Vedat Baykal - Özellikle şiddet içerikli oyunların oyuncuları şiddete sevk edip etmediği uzun yıllardır tartışılan bir konu. Ancak son zamanlarda yaşanan bazı olaylar, sorunun oyunun kendisinde değil, "çevresinde" olduğunu gösteriyor.
Örneğin Hayvan Geçişi:
Şiddet içermeyen New Horizons adlı "eğlenceli" bir inşaat ve simülasyon oyununda, oyunculardan biri beklenmedik bir şekilde Ku Klux Klan pelerini ve gamalı haç kıyafeti giyen biriyle tanışır.
Sayısız çevrimiçi çok oyunculu oyunda benzer örnekler görülür.
New York Üniversitesi'nden yeni bir rapor, durumun önceden düşünülenden çok daha vahim olduğunu gösteriyor. Rapora göre, aşırılık yanlısı ve şiddet yanlısı gruplar, gençleri etkilemek ve "yüzleşmek" için Twitch ve Discord gibi oyunları ve platformları kullanıyor.
ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Güney Kore'de 1.128 oyuncuyla yapılan bir ankete göre, ankete katılanların Q'su geçen yıl oyunu oynarken aşırılıkların bir biçimini veya ifadesini yaşadı. Bu tür belirtileri ve durumları yaşayanların yaşları dikkate alındığında raporun dikkat çekici detayı ortaya çıkıyor.
Dolayısıyla 18 yaş altı kişilerin aşırı ve şiddet içerikli içerikleri izleme oranı yetişkinlere göre çok daha yüksek.
Bu grupların oyunu manipüle ettikleri yöntemler de raporda belirtiliyor
Raporlara göre aşırılık yanlısı gruplar ya kendi oyunlarını geliştiriyor ya da oyun için geliştirdikleri modlarla ihtiyaç duydukları alanı yaratıyor. Ayrıca Discord, Twitch ve oyun içi sohbet bu gruplar için iletişim ağlarıdır.
Rapor, durumun vahametini vurgulamak için son yıllarda meydana gelen çok sayıda şiddet ve katliam olayına da değiniyor. Örneğin, 2019'da Yeni Zelanda'da iki camiye yönelik saldırı, yüksek oranda video oyunlarıyla ilgiliydi ve canlı yayınlandı.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir başka saldırıda, siyahileri hedef alan ırkçı bir genç, Discord'a saldırmayı ve katliamı izlemesi için "grubuna" Discord yayını açmayı planladı...
Rapor aynı zamanda ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Güney Kore'deki çok oyunculu oyunculardan 4'ünün aşırılık yanlısı grupların taciz, şiddet ve tehditlerine maruz kaldığını da ortaya koydu. Raporu yayınlayan ekip, platformları ve geliştiricileri durumu kontrol altına almak için adımlar atmaya çağırdı.
Sorunların daha fazla "insan" moderatör, daha fazla inceleme ve daha gelişmiş yapay zeka araçlarıyla hızla çözülmesi gerekiyor. Öte yandan, oyun ve yayıncılık sektörlerinin büyümesinin büyük bir şiddet sarmalına yol açabileceğine dair endişeler var.