Necdet Oktay Apaydın - Sosyal medyanın gücü, erişimi ve kaynakları, başlangıcından bu yana onu haber ve reklamcılık endüstrilerinde baskın bir güç haline getirdi. Bu, birçok geleneksel haber kuruluşunu ciddi mali sıkıntılar içinde bıraktı. Kanada parlamentosu tarafından kabul edilen yeni bir yasa, sosyal medya platformlarının paylaşılan içerik için medya kuruluşlarına ödeme yapmasını gerektiriyor.
Sosyal medya platformları artık medya şirketlerine ödeme yapacak
Kanada hükümeti tarafından, sosyal medyanın Kanada'da yayınlanan haber içeriğini yeniden yayınlama yeteneğini sınırlamak için önerilen bir yasa tasarısı kraliyet onayını aldı. C-18 olarak da bilinen Çevrimiçi Haber Yasası, sosyal medya devi Google ve meta medya şirketlerinin sosyal medya platformlarında paylaşılan ve yeniden kullanılan tüm haber içerikleri için ücret ödemesini şart koşuyor.
Kanada hükümetinin yaptığı basın açıklamasına göre, yasa haber kaynakları ile büyük çevrimiçi medya platformları arasındaki genişleyen uçurumu kapatacak ve ülkenin haber endüstrisinde adaleti ve sürdürülebilirliği teşvik edecek. Tasarı, Google, Meta ve basın arasındaki gönüllü ticaret anlaşmalarını kolaylaştırarak hükümet müdahalesini en aza indirirken "basın bağımsızlığını" korumayı amaçlıyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Google ve Meta bu karar konusunda pek heyecanlı değil.
Meta, platformlarından haberleri kaldırıyor
Tasarı kabul edildikten sonra Meta, belki de Kongre'nin amaçladığı gibi tasarıya uymayı amaçladığını doğruladı. Şirket, ücretli abonelik karşılığında Kanadalı kullanıcıların Facebook ve Instagram'daki haberlere erişimini askıya almayı planladığını duyurdu.
Kanada'nın Çevrimiçi Haber Yasası altı ay içinde yürürlüğe girecek. Herhangi bir zaman çizelgesi açıklanmadı, ancak Meta, yasa yürürlüğe girmeden önce yerel haberleri platformundan kaldıracağını onayladı.
Google henüz tasarıyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı, ancak şirket haber bağlantılarını arama motorundan ve arama sonuçlarından kaldırabileceğini öne sürdü. Üstelik bu yasadan sadece Meta (Instagram, Facebook, WhatsApp) ve Google değil, Twitter ve TikTok da etkilenecek.