Leyla Karahan Hız - Biraz paranoyak gelebilir, ama aslında olasılık dahilinde. Tüm bunlardan "dirtbox" adı verilen küçük bir cihaz sorumludur.
DRT olarak da bilinen Dirtbox, adı "kirli kutu" anlamına gelen Digital Receiver Technology tarafından üretildiği için bu adla anılıyor. En mahrem alanlarımızdan biri olan telefonlarımızı işgal edebilen Dirtbox'a yakından bakalım.
Dirtbox, cep telefonu kulesi kılığına girebilir
ABD kolluk kuvvetleri artık özellikle şüpheli görünen cep telefonlarını tespit etmek ve bulmak için bu havadaki kutuları kullanıyor.
Casusluk ve kolluk soruşturmalarında yaygın olarak kullanılan Dirtbox, tüm cep telefonu iletişimlerini ve istihbarat toplamayı kaydeder. İletişimi bozmak veya sabote etmek için de kullanılabilir.
Hızlı ses ve veri iletişimini yakalamak için 4G LTE frekansları kullanılıyor
200'den fazla cep telefonu için iletişimleri aynı anda şifreleyebilen ve şifrelerini çözebilen Dirtbox'ın amacı. Bu, kriminal erişim, kontrol, iletişime müdahale ve kriminal tespit olarak tanımlanabilir.
Cep telefonları en güçlü sinyali bulup kullanmak üzere tasarlandığından, otomatik olarak bu sahte kuleye bağlanırlar. Ek olarak, bir baz istasyonu Dirtbox performansını artırır. Yakında gerçek baz istasyonları olsa bile, Dirtbox'ın güçlü sinyali telefonunuzun onları almasına neden olur.
Dartbox etki alanı içindeyseniz, telefonunuz bilmeden verilerinizi Dartbox etki alanına aktaracaktır.
Yüzlerce cep telefonundan verilere erişmek için Dirtbox'ı drone, uçak veya drone gibi bir cihaza monte edin. SMS, kayıtlı aramalar, arayan kimliği ve telefon sahibi... her şey mümkün. Bu veriler soruşturma ve soruşturma kapsamında kolluk kuvvetleri tarafından kullanılabilir.
Bu Cihazlar Polise ve Diğer Devlet Kurumlarına Kolaylık Sunuyor
Geçmişte, polisin suçları çözmek için cep telefonlarını tespit etmek için GSM operatörlerini kullanması en yaygın olanıydı. Ama şimdi, Dirtbox gibi araçların geliştirilmesiyle, işler çok az bürokrasi ile kolayca yapılabilir.
Türkiye'de Dirtbox kullanılıyor mu?
Dirtbox gibi izleme cihazlarının kullanımı, gizlilik ve güvenlik endişelerini artırdığı için çoğu ülkede yasal düzenlemelere tabidir. Türkiye'de telekomünikasyon gözetim faaliyetleri, Elektronik Haberleşme Kanunu ve Cumhurbaşkanlığı Telekomünikasyon Yönetmeliği gibi yasal çerçevelerle oluşturulan düzenlemelere tabidir.
Bu, kolluk kuvvetlerinin belirli koşullar altında gözetim tedbirleri uygulayabileceği anlamına gelir. Kolluk kuvvetleri ve istihbarat teşkilatlarının özel operasyonlar sırasında gelişmiş gözetleme cihazları kullanması gizli tutulduğu için Türkiye'de dart kutularının kullanılıp kullanılmadığına dair güvenilir bir bilgi yok.