Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi Teknoloji Avrupa Birliği’nde onaylandı: Akıllı telefonlar artık çıkarılabilir bataryaya sahip olmak zorunda

Avrupa Birliği’nde onaylandı: Akıllı telefonlar artık çıkarılabilir bataryaya sahip olmak zorunda

Avrupa Konseyi tarafından geçtiğimiz günlerde alınan karar sonrası onaylanan yönetmelik, iPhone model telefonlar da dahil olmak üzere akıllı telefonlarda kullanılan pillerin, kullanıcılar tarafından çıkarılabilir olmasını zorunlu hale getiriyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 2 dk

Bilindiği üzere birkaç yıl öncesine kadar yaygın olarak kullanılan cep telefonlarında bataryalar, kullanıcılar tarafından kolayca çıkarılabiliyordu. Arka kapağın açılmasıyla birlikte çıkarılabilen bataryalar, yeni dönem akıllı telefonlarda farklı gereçler olmadan çıkarılamaz hale getirilmişti. Avrupa Konseyi, telefonlardaki bataryalar ve atık bataryalar ile ilgili yeni yönetmeliği onayladığını duyurdu. Söz konusu yönetmelik telefonlar dışında elektrikli araç bataryalarını, endüstriyel bataryaları, elektrikli bisikletleri, e-scooterları ve e-mopedleri de kapsayacak.

Avrupa Birliği (AB), blokta satılan tüm akıllı telefonların 2027 yılına kadar kullanıcıların değiştirebileceği bataryalara sahip olmasını zorunlu hale getirecek olan yönetmeliği resmen onayladı. Buna göre eskiden olduğu gibi, yeni dönem akıllı telefonlarda da kullanıcılar artık farklı bir gereç kullanmadan telefon bataryalarını çıkarıp takabilecek. Şu an için yaygın olarak kullanılan telefonlarda kullanıcıların bataryaları çıkarması çok zor veya imkansız. Ancak yeni AB kuralları bunu değiştiriyor. İşte detaylar…

ÇIKARILABİLİR BATARYALI TELEFONLAR GELİYOR

Avrupa Konseyi tarafından onaylanan söz konusu yönetmelik, telefonların nerede üretildiğine bakılmaksızın AB sınırları içerisinde satılan tüm akıllı telefonlar için geçerli olacak. Söz konusu ürünler Apple, Samsung veya diğer markalara ait olsa da tüm markaların AB için bu kurala uyması gerekiyor. Ancak Apple’ın, söz konusu karara diğer bazı markaları da arkasına alarak direnmesi bekleniyor.

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI HEDEFLENİYOR

Avrupa Konseyi tarafından onaylanan yönetmelik ile döngüsel ekonominin teşvik edilmesi amaçlanıyor. AB, kullanım ömrü bittiği belirlenen bataryaların yaşam döngüleri boyunca yönetilebileceğini düşünüyor. Bu yönetimde de geri dönüşümün payı oldukça büyük. Üreticilerin atık pil toplaması için 2027 sonuna kadar yüzde 63 ve 2030 sonuna kadar da yüzde 73 oranları hedef olarak belirlenmiş durumda. Öte yandan 2028 sonuna kadar da atık pillerin yüzde 51’inin toplanması hedefleniyor. Çıkarılabilir bataryaya sahip telefonların nasıl bir taleple karşılaşacağı merak ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *