Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Hafif yağmur
10°
Ara
Damga Teknoloji Teknoloji bağımlısının itirafları

Teknoloji bağımlısının itirafları

Günümüzün en çok konuşulan konusu teknoloji bağımlılığı her ailede var. Şu anda istatistikler gösteriyor ki ülkemizin nüfusuna oranla 20 milyon teknoloji bağımlısı var.  Bu verilere göre; teknolojiyi Avrupalılar icat eder, az gelişmiş ülkeler de bağımlısı olur diyebiliriz. 

Okunma Süresi: 3 dk


Maalesef bugün her evde mutlaka bilgisayar veya internet konusu yüzünden çocuklarıyla kavga eden aileler var. Ben de bir eğitmen olarak buna zaman zaman şahit oluyor ve olup bitenleri yakından izleme gırsatı buluyorum. Akıllı telefonlar ve bilgisayarlarla birlikte başlayan oyun çılgınlığı toplumun tüm kesiminde ciddi bir yaygınlık gösteriyor. Ama bunun en başında çocuklar geliyor. 
O yüzden; teknolojiyi Avrupalı icat eder, az gelişmiş ülkeler müptelası olur dedim. Hatta müptelası olmayı geçtik, kölesi olmaya doğru gidiyoruz. Bunun sebebi nedir?
***
Bana kalırsa teknolojiyle çok erken ve çabuk tanışmamız ve bu erken tanışıklığın işi bağımlılığa kadar götürmesi, en temel nedenlerden biri. Bugün her çocuğun elinde en son model, en iyi telefon var. Bunu çok net görebiliyoruz. Aileler çocuklarına en iyi bilgisayarı, en iyi telefonu alıyor daha sonra çocuklar da bu aletlerin müptelası haline dönüşüyor. “Yeter artık oğlum ne zaman kalkacaksın bilgisayarın başından?” diye sormaya başlıyor. Peki bu neye sebep oluyor?
Ailesiyle anlaşamayan, iletişim kurmayan bir çocuk ortaya çıkıyor. Baba söz geçiremeyince çocuğu azarlamaya kadar gidiyor, çocuk da gitgide daha kayıtsız bir hal almaya başlıyor. Hatta anne ve babasına kin güder oluyor. Bu işin dolayısıyla tek kazananı bilgisayar vs alırken borçlandığınız banka kartları ve krediler oluyor. Bu da işin başka bir boyutu ama biz konumuza dönelim.

15 yaşın altına dikkat
Öncelikle 15 yaşını tamamlamamış bir çocuğa telefon almamak gerek. İlla iletişim kurmak için alacaksanız da akıllı telefon yerine normal telefonlardan alabilirsiniz. Gene çocuk bilgisayar kullanacaksa bunu da sınırlandırmakta fayda var. Sadece ev ödevlerini yapması, araştırmalardan faydalanabilmesi için yapılabilir. Gene bittabi çocuklara önceliklerinin her zaman dersleri olduğunu ve internet kullanımının ikinci planda olduğunu söylemeniz de fayda vadır. Şimdi gelelim başlıkta belirttiğimiz mevzuya. Yani bir teknoloji bağımlısının itiraflarına...

Bilgisayar için annesine bağıran var
Şahit olduğum hadisenin ana kahramanı bizzat öğrencimdi. Henüz yaşı 17 olmasına rağmen uzun zamandır bilgisayar kullanıyor, internete giriyordu. Artık bağımlılık derecesine varan bu hali ailesiyle olan ilişkilerine de zarar verdi. Bizzat kendisi şunları anlatmıştı; “Bir gün evde oturmuş oyun oynuyordum. Birden elektrikler gitti. Hal böyle olunca kafayı yiyecek gibi oldum. Çok kızgındım. Hemen anneme bağırdım. “Çabuk elektrik arızayı arayın” diye söylenip durdum. Yine buna benzer olarak bir sefer de bilgisayarım bozulmuştu. Yapılana kadar çok sıkıldığımı ve öfkelendiğimi hatırlıyorum. Yine bu yüzden anne ve babama bağırmış, bilgisayarımı hızlı bir şekilde yaptırmalarını istemiştim.  Bir süre sonra ailemi üzdüğümü fark etmeye başladım ve bu bağımlılıktan kurtulmaya karar verdim. Bilgisayarı hayatımdan çıkardım. Eskiden derslerimde başarısızdım ve zayıf notlar alıyordum. Sonra sonra derslerim düzeldi, notlarım yükseldi...”
***
Evet bu itirafların sahibi olan öğrencimi bu bağımlılıktan kurtulabildiği için canı yürekten kutluyorum. Kendisini 3 aydır takip ediyorum. Düzelme gösterdiğini görünce bunu yazarak kutlamak istedim. Dilerim ülkemizin başına bela olan teknoloji bağımlılık illetinden herkes kurtulur. Teknolojiyi kullanalım ama yerinde zamanında bilinçli faydalı olan tarafından yaranlanalım çocuklarımızada sahip çıkalım.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *