Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Sağlık Sağlıklı beslenme rutini olan insanların 8 sırrı

Sağlıklı beslenme rutini olan insanların 8 sırrı

Sağlığımız için beslenme rutinimiz büyük önem taşıyor. Günümüzde epey zor olmasına rağmen çok sayıda başaran da var. İşte sağlıklı beslenebilenlerin ipuçları...

MUHABİR: Hüsamettin Aslan
Okunma Süresi: 2 dk

Düzenli saatler

Sağlıklı yaşayan insanların beslenme alışkanlıkları arasında en önemlisi bir rutine sahip olmalarıdır. Her gün aynı saatte uyanamayabilirsiniz ama kahvaltı öğününü atlamamalısınız. Belirli saat aralıklarıyla ara ve ana öğünlerinizi tüketmelisiniz.

Porsiyon Kontrolü

Öğünlerinizde porsiyonlar eşit ve düzenli dağılmalı. Bir öğününüzde protein, karbonhidrat, sebze/salata ve süt ürünleri olmalı. Bir tabakta her bir gruptan eşit miktarda tüketmelisiniz.

Ara Öğünler

Kendinizi çok uzun saatler aç bırakmak zayıflamanıza yardımcı olmaktan ziyade metabolizmanızı zamanla yavaşlatabilir. Ara öğünlerde mutlaka fındık, badem gibi kuruyemişler, yoğurt, süt gibi süt ürünleri veya taze meyve tüketmelisiniz. Ara öğünleri tüketmeniz ana öğünlerde daha az acıkmanızı ve tabağınızdakilerin size yeterli gelmesini sağlayacaktır.

Sağlıklı Atıştırmalık

Sağlıklı insanlar dışarıda yemek yediklerinde de olabildiğince sağlıklı tercihler yaparlar. Eğer ayak üstü bir şeyler yemeniz gerekiyorsa paketli bisküviler yerine leblebi, sade kraker, ayran veya fındık/badem gibi tercihler yapabilirsiniz.

Spor

Sağlıklı yaşayan insanlar hayatında olmazsa olmazlardandır. İlla spor salonlarına gidip saatler boyu ter dökmenize gerek yok. Son zamanlarda tempolu yürüyüşün etkisinin koşudan daha fazla olduğu bilinen bir gerçek. Yüzebilir, tempolu yürüyüşe çıkabilir veya orta şiddette ağırlık antrenmaları yapabilirsiniz. Araştırmalar haftada minimum 150 dakika hareket ederseniz sağlığınıza olumlu katkı sağlayabileceğini gösteriyor.

Su Tüketimi

Su tüketimi boy ve kilo oranınıza göre değişim gösterir. Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına 35 ml su içmesi gereklidir. Bu oranda günlük su içmeniz gereken miktarı belirleyebilirsiniz. Her ne kadar yaz aylarında daha fazla su içmeye ihtiyaç duysak da az tüketmek kadar fazla tüketmek de vücuttan yararlı minerallerin atılmasına sebep olur. Dolayısıyla günlük su miktarınızı takip etmelisiniz.

Kaçamaklar

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip bireyler kendilerini tatlı veya abur cuburlardan tamamen mahrum bırakıyorlar diyemeyiz. Ama olabildiğince minimum düzeyde tüketiyorlar. Eğer bir gün kaçamak yaparsanız diğer gün kısmak yerine rutin beslenmenize devam etmelisiniz.

Kendinizle barışık olmak

Sanırım en öneli kural kendinizle barışık olmanız. Günümüzde güzellik algılarının değişimi ve sosyal medya sayesinde belirli standartların olduğuna inandırılıyoruz. Ne kadar sağlıklı beslenirseniz spor yaparsanız yapın herkesin genetik bir yapısı olduğunu kabul etmelisiniz. Ailenizden aldığınız vücut tipi gerçeğiyle sağlıklı bir rutin yaşantısı oluşturmalısınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *