İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Ekim ayı toplantısının 2. oturumu meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı’nın tarım konusunda yaptığı açıklamalar üzerine söz alan İBB MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Büyükşehir Belediyesinin tarım destekleri ve halk süt dağıtımındaki hatalı yönlere değinerek, Silivri Belediyesi olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ücretsiz tarım danışmanlığı yapabileceklerini söyledi. Balyalı’nın, Silivri’de tarım meselesinin kendi döneminde başlamadığı sözlerine de yanıt veren Başkan Yılmaz, bir önceki dönemde Silivri Belediyesinin üreticiye tohumluk arpa, saman, tohum, mısır silajı, yem bezelyesi, yerli ve milli ayçiçek tohumu dağıtmadığının altını çizerek, bu desteklerin tamamının kendi dönemlerinde yapıldığını ifade etti.
2 biçerdövere denk değil
CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı’nın “Biz bu mecliste tarımın konuşulmasından son derece mutluluk duyuyoruz. Bu mecliste geçen dönemlerde tarımın konuşulmamasının birinci sebebi önceki yönetimlerin tarıma Başkan Ekrem İmamoğlu kadar önem vermemesinden kaynaklanmaktadır” açıklamaları üzerine söz alan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Tabii ki İBB’de tarımın, tarımsal ve hayvansal üretimin, çiftçinin, köylünün konuşulması çok önemli. Ben ilk belediye başkanlığı adaylığımda seçildim. Daha önce de meclis üyeliği yapmadım. Bu nedenle burada tarımın konuşulup konuşulmadığını bilmiyorum ama Silivri’de daha önceki belediye başkanlarımızın yapmış olduğu tarımsal desteklerin ve alım garantili ekimlerin olduğunu biliyorum. Tarık Balyalı konuşmasında Silivri’deki Ziraat Odasına, Seymen köyüne ve Göçbeli’ye yapılan ekip ekipman desteklerinden bahsetti. Bu ekipman desteklerinin totalini toplasanız Sayın Kadir Topbaş döneminde Silivri’nin Fenerköy Kooperatifine ve Çatalca’da bulunan kooperatife vermiş olduğu 2 tane biçerdöverin toplamına denk gelmez. Ayrıca o dönem İstanbul’daki park ve bahçelerde kullanılmak üzere Silivri’nin Seymen ve Çeltik köylerinde alım garantili lale ektiriliyordu. Dolayısıyla ‘Tarımı, sabanı, traktörü, biçerdöveri biz icat ettik’ şeklinde bir yaklaşımın doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.
İBB de bilmiyor
İBB’nin yürüttüğü tarım projelerinde ofsayta düştüğünü ifade ederek konuşmasını sürdüren Yılmaz, “Dünyadaki bütün istihbarat örgütleri bir araya gelse, İBB’nin verdiği rakamlardan yola çıkarak kaç çocuğa kaç litre süt dağıtıldığını, kaç tane üreticiden ne kadar süt alındığını bulamaz. Çünkü bu rakamları İBB’nin kendisi de bilmiyor. Biz sütün İzmir’in Tire ilçesinden önce İstanbullu çiftçinin, hayvancının desteklenmesi için Silivri’den, Çatalca’dan, Arnavutköy’den, Şile’den alınması gerektiğini söyledikten sonra sütün Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliğinden alındığını ifade ettiler. Ben Silivri’de İBB benden süt alıyor diyen bir üreticiye denk gelmedim. Her şeyin PR’ını yapan İBB’ye şunu söylüyorum; gelin bir süt sağım şenliği yapın veya Silivri’de 50 tane süt aldığınız hayvancıyı bir araya getirin ben de sizden özür dileyeyim. Alınan araçlar, personeller, yakılan motorinler sütün fiyatını kat be kat yukarıya götürdü. Üstelik ne kadar süt dağıtıldığı da belirsiz. Ayrıca Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile yapılan protokol de feshedilmiş. Dolayısıyla halk süt projesinin ne alemde olduğunu buradan anlayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.