Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Ara
Damga Tv TRT 1 Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması jüri üyeleri kimdir? Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması izle

TRT 1 Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması jüri üyeleri kimdir? Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması izle

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte maneviyata biraz daha yönelecek olan Müslüman alemi bir aylık süre zarfında Kur'an-ı Kerim'i farklı isimlerden dinleme fırsatı bulacak. TRT 1'de Ramazan ayının ilk gününde başlayan Kur'an-I Kerim'i Güzel Okuma Yarışması bu sene de izleyicilerinin karşısına çıkıyor. Programda yarışmacılara puan verecek ve onları finale götürecek oylamaları yapacak isimler de belirlendi. Peki, Kur'an-I Kerim'i Güzel Okuma Yarışması jüri üyeleri kimdir? Detaylar haberimizde yer alıyor.

Okunma Süresi: 8 dk

Milyonlarca müslümanın yaşadığı Türkiye'de ramazan ayı büyük bir coşku ile geçirilecek. Müminler sahurda kalktıkları oruç için akşam saatlerinde iftarlarını açacak. Bu süre zarfında da nefislerine hakim olabilmenin sınavını verecek ve ibadetlerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşayacak. Ramazan ayında televizyon ekranlarında da 30 günlüğüne farklı formatlarda yarışmalar ekranlara gelebiliyor. Onlardan biri e Kur'an-I Kerim'i Güzel Okuma Yarışması. Her ramazanın ilk gününde başlayan maraton büyük bir rekabete sahne oluyor. Kur'an-ı Kerim'i en iyi okuduğuna inanan yarışmacılar seslerini en iyi şekilde milyonlar karşısında duyurmak istiyor. Onlara da puan veren ve yarışmadaki kaderini belirleyecek jüri üyesi de merak konusu oldu. Kendileri hakkında araştırmalarda bulunuluyor. Peki, TRT 1 Kur'an-I Kerim'i Güzel Okuma Yarışması jüri üyeleri kimdir? Detaylar haberimizde yer alıyor.


Kur'an-I Kerim'i Güzel Okuma Yarışması sunucusu Mustafa Cihat Kılıç kimdir?

Mustafa Cihat Kılıç TRT 1 ekranlarında yayınlanan Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma yarışmasının sunuculuğunu üstlenmektedir. Peki kaç yaşında? kim? kısaca kariyeri, biyografi ve hayatı. 1976 yılının Kasım ayında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 4 çocuklu bir ailenin en küçük bireyi olan Mustafa Cihat Kılıç, İmam Hatip Lisesi mezunudur. Baba tarafından aslen Isparta’lıdır. Lise döneminde radyo’da çalışmış ve arkadaşları ile birlikte bir müzik grubu kurmuştur. Özellikle müzik severler tarafından Emri Olur isimli eseri ile tanınmıştır. 1998 yılında ezgi dünyasının yine sevilen seslerinden olan Eşref Ziya Terzi ile birlikte Marmara Müzik isimli şirketi kurmuştur. 2002 yılında ilk albümü’nü Hüzün Mısraları ismi ile çıkarmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı Radyosu Genel Yayın Yönetmeni olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Yakında çıkacak olan Fizani isimli albüm çalışmalarına devam etmektedir. Eşi Psikolog, yazar, sunucu ve konuşmacı Tuba Kılıç‘tır. Yaşantısını ailesi ile birlikte Ankara’da sürdürmektedir.

Mustafa Cihat Kılıç
 

Kur'an-I Kerim'i Güzel Okuma Yarışması jüri üyesi Mehmet Ali Sarı kimdir?

İlahiyatçı, akademisyen, musikişinas. 1933'te Bolu'nun Seben kazasının Tebe köyünde doğdu. O devirde hiç de yaygın olmayan bir şekilde ilkokul öğrenimi döneminde hafızlığa başladı. Hıfzını tamamladıktan sonra 14 yaşında köyün ileri gelenleri tarafından İstanbul'a getirilerek Beyoğlu Ağa Camiindeki cami odalarından birine yerleştirildi. Asıl macera bundan sonra başladı Sarı Hoca için. Cami’nin Başimamı Hafız Rahmi Şenses’ten İlm-i Kıraatten Aşere’yi bitirerek Reisülkurra Varnalı Hafız Hamdi Efendi riyasetinde Ağa Camii’nde yapılan merasimle icazet aldı. Hafız Fikri Aksoy’dan Arapça, Fatih Camii Başimamı Hafız Ömer Aköz’den fıkıh ve feraiz dersleri aldı. Kıraat ilimlerini öğrendi, Arapça dersleri aldı. Bir yandan fıkıh derslerine devam ederken diğer yandan Hafız Kemal Batanay'dan da özel olarak musikî ve tambur dersleri aldı. 1951'de ilk defa açılan İstanbul İmam-Hatip Okulunun ilk öğrencilerinden oldu. 1959 yılında İstanbul İmam Hatip Okulu’ndan mezun oldu. Aynı yıl açılan İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne girdi. Buradan 1963 yılında mezun oldu. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsüne devam ederken, İstanbul Belediye Konservatuarına da devam ederek buradan da musikî eğitimi aldı. Bunlar onun için Beyoğlu'nda bulunmanın nimetleri oldu. Öğrenimi esnasında hattat bestekâr Hafız Kemal Batanay’dan özel olarak musiki ve tambur dersleri aldı. ‘Kırââtü’n-Nebî’ isimli kadim bir eserin edisyon kritiğini yaparak doktor unvanı aldı. Bir süre de İzmir Yüksek İslam Enstitüsünde Kur'an-ı Kerim hocalığı yapan Dr. Mehmet Ali Sarı, emekli olduktan sonra Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı’nda Vakıf Müdürü oldu. Yetiştirdiği yüzlerce öğrenci yetiştirdi. 1987’de Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde genel sekreter ve Tefsir İlim Heyeti’nde yazar ve redaktör olarak çalıştı. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi’nde Türk Din Musıkîsi, Asım Ülker Kur’an Kursu’nda ‘Tilavet Teknikleri’ dersleri verdi.


mehmet ali sarı


Kur'an-I Kerim'i Güzel Okuma Yarışması jüri üyesi Halil Necipoğlu kimdir?

İlahiyatçı, din adamı, tasavvuf müziği sanatçısı, televizyon programı sunucusu. Star Tv’de Ramazan Bereketi programını sunan Halil Necipoğlu, 1968 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. Babası da imam olan Halil Hoca, 14 yaşında hafızlık eğitimini tamamladı. İmam Hatip Lisesi ve İlahiyat Fakültesi ön lisans mezunudur. Hafız Amir Ateş’ten musiki dersleri de alan Halil Necipoğlu, 2011 yılında Dolmabahçe Sarayı Camisi’nde imamlık görevi yaptı. Çeşitli kanallarda sahur programları hazırlayıp sundu. Son olarak Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışmasında jüri üyesi olarak görev yapmaktadır. Camideki Adam ve Semavi Vuruşlar isminde albümleri de bulunan Halil Necipoğlu, evli ve iki çocuk babasıdır.


halil necipoğlu


 

Kur'an-I Kerim'i Güzel Okuma Yarışması jüri üyesi Osman Egin kimdir?

Osman Egin, 25 Eylül 1960 yılında dünyaya geldi. İlkokul eğitimi öncesinde Arapça eğitimi alan Egin 7 yaşında hafız oldu. Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu Egin’in güzel okuma ve hafızlık yarışmalarında dereceler aldı. Baba tarafından aslen Trabzonlu olan Osman Egin, şuanda Abdurrahman Gürses Diyanet Eğitim Kurumu’nda müdür olarak görev yapıyor. Kur'an-ı Kerim-i güzel okuma yarışmasında jüri üyesi olarak tanınan yazar aynı zamanda çalıştığı eğitim kurumundaki bazı önemli isimler ile birlikte üst düzey kişilere eğitim veriyor.


osman egin


 

Kur'an-I Kerim'i Güzel Okuma Yarışması jüri üyesi Osman Şahin kimdir?

1940'ta Mersin'in bir Toros köyü olan Arslanköy'de dogar. Kendi deyimiyle 'kıraç tepedeki domates fidanı' gibi olan yoksul bir çiftçi ailesinin 13 çocuğundan biridir. Çocukluğu Toroslarda yoksulluk icinde geçer. İlköğrenimini köyünde bitirir ve ikinci doğumu olarak gördüğü Diyarbakir Dicle Köy Enstitüsü'ne girer.

Dicle Köy Enstitüsü'nü bitirdikten sonra Siverek'e bağlı, Fırat Nehri kenarındaki, Bucak aşiretine bağlı Kalemli Köyü'nün öğretmenliğine atanır. Henüz 18 yaşındayken, büyük aşiret kavgalarının, silaha tutkun yöre insanının içinde bulur kendini. Fırat taştığında, nehrin kıyısına kustuğu insan ölülerini görür. Bunlarla ilgili hep notlar alır. Yıllar sonra bu notları Kırmızı Yel, Fırat'ın Sırtındaki Kan / Bucaklar ve Yeraltında Uçan Kuş adlı belgesel romanlarıyla kitaplaştırır. Bölgenin büyük aşiretlerinden Bucaklar'ın 200 yıllık tarihiyle, 1960'lı yıllarda patlak veren Bucaklar Kan Davası'nın içyüzünü anlattığı, Fırat'ın Sırtındaki Kan / Bucaklar, sadece Türk Edebiyat tarihine değil, bugün hala konuşulan bir konu olarak, Türk siyasi tarihine de önemli bir eser olur.

