden oluşan incel grubu bulunuyor.

İNCELLERİN İDEOLOJİLERİ

İşte hakemli bilimsel dergi Current Psychiatry Reports'ta yayınlanan 2022 tarihli bir araştırmaya göre incel topluluklarını bir arada tutan bazı ideolojiler:

- Görünüme dayalı hiyerarşi

- Kadın hipergamisi

- Feminizm nefreti

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *