Yeni zamlarla birlikte Efes Pilsen bira fiyatları kaç lira oldu? sorusunun yanıtı araştırılarak öğrenilmek isteniyor. Milyonları ilgilendiren ve her gün tüketilebilen bira konusundaki son fiyatlar araştırılıyor. Onlar arasında en tanınan marka olarak Efes Pilsen bulunuyor. Vatandaşların en gözde içeceklerini üreten firmanın yeni zamları ne kadar uygulayacağı da merak konusu haline geldi.
Ekonomideki gidişata yön vermek için vergiler ve KDV oranları zamanlanmaya başladı. Diğer yönden birçok firma ürünlerine zam yaparak müşterilerinin karşısına çıkıyor. Türkiye'nin en çok tanınan bira üreticisi Efes Pilsen'in yeni fiyatları da internette en çok aranan konulardan biri haline geldi.
2023 Efes Pilsen bira fiyatları
- Efes Pilsen 50 CL şişe bira fiyatı: 44,00₺
- Efes Pilsen 30 CL şişe bira fiyatı: 31,00₺
- Efes Pilsen 50 CL kutu bira fiyatı: 43,00₺
- Efes Pilsen 1 Litre kutu bira fiyatı: 80,00₺
- Efes Pilsen Bremen kutu bira fiyatı: 36,00₺
- Efes Pilsen Bremen şişe bira fiyatı: 36,00₺
- Efes Pilsen yüksek alkol bira fiyatı: 50,00₺
- Efes Pilsen malt şişe bira fiyatı: 41,00₺
- Efes Pilsen malt kutu bira fiyatı: 40,00₺
- Efes Pilsen mini malt bira fiyatı: 25,00₺
- Efes Pilsen özel seri şişe bira fiyatı: 46,00₺
- Efes Pilsen özel seri kutu bira fiyatı: 45,00₺
- Efes Pilsen glutensiz bira fiyatı: 55,00₺
- Efes Pilsen xtra kutu bira fiyatı: 55,00₺
- Efes Pilsen xtra shot bira fiyatı: 35,00₺
- Efes Pilsen filtresiz kutu bira fiyatı: 45,00₺
- Efes Pilsen filtresiz şişe bira fiyatı: 50,00₺
Bira nasıl yapılır?
Maltlar biranın tadını belirler
Demleme sürecindeki ilk adım, biranın tadını belirleyen maltlama olarak adlandırılır. Maltlık arpanın bira yapımına uygun hale getirilmesi için önce malt yapılır. Bu, arpanın önce suya batırıldığı anlamına gelir. Tahıl tamamen dolduğunda, sıcak odalarda çimlenme şansı elde eder. Tahıl daha sonra mevcut nişastayı şekere dönüştürebilen enzimler (belirli bir protein türü) oluşturur. Daha sonra süreçte maya eklendiğinde bu şekerler alkol ve karbondioksit oluşumunu sağlar. Arpa çimlendikten sonra, çimlenme sürecini durdurmak için taneler yüksek sıcaklıkta kurutulur. Sonuç malt olarak adlandırılır. Kurutma sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, malt o kadar koyu olur. Maltın rengi de biranın rengini belirler.
Dönüştürme
Bira üreticisi maltı öğütür ve ılık suyla karıştırır. Ortaya çıkan "hamurda", malttaki enzimler tekrar aktif hale gelir ve mevcut nişastayı daha da parçalayarak şekerlere dönüştürür. Bu şekerler suda çözülür. Tüm nişasta dönüştürüldüğünde, bira üreticisi sıvıyı arpanın kabuklarına filtre eder. Bu şekilde oluşan berrak sıvıya 'mayşe' denir. Geride kalan katı parçacıklara kum veya kullanılmış tahıl denir. Mayşe ve marc, ezme işleminden sonra süzme ile ayrılır. Mayşedeki şekerler daha sonra fermantasyon sırasında alkole dönüştürülür.
Pişirmek
Mayşe, demleme kazanına girer ve kaynatılır. Kaynatma sırasında, biraya kendine özgü aromasını vermek için şerbetçiotu eklenir. Kaynattıktan sonra, fermantasyon için birayı olabildiğince çabuk soğutmak önemlidir.
Mayalar
Birayı fermente etmenin iki farklı yolu vardır. Fermantasyon oda sıcaklığında gerçekleştiğinde, maya yavaşça yukarı doğru yükselir. Maya biranın üzerinde battaniye gibi yüzer. Bu yönteme üst fermantasyon denir. Sıcaklık düşük tutulduğunda maya çöker. Buna alt fermantasyon denir. Fermantasyon sırasında maya, mevcut şekerleri alkol ve karbondioksite dönüştürür.
Olgunlaşmak
Demleme işlemi tamamlandıktan sonra, biranın içmeye hazır hale gelmesi için birkaç gün ila birkaç hafta arasında olgunlaşması gerekir.