Leyla Karahan Hız - Havaların ısınmasıyla baharı geride bırakarak yaza giriyoruz. İklim ısınırken evden uzaklaşmaya başlayan sadece biz insanlar değiliz. Aynı zamanda doğa da uyandı. Çiçekler açmaya, ağaçlar yeşermeye başladı. Güneş vücudumuzu daha etkili bir şekilde ısıtmaya başladı. Bahar, doğa uyandığında çok güzeldir ama mutlaka sorunlarıyla birlikte gelir. Doğanın uyanışı polenlerin her yere yayılması, toprakların canlanması ve hayatın her anlamda çoğalması demektir. Bu durum dünyaya çok iyi gelirken bazı kişilerde bahar alerjisine neden olabiliyor. Bu yazımızda bahar alerjisinin neden oluştuğunu, risklerinin neler olduğunu ve kendinizi nasıl koruyacağınızı anlatacağız.
Bahar döneminde görülen bahar alerjisi nedir?
Öncelikle bir soruya cevap vermemiz gerekiyor.
Alerji nedir Alerji, vücudumuzun normalde zararsız olan bir maddeye karşı gösterdiği aşırı tepkidir. Duruma göre bu aşırı tepki tek bir bölgeyi veya tüm vücudu etkileyebilir. Bahar alerjisi, baharın yoğun yaşamıyla birlikte uçuşan polenlerin neden olduğu bir alerji türüdür.
Ayrıca bahar alerjileri sadece ilkbaharda olmaz. Alerji genellikle ağaç polenleri için Şubat-Mayıs, çim polenleri için Mayıs-Haziran aylarında başlar ve yabani ot polenleri için yaz ortasına kadar sürer.
Bahar alerjiniz olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Birçok hastalıkta olduğu gibi bahar alerjisinin de bazı belirtileri vardır. Bu belirtiler arasında burun tıkanıklığı ve hapşırma atakları başlıca belirtilerdir ancak bahar alerjisi belirtilerine odaklanıldığında daha pek çoğuyla karşılaşılabilir. Bu semptomlar şunları içerir:
- Burun ve gözlerde kaşıntı
- Burun tıkanıklığı
- Hapşırma nöbetleri
- Uyku bozukluğu
- Öksürük
- Baş ağrısı
- Sinüslerde baskı oluşturma
- Gözaltı çevresinin şişerek mavimsi bir renge bürünmesi
- Burunda sulu akıntı
- Koku ve tat duyularında azalma
- Damak, gırtlak gibi ağız bölgelerinde kaşıntı
Bahar alerjisinden nasıl korunabilirsiniz?
Bahar alerjisinden korunmanın en iyi yolu polenlerden olabildiğince uzak durmaktır. Öncelikle hangi polene alerjiniz olduğunu bilmelisiniz. Bunun için alerji testi yaptırmak gerekir. Daha sonra polen sayılarının çok yüksek olduğu sabah ve öğleden sonra saatlerinde, kesinlikle gerekli olmadıkça dışarıda kalmak iyi bir alternatiftir. Böylece alerjenlere maruz kalmazsınız. Evden çıksanız bile eve gelir gelmez bol su ile yüzünüzü yıkayın. Bu süreçte ağzınızdan nefes almak yerine burnunuzdan nefes almaya çalışın. Bu, havanın bir çeşit filtrelenmesini sağlar. Göz çevrenizde alerjiniz varsa, evden çıkarken güneş gözlüğü takın. Dışarı çıktıktan sonra sadece yüzünüzü yıkamak değil, kıyafetlerinizi çıkarıp yıkamak da mantıklıdır. Klimayı bu süre zarfında gerekli olmadıkça kullanmayın. Bir doktora görünmeniz ve alerjiye neden olan ilaçları almanız gerektiğini hatırlatmak isterim.
Neden bahar alerjisine yakalanırız?
Çok basit görünebilir ama alerjiler çok tehlikeli bir hastalıktır. Bu yüzden dikkatli olmalıyız. Bağışıklık sistemimiz normalde vücudu istila eden bakteri ve virüsler gibi mikroorganizmalarla savaşır.
Bizi kirleticilerden koruyan bu savunma mekanizması bazen farklı çalışır. Alerjik reaksiyon, bağışıklık sistemimiz aslında zararlı olmayan maddelere aşırı tepki vermeye başladığında ortaya çıkar. Polen, hayvan kepeği, fındık gibi besinler ve küf gibi maddeler alerjik reaksiyonlara en sık neden olan maddelerdir. Vücudumuz aslında bize zarar vermeyen maddelere karşı savaşıyor ve bu da kızarıklık, kaşıntı, kramp, sulanma, hapşırma ve diğer rahatsızlıklara neden oluyor.
Doğa baharda uyanır dediler. Bu uyanışla birlikte ortam, bitkilerden ayrılan ve havaya uçuşan polenlerle dolmaya başlar. Genel olarak ağaç ve çimen polenleri bahar alerjilerinin ana nedenidir. Polen havada uçar, buruna, gözlere ve boğaza yerleşir ve birikerek alerjik reaksiyona neden olur.
Bahar alerjisine karşı tedavi yöntemleri ne?
"Alerjik rinit" olarak da bilinen bahar alerjisi, doktor kontrolünde uzun süreli tedavi ile aşılabilir. Tedavi sırasında alerjenlerden korunmak için kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Bu dönemde hastaların bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri gerekmektedir. Bol su içmenin yanı sıra A, B, C ve E vitaminleri yönünden zengin besinler de yemelisiniz. Alerjenlerden kaçının ve alkol veya tütün tüketmeyin. Bazı hastalar için immünoterapi veya aşılama mevcuttur. Aşılı hastalar genellikle alerjisi ilaçlarla kontrol altına alınamayan kişilerdir. Tedavi edilmeyen bahar alerjileri sinüzit, orta kulak iltihabı ve astıma neden olarak tekrarlayabilir.
Bu sefer sizlere bahar alerjisinin nedenleri, belirtileri ve tedavilerinden bahsettim. Bu içerik yardımcı oldu mu? Yorumlar bölümünde ne düşündüğünüzü bize bildirin.