Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Ara
Damga Sağlık Sağlıklı vücudun temeli çocuklukta

Sağlıklı vücudun temeli çocuklukta

Diyetisyen Melis Ece Sabri, çocukluk döneminde sağlıklı beslenmenin önemine değindi. Damga'ya konuşan Sabri, “Sağlıklı beslenme çocuklar ve gençler için sevilen besinlerin tüketilmesi, anneler için bol yemek, biz beslenme uzmanları için ise her besin grubundan vücudun ihtiyacı kadar tüketilmesidir” dedi

Okunma Süresi: 3 dk

Başka bir deyişle sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenmedir. Dengeli bir beslenmeyi yaş, boy, kilo gibi fiziksel özelliklerin haricinde, fiziksel aktivite ve günlük hareketler de etkilemektedir. Sağlıklı beslenmenin altın kuralı çeşitliliktir. Süt ve süt ürünleri, tahıllar, et ve kurubaklagiller, sağlıklı yağlar, sebze ve meyveler çocukların günlük beslenmesinde mutlaka yer almalıdır. Çocukluk ve ergenlik döneminde obezite sorunu yaşayan çocukların yetişkinlikte obez olma olasılığı %70’lere çıkmaktadır. Çocukluk dönemi obezitesi mutlaka önlem alınması gereken bir konudur. Bu dönemde vücut yeni hücre yapmaya programlanmıştır ve böylece büyüme gerçekleşir. Gelişim yıllarında gereğinden fazla kilo alınırsa yağ hücreleri hem sayıca hem hacimce artar. Yağ hücrelerinin sayıca fazla olması da yetişkinlikte kilo ve obezite problemi yaşamaya zemin hazırlar, kişi hayatı boyunca fazla yağ dokusu ile uğraşmak durumunda kalır. Dolayısıyla sağlıklı alışkanlıklar kazanmaya başlamak ne kadar erken yaşta olursa o kadar güzel sonuç verecektir.

Okul başarısını arttırın

Okul döneminde çocukların zamanının büyük bir kısmı ev dışında geçtiği için okulda doğru beslenme planını oluşturmak okul başarısı için büyük önem taşımaktadır. Sabah erken kalkılması, zamansızlık gibi bahanelerle en çok atlanan öğün kahvaltıdır. Oysaki okul başarısı ve kahvaltı arasında doğrudan bağlantı vardır. Kahvaltı yapılmadığında yorgunluk, halsizlik, bağ ağrısı ortaya çıkar, dikkat ve algılamada düşüş yaşanır. En az kahvaltı kadar önemli olan bir diğer öğün de öğle yemekleridir. Özellikle öğle öğününün atlayan öğrencilerde derslerde konsantrasyon azalmakta uyku hali artmaktadır. Okulda öğle yemeği menüsü olan öğrencilerde çorbasını, ana yemeğini, salata - yoğurt gibi yan öğünün tamamını tüketenler sağlıklı beslenme menüsünü ve çeşitliliğini tamamlamış olur. Fakat tam gün okulda olan, kahvaltı ve öğle yemeklerinin okulda verilmediği durumlar için çocuğunuzun beslenme çantasında neler olmalı?

Kahvaltı

1 bardak süt + 1 yumurta + 1 dilim peynir + 3-4 zeytin + 1-2 dilim tam buğday ekmeği

veya

Kaşarlı/ peynirli tost + 1-2 yemek kaşığı tahin - pekmez / bal

veya

1 kase süt/ yoğurt içine müsli veya yulaf ezmesi + 1 porsiyon meyve

Öğle

Sandviç ekmeği içine peynir/ kaşar/ köfte/ tavuk/ ton balık, yeşillik domates ilaveli sandviç (Havaların sıcak olduğu günlerde tavuk - köfte grubu yerine peynir tercih edilmeli)

1 bardak ayran

veya

Ton balıklı / peynirli salata + 1-2 dilim tam tahıl ekmeği

veya

Lavaş arasına sürülmüş labne / beyaz peynir + domates salatalık

veya

1 küçük kavanoz içine yoğurt + yulaf ezmesi + meyve + kuruyemiş karışımı

Ara Öğünler (Sabah öğle arası ve ikindi)

Taze veya kuru meyveler

Meyve veya tahıl barları (ev yapımı tercih edilebilir)

İkindi için 1 küçük tost

1 kutu süt

Badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler

Beslenme çantasına taşıması kolay, besleyici, sağlıklı bir ara öğün koymak isteyen anneler için;

Ev yapımı kolay meyve barı tarifim:

7-8 taze veya kuru incir

8-10 kaşık yulaf ezmesi

1 yemek kaşığı bal

1 yemek kaşığı kuru üzüm

Ceviz, fındık, badem karışımı

Tüm malzemeleri blenderdan geçirip, yağlı kağıt serili kaba yayıyoruz. 160 derecede, 15-20 dakika fırınlıyoruz. Sertleşmeye başlayan meyve barı hamurunu dilimlere bölüp, parçaları tekrar 15 dakika fırınlıyoruz. Hafta boyunca çocukların beslenme çantasında kullanabileceğiniz ara öğününüz hazır!

BURAK ZİHNİ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *