Berrin Yeşiltepe - Google teknoloji dünyasında önemli bir yere sahiptir. 1998'den beri şirketin bir arama motoru olarak hayatımızın bir parçası olduğu inkar edilemez, genellikle internette bir şey ararken ilk durağımız internettir. Günümüzde arama motorları, yapay zeka ve akıllı telefonlar gibi pek çok alanda faaliyet gösteren şirket hakkında herhangi bir detay bulunmuyor. İşte Google'da pek bilinmeyen 5 ilginç detay!
1- Google, ilk başta BackRub olarak adlandırıldı
Google'ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin, 1996 yılında temelleri atmaya başladıklarında, bugün bildiklerimizin aksine şirkete BackRub adını verdiler. Ama sonra şaşırtıcı bir şekilde şirkete Google adını vermeye karar verdiler.
2- Google’ın ismi, Googol sayısından esinlenildi
Matematikteki en büyük sayılardan biri olan 10¹⁰⁰ (1 artı 100 sıfır olarak yazılır) Googol, Google adına ilham verdi. Şirket kurucuları, arama motorları tarafından analiz edilen büyük miktarda veri nedeniyle ondan ilham aldı. Aslında Google, bazıları tarafından bir Googol yazım hatası olarak kabul edilir.
3- 2013’te çöktüğü süreçte internet kullanımı yüzde 40 azaldı
16 Ağustos 2013'te bir elektrik kesintisi tüm Google hizmetlerini ve uygulamalarını (Arama, Gmail ve YouTube dahil) etkiledi. Web analitiği firması GoSquared'e göre, küresel internet kullanımı 5 dakikalık kesinti sırasında %40 düştü.
4- 1997’de az kalsın Yahoo’ya satılıyordu
1997'de Google henüz ünlü değilken Larry Page ve Sergey Brin şirketi Yahoo'ya 1 milyon dolara satmayı teklif ettiler. Yahoo, şirketin o kadar kazanamayacağını düşünerek teklifi geri çevirdi. 2002 yılında Yahoo, popülerlik kazandıktan sonra Google'ı 3 milyar dolara satın almak istedi. Ancak bu teklif Page ve Brin tarafından kabul edilmedi.
5- Google’ın arama algoritmasının patenti Stanford Üniversitesi’ne ait
Google'ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin, Stanford Üniversitesi'nde öğrenciyken PageRank algoritması için patent başvurusunda bulundular. Algoritma, bir web sayfasının önemini belirlemeye yardımcı olur ve Google'ın arama sonuçlarını nasıl sıraladığının bir parçasıdır. Ancak bu patent Stanford Üniversitesi'ne aittir. Üniversite bu nedenle söz konusu algoritmayı kullanmak için 1,8 milyon hisselik lisans başvurusunda bulundu.