Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Sağlık Prof. Dr. Sakarya'dan 'İzmir' uyarısı: 'Kırmızılaşacağız'

Prof. Dr. Sakarya'dan 'İzmir' uyarısı: 'Kırmızılaşacağız'

Prof. Dr. Serhan Sakarya, İzmir'de belirgin şekilde gözlenen sosyal hareketliliğin vaka artışına neden olacağını ve böylece kentin 'çok yüksek riskli iller' kategorisine girerek kırmızıya boyanacağını söyleyerek uyarılarda bulundu.

Okunma Süresi: 2 dk

İzmir Medicana Hastanesi'nde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Türkiye koronavirüs risk haritasında turuncu renge boyanarak 'yüksek risk' kategorisinde yer alan İzmir'de sosyal hareketliliğin belirgin bir şekilde arttığını ve yakın zamanda kırmızı renge boyanarak 'çok yüksek riskli' iller kategorisine girebileceğini belirtti.

Şu an ki haliyle İzmir'in kırmızı renge boyanacağına dikkat çeken Prof. Dr. Sakarya, "Bir yıllık süreç içerisindeki değişimlere baktığınız zaman; Bodrum, Çeşme, Urla, Seferihisar mavi alandı. Ancak yazın en kırmızı alan orası oldu. Yani toplumsal hareketin olduğu her yer kırmızıya dönecektir. Normalleşme başlamadan önce iş yerime her gün 15 dakikada geliyordum. Normalleşme sonrasında ise 45 dakikada gelmeye başladım. Çünkü insanlar sosyalleşmeye başladı. Bu sosyalleşme ne kadar fazla olursa, o kadar kırmızılaşacağız. İzmir'de vaka sayılarımız gün geçtikçe artarak devam ediyor ve bu durum korkutucu düzeye gelecektir" dedi.

'Riskin azaldığı bir süreç olarak hayat etmenin bir anlamı yok'

İzmir'deki koronavirüste gelinen noktaya değinen Prof. Dr. Sakarya, "Biz bundan önceki ekim, kasım, aralık ayında vaka sayılarından dolayı Türkiye'nin riskli ilk üç şehrinin başında geliyorduk. Çok ciddi bir atak geçirdik. Bunu tekrar nisan, mayıs aylarında yaşarsak, yaz ayını virüsün zayıfladığı ve insanlara bulaşma riskinin azaldığı bir süreç olarak hayal etmenin bir anlamı yok. Bu mümkün görünmüyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Sakarya, koronavirüs sürecinde tıbbi atık oranlarının da daha fazla arttığına dikkat çerek, şunları söyledi:

"Hastaların yanına tek kullanımlık malzemelerle geliyoruz. Hastanın kullandığı çatal, bıçak ve kaşıkları normal atık olarak çöpe atarken şimdi bunları tıbbi atık şeklinde atmaya başladık. Dolayısıyla bu da hastanelerin tıbbi atık oranlarını çok ciddi boyutta artırıyor"

DHA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *