Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Teknoloji Meta, yapay zeka odaklı yeni çipini duyurdu!

Meta, yapay zeka odaklı yeni çipini duyurdu!

Çatı kaplama şirketi Meta, yapay zeka alanında önemli adımlar atıyor. Şirket, yapay zeka odaklı kendi çipini geliştireceğini duyurdu.

Okunma Süresi: 2 dk

Leyla Karahan Hız - Yapay zeka günden güne gelişen ve değişen çok kuvvetli bir teknoloji. Ancak yapay zeka, yeni uygulamalar ve deneyimler sunmaya devam ediyor. Güncel yapay zeka çılgınlığına bulaşan isimlerden biri de Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta. Şirket geçtiğimiz günlerde yapay zeka modellerini çalıştıracak bir çip üzerinde çalıştığını duyurmuştu.

Meta, sadece yapay zeka odaklı kendi çipini geliştirecek

Mark Zuckerberg yönetimindeki Meta, son zamanlarda yapay zeka ve metaverse teknolojileriyle ortaya çıktı. Son olarak şirket, yapay zeka için yeni nesil altyapı oluşturma konusundaki gelişmeler hakkında zengin bilgiler sağladı. Bu bilgilerle birlikte Meta, yapay zeka teknolojileri için kullanacağı bir çip üzerinde çalıştıklarını belirtti. Söz konusu açıklamada ise çipin “Meta Traianing and Inference Accelerator” (MTIA) olarak adlandırıldığı ortaya çıktı.

Ayrıca bu çipin yapay zeka modellerini çalıştırmak için özel olarak optimize edildiği belirtildi. Meta’nın yaptığı açıklamada, çipin yalnızca yapay zekaya odaklandığı ifade ediliyor. Bu durum da çipi diğer süper bilgisayarda kullanılan CPU’lardan daha iyi bir noktaya taşıyor.

Meta’nın MTIA teknolojisi, yapay zekaya özel olacağından çalışmalarda daha az güç tüketimi ve yüksek verimlilik sağlayacak. Meta Başkan Yardımcısı Santosh Janardhan çiple ilgili birkaç açıklama yaptı. Açıklamasında ise “Her iş yükü için daha iyi performans, daha düşük gecikme süresi ve daha yüksek verimlilik sağlayacağız” ifadelerine yer verdi.

Bu bilgi dışında Meta'nın MTIA isimli çipi hakkında başka bir detay bulunmuyor. Ancak bazı iddialar, bu çipin yakın zamanda kullanılmayacağını gösteriyor. Ancak söz konusu çipin kullanımının 2025 yılında aktif olarak kullanılabileceği konuşuluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *