1 kilometre uzunluğunda olan kuyruklu yıldızın bu hafta sonu ya da gelecek hafta başında yaklaşık 125 milyon kilometre uzaklıktan Dünya'nın yakınından geçmesi bekleniyor.
430 YIL ÖNCE GÖRÜNMÜŞTÜ
Kuzey Yarımküre'de yaşayan ve kuyruklu yıldızları gözlemlemek isteyen gözlemciler, en son yaklaşık 430 yıl önce ortaya çıkan ve güneş doğmadan 1 ila 1,5 saat önce yükselen bu yıldızdan gelen ışığı, son derece zayıf olmasına rağmen çıplak gözle gözlemleyebilecekler.
Masi, kuyruklu yıldızın Güneş ile karşılaşmadan sağ çıkması durumunda Eylül ayı sonlarında Güney Yarımküre'den karanlık ufukta görülebileceğini kaydetti.
BİLİM ADAMLARI YILDIZIN TAKİPÇİSİ
Gökbilimciler, Ağustos ayında Japon amatör gökbilimci Hideo Nishimura tarafından keşfedilen nadir mavi kuyruklu yıldızı, dolayısıyla Nishimura adını takip ediyorlar. NASA'nın Dünyaya Yakın Nesne Araştırmaları Merkezi (CNEOS) direktörü Paul Chodas, insanların kuyruklu yıldızları gözlemlemek için iyi dürbünlere ihtiyacı olduğunu ve nereye bakacaklarını bilmeleri gerektiğini söyledi.
Kuyruklu yıldızın en son yaklaşık 430 yıl önce ziyaret edildiği göz önüne alındığında Chodas, bunun Galileo'nun teleskopu icat etmesinden yaklaşık 10 ila 12 yıl öncesine denk geldiğini söyledi.