Necdet Oktay Apaydın- Trafiğe çıkan araç kullanan pek çok kişi aslında birçok trafik levhasının ne anlama geldiğini malesef ki bilmiyor. Ya kimileri etrafında bulunan trafik levhalarının farkında değil kimisi de bazı trafik işaretlerinin anlamını sorgulamıyor. Fakat trafikte özellikle araç kullanan sürücülerin daha bilinçli olması adına bu haberimizde anlamının bilinmediği trafik levhalarından ve ne anlama geldiğinden söz edeceğiz. Trafikte aracınız arıza yaptığında bu tabelaya yakın yerde bulunursanız hem konumuzu daha net bir şekilde tarif edebilir hem de araç kullanırken trafikteki gördüğünüz levhalara bu sayede daha çok dikkat edeceksiniz.
Karayolları Kontrol Kesim Levhası
Bu levhayı araç kullanan birçok kişi Karayollarına ait olduğunu bilir fakat anlamını bilen kişi sayısı neredeyse azdır. Bu levha özellikle şehirlerarası seyahat ederken daha çok karşımıza çıkar. Bu tabelanın ismi ise "Kontrol Kesim Levhası'dır." Bu tabela aslında bulunduğunuz şehrin konum levhası olarak geçer. Bu levhalar Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM)'nin yolu tanımlamak için kullandığı ve acil durumlarda anında iletiim ve ulaşımı sağlayabilmek adına geçerli olan bilgilendirme levhasıdır. Trafikte aniden yol kenarında kaldınız ya da aracınız bir sebepten dolayı arıza yaptıysa bu tabelaya yakın bir yerde iseniz ALO 159 yol yardım hattını aradığınızda bulunduğunuz konumu bu trafik tabelası ile çok kolay bir şekilde tarif edebilir ve yardım çağırabilirsiniz.
Beyaz Trafik Levhası Kontrol Kesim Levhası nasıl okunur?
Karayolları tarafından bu levhaların üzerindeki numaraların aslında geçerli anlamları vardır. Mesela şehirlerarası belirli sayı aralıklarında numaralar vardır ve bu o il ve çevresindeki ilin konumunu temsil eder. Örnek verecek olursak İstanbul’a 1-19, Ankara’ya 20-29, İzmir’e 30-39, Adana’ya 50-59 numaraları ayrılmıştır. Özellikle büyükşehirler için bu numaralar büyük önem arz eder. İstanbul-Ankara Otoyolu O-4 olarak belirlenmiştir. Bu otoyolların devamı niteliğinde olmasına dikkat edilerek bu rakamlar uygun şekilde verilmiştir.