Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi Teknoloji Sosyal ağlarda dolaşan "ayna" videosunun mantığını anlattık: Ayna, kağıdın arkasına gizlenen nesneyi nasıl görüyor?

Sosyal ağlarda dolaşan "ayna" videosunun mantığını anlattık: Ayna, kağıdın arkasına gizlenen nesneyi nasıl görüyor?

Sosyal medyada viral olan bir videonun basit optik fiziğini açıklıyoruz. Aynalar "görülmemesi" gereken bir nesnenin arkasındaki diğer nesneleri nasıl yansıtabilir?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 2 dk

Berrin Ozan Yeşiltepe - Basit bilgilerle anlatılabilecek bazı durumlar bazen sosyal ağlarda tartışmalara neden olabiliyor. Son olarak, bu tartışmalardan biri, bir aynanın bir nesneyi başka bir nesnenin arkasına nasıl yansıttığıydı. Kısa sürede sosyal ağlardaki bu popüler soruyu anlaşılır bir şekilde açıkladık.

Dağınık Yansıma

daginik-yansima

Düz bir yüzeyden dağınık yansıma. Düzensiz bir yüzeyin doğrudan yansıması olmayabilir. Vizyonumuz, "yaygın yansıma" adı verilen temel bir duruma izin verir. Işık kaynağının ışınları herhangi bir nesneye çarpar ve her yöne geri yansıtılır. Yansıyan bu ışınlar sürekli olarak başka yerlere çarparak diğer cisimlerin aydınlanmasını sağlar. Gözlerimiz aslında o yere yansıyan her ışını toplar.

Aynı mantıkla aynada kendimizi görebiliriz. Ancak aynanın yüzeyine çarpan herhangi bir ışık, dağınık olarak değil, doğrusal olarak yansıtılır. Böylece ayna, kendisine çarpan her ışını ters yönde geliş açısına eşit bir açıyla yansıtır. Böylece lazeri aynaya tuttuğunuzda, lazerin sizin tutma açınızla aynı açıda farklı bir yönde yansıdığını görebilirsiniz.

TikTok'ta gördüğümüz durum da dağınık yansıma > ayna > doğrusal yansıma > göz sıralamasında karşımıza çıkıyor. Nesnenin her açısından yansıyan ışık aynaya yansır ve ayna bu ışıkları geliş açısıyla geri yansıtır. Başın pozisyonunu değiştirerek aynanın her pozisyonda yansıttığı ışığı görebiliriz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *