Berrin Yeşiltepe - Bursa'nın bazı kesimleri buranın Bursa'da olduğunu bile bilmiyor. Peki, Gölyazı köyü nerede, nasıl gidilir, neyi ile meşhur, hangi dizi Gölyazı'da çekilmiştir, tarihi yerleri ve konaklama durumu nasıldır ? sorularına cevap arıyorsanız bu sorularınıza cevabı haberimizin devamında bulabilirsiniz.
Gölyazı gezilecek yerler
Aslında, ana cazibe bu köydür. Köyün doğal manzarasının yanı sıra antik Rum evlerini ziyaret edebilir, köyün tarihi mekanlarını görebilirsiniz. İçeri girdiğinizde kalenin iç ve dış surlarını göreceksiniz. Ne yazık ki, sadece üç duvarı ayakta durabilmiş.
Ağlayan Çınar
Ağlayan Çınar Gölyazı köyünün simgesidir. Çınar neden ağlar diye merak edenlere açıklayın lütfen. Yüzyıllar boyunca, gövdenin zamanla eğimli olan bir kısmından kaynak suyunun doğal olarak dışarı aktığı bir oyuk oluşması ve bu açmadan akan suyun ağacın altında küçük bir havza oluşturması, bu ağaca meşe ağacı denilmesini sağlamıştır. ağaç uçağı ağlıyor.
Ağlayan Çınar kaç yaşındadır ?
1998 yılında 725 yaşında olduğu kaydedilen Gölyazı ilçesindeki ağlayan incir ağacı, Bursa'nın en yaşlı ağaçlarından biridir.
Ağlayan Çınar ne zaman ağlar ?
Kırmızı renk sadece Ağlayan Çınar içindir. İlkbaharda ağlamaya başlar, gölün su seviyesi yükseldiğinde öz su yükselir ve çeşitli yerlerinden kırmızı sular akmaya başlar.
Aziz Panteleimon Kilisesi
1903 yılında tamamlanan 115 yıllık kilise, Gölyazı'daki tarihi yapılardan biridir.
Apollon Tapınağı
Roma döneminden kalma Apollon Tapınağı'nı görmek isterseniz Kızadası'nda bulunuyor. Adaya ulaşım sadece tekne ile sağlanmaktadır.
Ulubat Gölü, göçmen kuşlar için doğal bir cennettir. Manyas Gölü'nün kuşları üreme döneminde balık bolluğu nedeniyle beslenmek için Gölyazı'ya gelirler.
Ulubat Gölü'nde bu doğal kuş cennetinin yanı sıra özel bir kuş cenneti de bulunuyor. İzmir istikametinde Gölyazı tabelasından 5 km. Geçtikten sonra sola döndüğünüzde 1 km sonra özel kuş cennetine ulaşacaksınız.
Burada bir doğa aşığı tavus kuşu, sülün, ördek ve kızarmış güvercin yetiştiriyor. Kuşlar için girişte yem ücreti ödenir.
Gölyazı Köyü kahvaltı ve yeme – içme yerleri
Kahvaltı: Eşsiz göl manzarası eşliğinde unutulmaz bir pazar kahvaltısı için buraya gelmeye değer. Özellikle pasta sevenler buradaki pankeklere bayılacaklar. Bol kahvaltı tabağı, küçük tabak bekliyorsanız hemen ifşa edelim, boşuna beklemeyin. Sınırlı ve uygun fiyatlı kahvaltı seçenekleri ile harika bir hafta sonu geçireceğinizden eminiz.
Tatmadan Dönme: Gelmişken ünlü Turna ve Radyoyu tatmadan ayrılmamanızı tavsiye ederiz. Fiyat ve lezzet olarak her yer aynı kalitede. Alkol satışı da olmadığını unutmayın.
Gölyazı’da neler yapılabilir ?
Fotoğrafçılık: Buraya özellikle gün doğumu ve gün batımını fotoğraflamak için gelen fotoğraf meraklıları var. Fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız, burayı fotoğrafçılık listenize ekleyin.
Balıkçılık: Olta ile balık tutmak oldukça keyiflidir. Hele sıra dinlenmeye geldiyse o da ayrı bir keyif. Gölyazı'ya bir günlüğüne gitmeyenlerdenseniz Ulubatlı Gölü'nde balık tutmanın keyfini mutlaka çıkarmalısınız. Göl manzaralı kahvaltı:
Pazar brunch'ı çoğumuz için harika bir eğlencedir. Bu kahvaltı eşsiz bir doğal güzelliğe ve göl manzarasına sahipse tüm haftanın yorgunluğunu bu kahvaltı ile atacağınız kesin.
Ada turu: Amacınız gezip görmekten daha fazlasıysa, kaya çatlasa bile 30 dakikada tur yapabilirsiniz. Ama hayır diyenlerdenseniz bakın 2 saatte tüm adayı gezebilirsiniz.
Mutlu terlikler: Tabii buralara kadar geldikten sonra tekneye binip gölün etrafında tur atamazsınız. Adanın gölden görünüşü.
Zambak Tepe'ye Çıkmak: Tüm adayı yukarıdan görebileceğiniz eşsiz bir yer. Güneşin batıp buradan güzel manzaralarla günü bitirmesi ayrı bir keyif.
Gölyazı Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?
Araç ile: Bursa’dan İzmir istikametine giderken Ulubat Gölünü gördükten 5 km. kadar sonra Gölyazı tabelası görülür. Bu tabelayı gördükten sonra sola dönerek zeytin ağaçlarıyla çevrili güzel bir yoldan 5 km. gidildiğinde Gölyazı köyü’nün girişine ulaşılır. İzmir tarafından Bursa istikametine gidenlerin ise gölü gördükten 20 – 30km. sonra tabelaları takip ederek sağa girmeleri gerekir.
Otobüs ile: Bursa’nın ulaşım firması olan Burulaş’ın sitesinden 5-G hattının seferlerine bakabilir, sizin için hangi saatlerin uygun olduğunu karar verdikten sonra Bursa merkezde bulunan Küçük Sanayii istasyonuna gelip buradan da 5-G hattı ile 1 saatlik bir yolculuk ile Gölyazı merkeze kadar ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın.
Gölyazı Otel ve pansiyonlar hangileridir?
Adada çok fazla konaklama seçeneği yok. En popüler konaklama seçeneği Faik Bey Yalısı'dır. Uluabat Gölü kenarındaki bu tarihi binada güzel vakit geçirebilirsiniz. Fiyat/performans oranı düşünüldüğünde ideal bir seçim olacaktır. Güler yüzlü personeli ve lezzetli yemekleri ile Gölyazı, ziyaret ettiğinizde konaklamak için tercih etmeniz gereken yerlerden biri.
Gölyazı’nda çekilen filmler hangileridir ?
Ada son zamanlarda film yapımcıları arasında popüler olmuştur. Haluk Bilginer'in Grammy kazandığı "Şahsiyet" dizisinin birkaç bölümünün adada çekilmesi burada ilgi gördü.
Gölyazı’nda çekilen fimler;
- Şahsiyet Dizisi (Filmde adı geçen Kambura, Gölyazı’dır.)
- İstanbullu Gelin
- Güneşi Beklerken
- Sen Benimsin
- İlk Öpücük
- Eksik Etek
ve daha birçok dizi ve film bu güzel adada çekildi.
Gölyazı gezimden önce hatırlatmak isterim ki; Adayı ziyaret etmek için en iyi zamanlar Nisan ve Ağustos aylarıdır.Yürüyerek iki saatte bu güzel adayı tamamlayabileceğiniz için kesinlikle daha planlı hareket etmelisiniz. Gezilecek en iyi yerleri ve yemek yenecek yerleri seçerek adada bütün gün güzel vakit geçirmeye çalışın. Ayrıca Zambak Tepe'de sabah güneşin doğuşunu, akşam gün batımını da izlemeyi unutmayın.