FATMA MÜGE YÜCETÜRK - Peygamber Efendimiz ’in (S.A.V) orucunu hurma ile açmıştır. Peygamberimizin bizlere tavsiye ettiği ve sünnet olduğu için orucumuzu hurma ile açarız. Hurmanın içerdiği lif ve mineral sayesinde oruç boyunca kaybedilen enerji ihtiyacımızı karşılarız. İslami ve sağlık açısından çok önemli olan hurma birçok ihtiyacımızı karşılar.
HURMA ÇEKİRDEĞİNİ NEDEN ÇÖPE ATMAMALIYIZ? GÜNAH MI?
Hurma çekirdeğini çöpe atmak günah mıdır? Neden çöpe atmamalıyız sorusu yine en çok araştırılan sorular arasında yer alıyor. Hurma çekirdeğini çöpe atmak günah değildir. Fakat Peygamber Efendimiz orucunu hurma ile açtığı için o günden bugüne sünnet olarak biliniyor. Hurma çekirdeğinin çöpe atılması İslami açıdan pek hoş karşılanmadığı bilinmektedir. Hurma çekirdeğini atmak yerine farklı şekillerde kullanabiliriz.
HURMA ÇEKİRDEĞİNİ NASIL DEĞERLENDİREBİLİRİZ?
Dinimizde israf yapmak hoş karşılanmaz. Bu yüzden hurma çekirdeği gibi değerlendirilebilir kaynakları çöpe atmamak gerekiyor.
GÜBRE DE KULLANIN
Hurma çekirdeği toprağa karıştırılarak, gübre olarak kullanılabilir.
YAĞINDAN YARARLANIN
Hurma çekirdeklerini küçük parçalara ayırın ve öğütün. Öğütme işleminden sonra bez yöntemiyle sıkın. Ardından hurma yağınızı elde edeceksiniz.
Hurma yağı, saç, cilt kozmetiği bakımından faydalıdır. Saça hacim, parlaklık vermesi yanı sıra cilde sürüldüğünde yaşlanma karşıtı etkisi verir.
HURMA ÇAYI
Özellikle bitki çayları tüketmeyi ve hurma besinini çok sevenler bu yöntemi kullanabilir. Hurma çekirdeklerini 1-2 gün beklettikten sonra çekirdekleri demletebilir. Oldukça zahmetsiz ve pratik olan bu yöntem tok tutuculuğu sayesinde sahurda ve diyet yapanlar için güzel bir tercih olur.
SAKIZ NİYETİNE KULLANIN
Sakız çene kaslarımızı çalıştırmanın yanı sıra, duygusal açlık yaşayan insanlar için birebir denebilir. Hurma çekirdeklerinin kabuklarını ayırarak, sakız niyetine kullanılabilir.