Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Yaşam Frekans nedir, çeşitleri nelerdir?

Frekans nedir, çeşitleri nelerdir?

Genel olarak, zamanın belirli bir noktasındaki alternatif akımın ölçümleri olarak tanımlanabilecek frekanslar, ses, radyo ve ışıktaki frekanslar olarak da ortaya çıkar. Sıkça sorulan sorularımıza daha yakından bakın.

Okunma Süresi: 4 dk

Müge Yücetürk - Frekans denilince çoğu kişinin aklına ilk olarak radyo frekansları gelir. Bunun gibi başka türler de vardır, ancak alternatif akımı ölçmek için daha yaygın olarak frekans kullanılır. Daha genel bir tanım verildiğinde, frekans aslında bir olayın belirli bir süre içinde kaç kez tekrarlandığının bir ölçüsüdür. Frekansın bile özel bir ölçü birimi ve özel bir formülü vardır.

Frekansın nerede kullanılacağı sorusu temelde yanlıştır, çünkü frekans bir olayın tekrarını ölçer. Yani kullanışlı bir araç değil. Elbette ses, radyo ve ışık frekanslarıyla karşılaşıyoruz ama bunlar, tıpkı güncel ölçümler gibi, söz konusu olayın tekrar eden ölçümleridir. Lafı daha fazla uzatmadan sık sorulan sorulara bir göz atalım.

Frekans nedir?

Salınım frekansı olarak da adlandırılan frekans, genellikle bir saniye olarak tanımlanan bir zaman biriminde bir olayın kaç kez tekrarlandığının bir ölçüsü olarak tanımlanabilir. Alternatif akımın 1 saniyedeki dönüş hızı olarak da tanımlanabilir. Birçok farklı türü vardır, ancak temel tanım aynıdır.

Frekans ölçümü nasıl yapılır?

Frekans, bir olayın bir saniyede tekrarlanma sayısıyla ölçülür ve Uluslararası Birimler Sistemine göre hertz, Hz olarak kısaltılır. 1 Hz frekanslı bir akım, saniyede bir tekrar ettiği anlamına gelir. 3 Hz frekanslı bir akım, bir saniyede üç kez tekrar ettiği anlamına gelir.

Frekans ölçümlerini zaman içinde ölçmek de mümkündür. Bu ölçüm, olayın saniyede kaç kez tekrarlandığından ziyade iki tekrar arasındaki süreye bakar. Frekans, f = 1 / T formülündeki akımın periyodu kullanılarak belirlenebilir. Her iki yöntem de aynı sonucu verir.

Frekans biriminin katları

  • 1 Hz = Hertz
  • 1 kHz = 1000 Hz = Kilohertz
  • 1 MHz = 1000 kHz = 1000000 Hz = Megahertz
  • 1 GHz = 1000 MHz = 1000000 kHz = 1000000000 Hz = Gigahertz

Frekans çeşitlerinden bazıları

  • Ses frekansı
  • Radyo frekansı
  • Işık frekansı

Ses frekansı

Türkçe'de AF'nin kısaltması olarak bilinen Akustik Frekans. İnsan kulağının duyabileceği ses aralığını ifade eder. Bireysel farklılıklar olmakla birlikte, insanların işitilebilir frekans aralığının 20.000 ile 20.000 Hz arasında olduğu düşünülmektedir. 20 Hz'in altındaki sesler işitilmese bile titreşim olarak hissedilebilir. 20.000 Hz veya 20 kHz'in üzerindeki sesler işitme kaybına neden olabilir.

Bilinen tüm frekans aralıkları

  • ELF kısaltması ile bilinen Extremely low frequency, Türkçesi ile aşırı düşük frekans; 3 - 30 Hz frekans aralığına sahiptir.
  • SLF kısaltması ile bilinen Super low frequency, Türkçesi ile süper düşük frekans; 30 - 300 Hz frekans aralığına sahiptir.
  • ULF kısaltması ile bilinen Ultra low frequency, Türkçesi ile ultra düşük frekans; 300 Hz - 3 kHz frekans aralığına sahiptir.
  • VLF kısaltması ile bilinen Very low frequency, Türkçesi ile çok düşük frekans; 3k Hz - 30 kHz frekans aralığına sahiptir.
  • LF kısaltması ile bilinen Low frequency, Türkçesi ile düşük frekans; 30 kHz - 300 kHz frekans aralığına sahiptir.
  • MF kısaltması ile bilinen Medium frequency, Türkçesi ile orta frekans; 300 kHz - 3 MHz frekans aralığına sahiptir.
  • HF kısaltması ile bilinen High frequency, Türkçesi ile yüksek frekans; 3 MHz - 30 MHz frekans aralığına sahiptir.
  • VHF kısaltması ile bilinen Very high frequency, Türkçesi ile çok yüksek frekans; 30 MHz - 300 MHz frekans aralığına sahiptir.
  • UHF kısaltması ile bilinen Ultra high frequency, Türkçesi ile ultra yüksek frekans; 300 MHz - 3 GHz frekans aralığına sahiptir.
  • SHF kısaltması ile bilinen Super high frequency, Türkçesi ile süper yüksek frekans; 3 GHz - 30 GHz frekans aralığına sahiptir.
  • EHF kısaltması ile bilinen Extremely high frequency, Türkçesi ile aşırı yüksek frekans; 30 GHz - 300 GHz frekans aralığına sahiptir.

Vücut frekansı

Açıkçası bilim dünyasının tamamı tarafından kabul edilen bir konu mu kesin bir şey söylemek söz konusu değil ancak 1920 yılında Royal Rife isimli bir doktorun frekans jeneratörü isimli bir araç ile farklı frekans aralıklarında akımlar kullanarak kanserli hücreleri ve bazı virüsleri yok ettiği bir çalışma var. Daha sonra söz konusu araç üzerinde pek çok yeni çalışma da yapıldı.

Dr. Robert O. Becker tarafından 1998 yılında kaleme alınan The Body Electric isimli bir kitapta, insan sağlığı ile beden elektriği arasında bir ilişkiden bahsedilmiştir. Buna göre sağlıklı bir insanın vücut frekansı 62 - 72 MHz arasındayken grip olunca 57 MHz, bakteri enfeksiyonlarında 50 Mhz, kanserde 42 MHz gibi aralıklara düşüyor. Olumlu düşüncelerin bu frekansı 10 MHz arttırdığı, olumsuz düşüncelerin ise 12 MHz düşürdüğü söyleniyor.

Aynı kitaba göre konserve gıdalarda ya da işlenmiş ürünlerde frekans aralığı 0 MHz. Taze otlar 20 - 27 MHz, kuru otlar ise 12 - 22 MHz frekans aralığına sahip. Bitkisel yağlar ise 52 - 320 MHz aralığına sahip. Yazar, olumlu kalıp doğada yürüyüşler yaparak ve sağlıklı beslenerek frekans aralığımızı yüksek tutmamızı öneriyor.

Alternatif akım başta olmak üzere pek çok olayın saniyede kaç kez tekrar ettiğinin ölçülmesi olan frekans nedir, çeşitleri nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında bilmeniz gereken önemli detaylardan bahsettik.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *