Pandeminin azalan etkisi sağlık turizmi alanında Türkiye’nin yıldızının yeniden parlamasına neden oldu. Uçuş yasakları başta olmak üzere coronavirüs tedbirlerinin kalkması sonrası dünyanın her yerinden Türkiye’ye hasta yağmaya başladı. Saç Ekim Merkezi Koordinatörü Tuğba Kuzu, “Türkiye’ye en çok Avrupalı hasta geliyor. Gelenlerin yüzde 65’i Avrupalı, yüzde 35’i ise Ortadoğu ve diğer ülkelerden” dedi.
Kuzu’nun verdiği bilgiye göre, pandemi öncesi sağlık turizminin hacmi 3 milyar dolar seviyesindeydi. Küresel salgın sağlık turizmini derinden etkiledi. Kuzu, “Ancak 2022 toparlanma yılı oldu, pandemi öncesinde olduğu gibi Türkiye’ye hasta yağmaya başladı. Sağlık turizmi gelirimiz yeniden 2 milyar dolar seviyelerine geldi. Önümüzdeki yıl büyümenin katlanarak devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Diş tedaviisi, estetik, saç ekimi, ortopedi, onkoloji ve tüp bebek tedavisinde Türkiye Avrupalıların uğrak noktası. Yılda sağlık turizmi için Türkiye’ye 642 bin 444 kişi geldiğine dikkat çeken Tuğba Kuzu, en çok hastanın nereden geldiği konusuna da açıklık getirdi.
Genel algının, özellikle de saç ekimi için Arapların yoğun olarak geldiğinin sanıldığını, ancak bu bilginin doğru olmadığını belirten Kuzu şöyle devam etti: “2010'lu yılların başında saç ekimi için Arapların çok yoğun geliyordu ancak şu an durum değişti Gelenlerin yüzde 65’i Avrupalı. En çok İtalya, İspanya, Hollanda, Avusturya, Fransa, İsveç, Norveç, Finlandiya gibi ülkelerden geliyorlar. Romanya ve Bulgaristan'dan da hasta alıyoruz. Kanada, Avusturya, ABD, Güney Kore, Çin, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerden de hastalar Türkiye’nin farkına vardı ve gelmeye başladı. Arap hastalarımızın sayısı Avrupalı hastalarımızın çok gerisinde. Avrupa dışındaki hasta oranı yaklaşık yüzde 35”
Türkiye'ye yönelik artan sağlık turizmi ilgisinde en büyük payın oturmuş bir sağlık sistemi ve hekimlerin başarısı olduğunu belirten Tuğba Kuzu, ülkemizin güzelliği ve özellikle İstanbul'un cazibe merkezi olması da hastaların gelmesinde etkili