Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Yaşam E-Devlet üzerinde soy ağacı sorgulama nasıl yapılır - Aile geçmişinizi bulun

E-Devlet üzerinde soy ağacı sorgulama nasıl yapılır - Aile geçmişinizi bulun

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hizmet alabildiği sistem olan E-Devlet üzerinde artık yeni bir özellik aktifleştirildi. Buna göre tüm vatandaşlar aile soy ağacı sorgulaması gerçekleştirebilecek. Ailenizde kimlerin yaşadığını, kütüğünüzün nereden geldiğini ve geçmişinizi öğrenebileceksiniz. Peki E-Devlet üzerinde alt-üst soy bilgisi nasıl öğrenilir. İşte detaylar...

Okunma Süresi: 2 dk

Hemen hemen her konuda destek vermeye çalışan E-Devlet özelliklerine bir yenisini daha ekledi. TC Kimlik numarası ve belirlenen şifre ile giriş yapılan E-Devlet üzerinde artık alt-üst soy bilgisi dde sorgulanabilecek. 1800'lü yıllara kadar tüm geçmişi alabilen sistem Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü altyapısı ile hizmete sunuluyor. Vatandaşlar da nereden geldiğini öğrenmek, aile bilgilerini sorgulamak ve geçmişleri hakkında bilgi alabilmek için sisteme giriş yapmak istiyor. Peki E-Devlet soy ağacı nasıl arştırılır ve bulunur. Tüm detaylar haberimizde.

Türkiye.gov.tr üzerinde hizmete sunulan soy ağacı servisi şu an için büyük bir yoğunlukla karşı karşıya. Milyonlarca kişi şu anda siisteme giriş sağlayarak sorgulama gerçekleştiriyor. Bu da serverların bir süre hizmet verememesi anlamına geliyor. Siteye girenler de uyarıyla karşılaşıyor. Alt-üst soy bilgisi araştırmak isteyenler ilerleyen saatlerde tekrar deneyebilirler.

e-devlet soy ağacı

Soyağacı Nedir?

Nüfus Hizmetlerinin yürütülmesi ile nüfus kayıtlarının tutulmasına ve nüfus kayıtlarına ilişkin bilgi ve belge verilmesine ilişkin hususlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiştir. 
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi "Nüfus kayıt örneklerini; kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler." hükmündedir.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda soyağacı veya soy kütüğü ya da şecere verilmesine yönelik bir düzenleme bulunmadığından, bu yöndeki talepler yukarıda belirtilen mevzuat hükmü doğrultusunda ilgililerin alt ve üst soylarına ait düzenlenen nüfus kayıt örnekleri ile sağlanmaktadır.

Bu nedenle, kişiler ancak alt ve üst soylarını kapsayan nüfus kayıt örneklerini bulundukları yer nüfus müdürlüğünden almaları mümkündür. Bunun dışındaki talepler 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 7, 9 ve 21'inci maddeleri ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 4, 5, 6 ve 8'inci maddeleri uyarınca, ilgililerin soyağacı ya da soy kütüğü olarak tanımlanan taleplerin yerine getirilmesi mümkün değildir.

Yorumlar
H
Hasan beg 5 yıl önce
Huawei p30
BEĞENME
0
CEVAPLA
H
Hasan beg 5 yıl önce
Benim arkadaşım soy adı Hasan beg benim ailem ara dedi
BEĞENME
0
CEVAPLA
H
Hasan beg 5 yıl önce
Hasan beg
BEĞENME
0
CEVAPLA
H
Hasan beg 5 yıl önce
Merhaba
BEĞENME
0
CEVAPLA
S
Sevil yilmaz 5 yıl önce
Ben kimim
BEĞENME
0
CEVAPLA