Silivri Belediyesinin 2021 yılındaki ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Gündem maddelerine geçilmeden önce grup başkanvekilleri konuşma yaptı. CHP Grup Başkanvekili Süheyl Kırkıcı, Kavaklı Mahallesi'ndeki bazı arazilerin Plazma Üretim Fabrikası kurulması amacıyla Cumhurbaşkanlığı tarafından bir ilaç firmasına yatırım amaçlı tahsis edilmesine yönelik karara itiraz ettiklerini söyledi. Başkan Yılmaz’ın aralık ayında yapılan meclis toplantısındaki sözlerini hatırlatan Kırkıcı, bazı eleştiriler yöneltti.
Demokrasi kültürü hâkim
Kırkıcı’nın aleyhte sözleri üzerine konuşma yapan Başkan Yılmaz, "Silivri Belediye Meclisi’ndeki arkadaşlarım, Silivri’ye yapılacak hizmete hayır diyecek kadar aklını peynir ekmekle yemedi. Emin olun bu Meclis’teki arkadaşlarım Silivri’nin çevresine ve doğasına zarar verebilecek yatırımın karşında duracaktır. Çanta'da yapılmak istenen trafo merkezine, komisyon üyelerimizin ve parti gruplarımızın ‘daha uygun bir yer bulunması’ şartıyla karşı çıkması gibi. Şahsi fikrimi soracak olacaksanız, Çanta’daki elektrik tevzi merkezinin kapalı sistemle yapılmasında bir beis görmüyorum. 100 milyon liralık bir yatırım yapılacak, sanayicilerin ciddi anlamda enerji ihtiyacını karşılayacak. Fenerköy’den Büyükçavuşlu’ya kadar elektrik arızalarının önüne geçilecek. Komisyon üyelerimiz burada. Hiçbir komisyon toplantısına girip hiçbir komisyon üyesiyle görüşüp bu konuda baskı yapmadım. Bu Meclis’te demokrasi kültürü hâkim" dedi.
Güneşinizi engellemiyor mu?
Kırkıcı’nın ifade ettiği Kiptaş 3 ve Kiptaş 4 konusuna da değinen Başkan Yılmaz, "CHP’li arkadaşların, Cumhur İttifakı’nın veya bir dönem önceki AK Parti yönetiminin yaptıklarını yok sayması benim kabul edebileceğim bir şey değil. Yok saymaktan da öteye gidip yapılan tüm hizmetleri ihanetle adlandırıp, Cumhur İttifakı yaptığında ihanet, aynı işi CHP yaptığında alkış kıyamet! Ben buna karşıyım. Kiptaş 3’ün yapılacağı alanda CHP Genel Başkan Yardımcınız Gürsel Tekin Beyefendi, o dönem belediye başkanınız Özcan Işıklar, ilçe başkanız ve sizler orada ‘güneşimiz, rüzgârımız engelleniyor’ diye eylem yaptınız. Niye? 2 kat imar 12 kata çıktı diye. Tespih taneleri, boncuk gibi dizildiniz ifadem herhalde biraz ağrınıza gitmiş. Durum aynen ifade ettiğim gibi. Kiptaş 3’ü yalnızca CHP yönetimi bitirmiş gibi lanse ettiniz. Bu da doğru değil. Başlayan işin bir önceki sahibine teşekkür edeceksiniz. Bizim her seferinde Özcan Işıklar Beyefendiye teşekkür ettiğimiz gibi. Siz de AK Partili belediye başkanına teşekkür etmeyi öğreneceksiniz. Peki, 8 katlar 12 katlar yüksekti de, siz Kiptaş 4’ü neden 8 kat yapıyorsunuz? Kiptaş 4’ü neden yapıyorsunuz? Kiptaş 4 rüzgârınızı, güneşinizi engellemiyor mu? Kiptaş 3’ün olduğu koridor mu rüzgârı kesiyor sadece? Kiptaş 4’te ışık hızıyla güneş de geçiyor rüzgâr da öyle mi?" eleştirisinde bulundu.
Bataklığa düşmeyin!
"Cumhur İttifakı yapınca ihanet, CHP yapınca alkış kıyamet" sözlerini yineleyen Yılmaz, "Yapmayın bunu. Savunulacak olmayan konuları savunurken bataklığa girip o bataklıkta aşağı doğru gitmeyin. Kiptaş 4’ü yapmasaydınız veya 2 katlı yapsaydınız. Deprem çalışma projelerimiz var. Silivri’de Kiptaş’ın, TOKİ gibi kentsel dönüşümde aktör olması gerekiyor. Ekrem Bey deseydi ki, ‘Silivri’ye kentsel dönüşümde kullanılmak üzere bin beş yüz konut yapıyoruz. Silivri’de bin beş yüz vatandaşımızın evi yıkıldığında konutları hazır.’ Üniversite alanı diyeceksiniz, sonra Kiptaş 4 için üniversite alanını konuta çevireceksiniz. Silivri’de Kiptaş 4’e gerek mi vardı? Onun için doğruları söylemeye devam edeceğim. Sezar’ın hakkını Sezar’a teslim etmeye devam edeceğim. Taş üstüne taş koyan herkese teşekkür etmeye devam edeceğim. Yalnızca cevap verelim diye, yalnızca siyaset yapalım diye, sığ eleştirilerinizle düştüğünüz durumun doğru olmadığını ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Kaçarak hiçbir yere varılmaz
Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, geçmiş dönemde herhangi bir çalışma yapılmadığını, ilk defa deprem konusu üzerine durulduğunu hatırlattı. Silivri Belediyesi olarak Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ni aldıklarını ve kentsel dönüşüm çalışmalarına başladıklarını ifade eden Yılmaz, “Deprem gerçeği 2019 depremi ile beraber iyice kendini hissettirdi. 21 yıldır hem İstanbul hem Silivri orta yerde duruyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tüm il ve ilçe belediyelerinden istediği ‘Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ diye bir belge var. Bu belge ile şehrin tüm afet risklerine karşı ne durumda olduğu, zemin etütleri, binaların yapı stoku, kısacası şehrinizin MR’ı çekiliyor. Kentsel dönüşümde yani depreme karşı dayanıklı evler, binalar yapma noktasında yol haritanızı belirliyor. Bu belge kentsel dönüşüme hangi sokaktan, hangi caddeden hatta hangi binadan başlamanız gerektiğini ifade ediyor. Biz göreve geldiğimizde bakanlığın istediği fakat bir önceki yönetim tarafından bu konuda hiçbir çalışma yapılmamış olan Kentsel Dönüşüm Strateji Belgemizin ihalesini yaptık ve şuan itibarı ile de bitirdik" dedi. Yılmaz, "Ben depremle ilgili yapılan tüm çalışmaları kıymetli buluyorum. İBB ile bu konuda işbirliği içerisindeyiz. Tespit yapılırken, karot alınmadığı için hukuki olarak da bir bağlayıcılığı yok. Gözlemsel olarak ve bir takım aletler ve teknik donanımların yardımı ile vatandaşlara ‘Binanız risklidir’ veya ‘Risk oranı şudur’ diye bilgi veriyorlar. Kimsenin izin vermediği bir yere de girilmiyor. Artık herkesin deprem ve binasının gerçekleri ile yüzleşmesi gerekiyor. Bundan kaçarak bir yer varamayız” diye konuştu.