Ramazan ayı geldiğinde en çok aranan konuların başında fitre gelmektedir. Oruç tutamayacak veya durumu olmayanlara yardım etmek isteyenler için fitre bedelleri her sene Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmaktadır. Bu senenin fitre ücreti de belli oldu ve milyonlarca kişi araştırarak öğrenmek istiyor. . Peki, 2023 Fitre miktarı ne kadar? Kimlere fitre verilmez? Detaylar haberimizde yer almaktadır.
Fitre nedir?
Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).
Fitre ne zaman verilir?
Ramazan ayı paylaşmak, bir noktada buluşmak, ortak sofraya oturmak ve bereket ayıdır. 11 ayın sultanı olarak adlandırılan bu mübarek ve anlamlı ayda fitre vermek istyenlerin ilk günlerde yardımlarını yapmaları makbuldür. Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.
Fitre kimlere verilmez?
Bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.
Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:
a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).
Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).
2023 Fitre ne kadar?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nca her yıl açıklanan fitre ücreti, 2023 yılı Ramazan ayı için 70 TL olarak belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, deprem mağdurları için fitrenin Ramazan ayından önce de verilebileceğini açıkladı.