Fatma Müge Yücetürk - İtalya'da bulunan bir gazete şirketi yayınladığı haberlerin insanlar mı yoksa robotlar tarafından mı yazıldığını ayırt etmek adına bir etkinlilk düzenledi. Yapılan etkinlik sonucu akıllarda şu soru canlandı. Gazetecilikte yapay zekanın öenmi nedir ?
Günümüzde teknolojinin her geçen gün gelişmesi bizleri birçok alanda hem olumlu hem olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuz özelliklerden biride yapay zeka teknolojisi birçok mesleği tehdit ediyor. Dünyanın en büyük bankalarından biri olan Goldman Sachs'ın raporuna göre yapay zekanın gelişmesi 300 milyon kişiyi işsiz bırakabilir.
İtalyan Al Foggio gazetesinin düzenlediği etkinlikte amaç yapay zekanın oluşturduğu haberleri ve insanların yazdığı haberleri ayırt etmekti. Bu ayrımı yapabilen kişiler için gazetenin ücretsiz abonelik ödülü bulunmaktaydı. Şirketin amacı insan ve yapay zeka arasında ki farkın anlaşılıp anlaşılamıcağını incelemekti.
Yarışmadan kısa süre sonra akıllarda şu soru oluşmaya başladı. Yapay zeka gazeteciliği ele geçirebilir mi ?
Chatgpt'ye Haber Yazdırdılar
En popüler uygulamalardan biri olan ChatGPT, kısa zamanda belirli konulardaki kişiler için hikayeler oluşturabilirsiniz. ChatGPT tarafından yazılan bir kitabın Amazon'un e-kitap mağazasında satıldığı belirtildi. ChatGPT sadece hikaye yazmakla kalmıyor, yapay zeka seslendirme programının mesaj yazma işlevi de bulunuyor. ABD'li teknoloji şirketi CNET'in son birkaç gündür yapay zeka hakkında haberler yazdığı bildiriliyor. Konuyla ilgili şirketten yapılan açıklamada, yapay zeka metninin farkındalık yaratmak için test amaçlı oluşturulduğu belirtildi.
Duygusuz Bilgiler Çoğalabilir
Reuters Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi tarafından geçen hafta yapılan bir araştırmaya göre uzmanlar, yapay zeka müdahalesinin içeriği tamamen değiştirebileceğini keşfetti. Bu, içeriğin doğasının değiştiği, tamamen duygusuz ve algoritmik olarak bilgilendirilmiş içerik haline geldiği anlamına gelir. Bu alandaki araştırmalarda bazı uzmanlar 2026 yılına kadar internetteki içeriğin yaklaşık %90'ının yapay zeka tarafından oluşturulacağını söylüyor.
Yapay Zeka 10 Kat Daha Hızlı
Yapay zeka uzmanları üretilen içerikler için robotların insanlara göre duygusuz şekilde içerik ürettiklerini gördü. Fakat yapay zekanın insanlkardan 10 kat daha hızlı içerik oluşturması durumu duygusuz içerik üretmesi durumunu nötrledi.
Yapay zekanın günümüzde bu kadar hızlı gelişmesi kimileri tarafından olumlu karşılanırken kimileri tarafından olumsuz karşılanıyor. Çünkü yapay zeka bizlere zaman açısındsan birçok artı kazansada güvenlik açısından tehlikeye sokuyor olabilir.