1958'de Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi bölümüne girer. Gazi Eğitim öğrencisiyken Demokrat Parti'nin baskıcı rejimine karşı öğrenci yürüyüşlerinde başı çeker. İlk tayini Malatya'ya çıkar. 1961-67 yılları arasında Malatya Lisesi'nde beden eğitimi öğretmenliği yapar. Öğrenciliği de dahil hayatının on dört yılının geçtiği Doğu ve Güneydoğu'da özellikle, Malatya, Elazığ, Tunceli, Maraş yöresinde 33 köy hakkında çok geniş folklor araştırmaları yapar, 33 defter not alır. Bu araştırma ve incelemeler sonucu topladığı 1645 bulmaca ve bilmeceyi Su Kurusu adıyla yıllar sonra yayımlar.

1967-1974 yılları arasında İzmit'e spor öğretmeni olarak atanır. Türkiye Öğretmenler Sendikası'nda (TÖS) çalışır. 1970 TRT ödülleri köy kökenli ve Köy Enstitüsü çıkışlı iki sanatçı çıkarır ortaya. Bunlardan biri Ümit Kaftancıoğlu, diğeriyse Osman Şahin'dir. 1970'te yayımlanan Kırmızı Yel, Şahin'in ilk kitabıdır ve TRT Öykü Ödülü'nü alarak geniş ilgi bulur. Daha sonra Türk sinemasının unutulmaz filmleri olacak Kibar Feyzo, Adak ve Fırat'ın Cinleri bu kitabında yer alır. Şahin'e Türk sinemasinda eserleri en çok filme çekilen yazarlardan biri olma unvanını getirecek yolun başıdır bu aynı zamanda. İlk öyküsünü Yilmaz Güney satın alır ancak filme çekemeden hapise girer. O parayla İstanbul'da bir ev alır ve öğretmenliğe Suadiye Lisesi'nde devam eder. Ancak 12 Eylül askeri rejimince Trabzon'un Arşın ilçesine sürülerek emekli edilir.

osman şahin
 

1978 yılında Aydınlık gazetesinde yayımlanan bir kitap tanıtım yazısı yüzünden 3 Numaralı Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi'nde yargılanarak, 142. maddeden 1,5 yıl hapis cezasına mahkûm olur. 1983'te Şile ve Yalova cezaevlerinde yatar. Cezaevinde iken Firar filminin öyküsünü yazar. Ayrıca daha sonra cezaevinde gördüğü, duyduğu, yaşadığı olayları Kolları Bağlı Doğan kitabında hikayeleştirir.

1980'li ve 90'lı yıllar Osman Şahin'in yazarlığının en verimli zamanları olur. 1980'li yıllarda dört kitap yazar. Bunlardan Ağız İçinde Dil ile 1980'de Nevzat Üstün Öykü Ödülü'nü alır. 1990'lar Osman Şahin adının hem Türk sinemasinda hem de edebiyatında adının yurt dışında da sıkça bahsedilmeye başlandığı yıllar olur.

Son Yörük adlı hikayesi 1992 yılında İsveç'te Stockholm'de düzenlenen Enternasyonel Hümanizma Derneği'nin açtığı yarışmada ikinci olur. Aynı yıl Selam Ateşleri kitabıyla Ömer Seyfettin Öykü Ödülü'nü, 1994'te de Sait Faik Öykü Ödülü'nü alır. 1998'de Mahşer ile Yunus Nadi Ödülü'ne layık görülür. Öyküleri Polonya, Macar, Alman, Fransız, İsveç dillerine çevrilir.

1990'ların sonuna doğru Şahin'in sinemaya uyarlanan ve çoğunu kendisinin senaryolaştırdığı 22 öyküsü vardır artık ve bunlar Türk Sinemasına yurt içi ve yurt dışında 24 ödül kazandırmıştır. Atıf Yılmaz'ın çektiği Kibar Feyzo, Adak; Şerif Gören'in çektiği Derman, Tomruk, Kurbağalar, Kan, Firar; Erden Kıral'in çektiği Ayna, Avcı; Bilge Olgaç'ın çektiği Kör Gülüşan, İpekçe, Gömlek filmleri Türk sinemasina unutulmaz eserler olarak girer. 1997'de IX. Ankara Uluslararasi Film Festivali'nde sinemaya yaptığı katkılardan ötürü, Aziz Nesin Emek Ödülü ile, 1999 yılında, 36. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Altın Portakal Onur Ödülü ile onurlandırılır. 2003 yılında kendi çocukluğunu anlattığı Ölüm Oyunları ile Yunus Nadi Ödülü'nü alarak, bu ödüle iki kez layık görülen tek yazar olarak Türk Edebiyat tarihinde bir ilki gerçekleştirir.

Osman Şahin öykülerinde okurlarını, Doğu, Güneydoğu, Çukurova ve Toros insanlarının gizemli dünyalarına götürür. İnsanin soyunun özünde varolan kötülüğü, ölüm temasını, korkuyu, çarpıtılmış cinsellikleri, kıtlığı, umutsuzluğu, efsaneleşmiş aşkları, teknoloji ile gelen değişimin insana yaptığı etkileri, eski şaman ve pagan kültürlerin izlerini yoğun psikolojik bir derinlikle coşkulu, renkli, doğurgan, şiirsel bir anlatımla yazar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *