Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Ara
Damga Sağlık Kalbini duyuyorsan dikkat et!

Kalbini duyuyorsan dikkat et!

Genç ya da yaşlı fark etmeksizin çevremizdeki pek çok kişi “Kahve içmeyeyim çarpıntı yapıyor” cümlesini sık sık kullanıyor. Hatta bu ifade kişinin yaşı gençse genellikle şaşırtıcı olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sabri Demircan, çarpıntı hakkında bilgi verdi.

Okunma Süresi: 2 dk

Çarpıntı, tanım olarak kişinin kendi kalp atımlarını hissetmesidir. Bu his, normal atan ve ritmi düzgün bir kalbin gündelik yaşamdaki fizyolojik bir cevabı olabileceği gibi, kalpteki ritim sorununun bir belirtisi olabilir. Kalpte heyecanlanınca, eforla veya kan basıncı yükselince olan güçlü atımlar fizyolojik bir cevap olarak çarpıntı oluşturabilir. Ek olarak, kansızlık ve ilaç kullanımı gibi bazı etkenler güçlü kalp atım hissi doğurarak kişinin çarpıntı hissetmesine neden olabilir. Yine heyecanlanma, egzersiz, aşırı çay - kahve tüketimi, sigara / nikotin, alkol alımı kalpte güçlü ve hızlı atıma neden olarak çarpıntıya yol açabilir. Ayrıca bu etkenler, kalpte normal ileti dışı odaklardan uyarı çıkmasına yol açabilir. Bu tarz çarpıntıların fizyolojik olmayan, ancak kalp dışı etkenlerinden biri zehirli guatr olarak bilinen hipertroididir. Hormonların normal olduğu nodül ve büyümeden ibaret olan guatr ise çarpıntıya neden olmaz. Çarpıntı hisseden bir kişide fizyolojik veya masum olarak kabul edilebilecek mekanizmalar daha sıklıktadır. Ancak ritim bozukluğundan kaynaklanan ve kalp durması açısından işaret değeri taşıyabilecek bir his olabileceği düşünüldüğünde, çarpıntıyı yaşayan kişi ve yakınlarında kaygı veya korku olabilir.

Ani ölüm riskine dikkat!
Kalpte ritim bozukluğunun en sık görülen belirtisi çarpıntıdır. Tamamen fizyolojik olabilecek çarpıntı yakınmasının ritim bozukluğuna ait belirtilerden ayırt edilebilmesi için dikkatli bir değerlendirme yapılması gerekebilir. Çarpıntı yakınması olan bireylerde, eğer ataklar kısa süreli ve seyrek görülüyorsa ritim ile ilgili sorunun tespiti mümkün olmayabilir. işiler özellikle ani ölüm riski taşırlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *