Vedat Baykal - Sicilya'da bulunan ve bugün gezegendeki en aktif yanardağ olan Etna yeniden faaliyete geçti. Pazar günü yanardağ havaya büyük miktarda kül püskürttü ve dağın tabanından lav akmaya başladı.
Yanardağdan fışkıran kül, çevredeki yerleşim yerlerinin yaşamını olumsuz etkiliyor. Yerleşim yerlerinin üzerine büyük miktarlarda volkanik kül düştüğü için Catania havaalanında uçuşlar askıya alındı. Patlamanın ardından ölen ya da yaralanan olmadı. Patlama anlarının göz dolduran görüntüleri paylaşıldı.
Çevre bölgelere oluşan manzara
Volkanik patlamalar sonucu açığa çıkan kükürt dioksit (SO2) Türkiye'nin dibine ulaştı
Etna patlamasıyla salınan kükürt dioksitin mevcut durumunu Sentinel-5 Precursor uydusundan alınan verilerle inceledik. Avrupa Uzay Ajansı'nın portalında yer alan 22 Mayıs tarihli veriler, kükürt dioksitin Yunanistan'dan geçerek Ege Denizi'ne ulaştığını gösteriyor.
Kükürt dioksit, asit yağmurunun yanı sıra hava kalitesinin düşmesine neden olabilir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yaptığı son duyuruda İzmir, Manisa ve Aydın'ın iç kesimlerinde sağanak yağış beklendiğini söylese de kül bulutlarının tahmin edildiğini duyurdu.
“Ortak yönetimimiz tarafından gerçekleştirilen HYSPLIT tahmin modelinin gelişmiş yörünge analizlerine göre, Etna'dan gelen kül bulutlarının Yunanistan'ın güneyini geçerek denizde doğuya doğru hareket etmesi bekleniyor. bulutlar ülkemizi etkileyecek."