Vedat Baykal - Evrendeki tüm maddelerin en temel yapı taşı olan atomlar, günümüz bilim dünyasında ilk kez rapor edildi. Bilim adamları ilk kez tek atomları gözlemlemek için X ışınlarını kullandılar.
Yeni bir çalışma, X-ışınlarında gözlemlenen en küçük yapı taşlarını atomik parçacıklara indirgedi. Bilim adamları, bu başarının birçok yeni yolun ve keşfin önünü açacağını umuyor.
Atom, X ışını altında böyle gözüküyor
Yukarıdaki resim, tek bir demir atomundan oluşan çok moleküllü bir X-ışını resmidir.
Bu görüntüde altı libidyum ve bir demir atomundan oluşan çok moleküllü bir yapı görebilirsiniz.
Bu başarı ne işe yarayacak ?
Bugünün teknolojisi, atomları olağan şekilde gözlemlememizi ve fotoğraflamamızı da sağlıyor. Ama hiçbir şeyin içini röntgen olmadan görüntüleyemezsiniz. Bu aynı zamanda atomlar için de geçerlidir.
X-ışınları ile bir atoma baktığınızda, onun en küçük ve en temel yapı taşlarının içinde ne olduğunu daha iyi görebilirsiniz. Aynı zamanda atomun kimyasal durumu hakkında daha detaylı bilgiler elde edebileceğiz.
Bu keşiflerin ilki aslında bu çalışmada yapılmıştır. Bilim adamları son derece nadir bulunan terbiyum atomunu incelediler ve bu atomun kimyasal durumunun değişmediğini buldular. Demir atomları ise çevreleriyle yoğun bir etkileşim içindeydiler.
Çalışma Ohio Üniversitesi, Chicago Üniversitesi ve Argonne Ulusal Laboratuvarı'ndan bilim adamları tarafından yürütüldü ve Nature'da yayınlandı.