Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Yaşam Güneş Hiç Doğmazsa İlk 24 Saatte Neler Yaşanır ?

Güneş Hiç Doğmazsa İlk 24 Saatte Neler Yaşanır ?

Günlük yaşamımızda hayatta kalmamızı sağlan en önemli şey güneştir. Peki, bir sabah kalktığımızda güneşin doğmadığını görsek ne olur ya da ilk 24 saat boyunca ne yaparız ?

Okunma Süresi: 4 dk

Fatma Müge Yücetürk - Dünyadaki tüm yaşam için gerekli olan güneş bir sabah doğmasaydı ne olurdu hiç merak ettiniz mi ?

Güneş'in varlığı 10 dakika, 1 gün, ay veya yıl boyunca Dünya'dan kaybolsa yaşamaya nasıl devam ederdik ? Hadi gelin bu soruya verilmiş bilimsel cevaplara birlikte göz atalım.

Işığın Güneş'ten Dünya'ya olan yolculuğu sadece 8 dakika sürer, bu da Güneş'ten ayrılan kayıp protonların ve parçacıkların Dünya'ya doğru yola çıktığı anlamına gelir.

İster gece yarısının en karanlık saatlerinde, ister güneşli öğle saatlerinde, güneş kaybolur kaybolmaz tüm yeryüzüne 8-9 dakika sonra gözle görülür şekilde görebildiğimiz bir karanlık hakim olur ve o anda bazı değişimler gerçekleşir.

Yapay ışığın olmadığı yerler dehşet verici bir karanlığa gömülür. Uçaklar ve gemiler yolcuklarına devam edebilmek için net bir göreşe ihtiyaç duyarlar. Fakat güneşin ortadan kaybolmasıyla bu netliği kaybederler. 

Gökyüzüne baktığımızda bütün yıldızları net bir şekilde görmek mümkün olur. 

Eğer güneş ortadan kaybolursa gökyüzünde bulunan tüm yıldızlaı görmek mümkün bir hale gelir. Bunun sebebi güneşin sağladığı ışıkların ortadan kaybolmasıdır. Bu durumun dışında artık ayın varlığını bilmek ve görmekte pek mümkün olmaz. Çünkü ay güneşten gelen ışıkları yansıtır. Fakat güneş ortadan kaybolursa ayın ışık alabileceği kaynak ortadan kaybolmuş olur. 

Güneş ortadan kaybolduktan sonra yaklaşık 8-9 dakika sonra yerçekimi tamamen durur; Dünya, Güneş'in etrafında dönmeyi bırakır ve bunun yerine uzayda düz bir çizgide hareket etmeye başlar. Hava kararmadan hemen önce, Dünya'yı çevreleyen manyetik alandaki değişiklikler ve iyonosfer nedeniyle parlak aurora borealis yani kuzey ışıkları ortaya çıkar.

Güneş'in kayboluşunun 10. dakikasından bu yana yıldızlar tek ışık kaynağımız olmaya başlar ve bu kalan ışık kütleleri Dünya'ya çok az ışık sağlayabilir. Bu nedenle çevremizde olup bitenleri görebilmek ve yaşamımıza devam edebilmek için yapay ışık kaynaklarına çok daha fazla güvenmek zorun kalırız.

Güneşi görememenin en tehlikeli yönleri yavaş yavaş kendini göstermeye başlar ve fotosentez tamamen durur.

Fotosentezin başarısız olması, bitkilerin ve bazı bakterilerin artık oksijen üretememeleri anlamına gelir ve Dünya'daki tüm canlıların yaşamı büyük tehlike altındadır.

Güneşin tamamen kayboluşundan sonra ilk bir saat boyunca, sıcaklık her yerde birkaç derece düşmeye başlar ve Dünya'nın yüzeyi yavaş yavaş soğur, ancak erimiş çekirdek nedeniyle dünya ısınmaya devam eder.

24 saatin sonunda hala güneş geri gelmezse dünyada neler olmaya başlar ? 

1. gün tamamlandığında sıcaklık 5-7 derece düşmeye başlar. Bu durumda bitkiler hayatta kalmalarına yarıyan güneşe kavuşamadıkları için ölmeye başlarlar. 

Deniz hayvanları ise yaşam alanları karanlık ve soğuk olduğu için neredeyse hiç değişiklik hissetmezler.

Bu dönem 1 haftaya yaklaşırken küresel ortalama sıcaklık -17 dereceye kadar düşüyor.

Bazı kesimlerde tektonik faylarla hava ılıman kalsa da; Otçul olan ve hayatta kalmak için belirli bir sıcaklığa ihtiyaç duyan hayvanlar tamamen ölür. Sığ suda yaşayan canlılar da aşırı soğuktan ölmeye başlar.

Ay sonunda sıcaklık düşmeye devam eder ve Dünya'nın neredeyse tüm yüzeyi buzla kaplanır.

Ortalama sıcaklık -30 derece olduğunda, birkaç özel tür dışında tüm bitki örtüsü ve mavi-yeşil algler ölür. Örneğin, yaprak dökmeyen kozalaklar hayata tutunmaya devam etseler de güneş olmadığı için artık oksijen üretemezler.

Bazı bakteriler normal yaşamlarını sürdürmekte ve Dünya'daki yaşam jeotermal kaynaklar ve yer altı suları ile beslenmektedir. Denizlerde ölen canlıların sayısı her geçen gün artıyor.

Bir yıl sonra karalar ve okyanuslar kalın bir buz tabakasıyla kaplanır. Bu noktada hava sıcaklığı -40 dereceye kadar çıkabiliyor ve yaşam sadece okyanusların altında devam ediyor.

David Stevenson'a göre Dünya, sıcaklık -160 dereceye ulaşana kadar binlerce yıl soğumaya devam edecek, bu noktada Dünya'da yaşam tam anlamıyla imkansız hale gelir. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *