Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan ve bu sayede bağışıklığı olumlu yönde etkileyen mikoorganizmalara probiyotik adı veriliyor. Probiyotikler bağırsağın doğal florasının hastalığa neden olan her türlü patojen yani düşman organizmaya karşı bir bariyer oluşturmasına yardımcı oluyor. Birçok çeşidi bulunan probiyotikler her sindirim problemine iyi gelmiyor. Seçilen probiyotiğin, şikayete uygunluk, savaşçı mikroorganizmaya sahip ve sayıca yeterli olması, bağırsakta sindirilebilmesi gibi özellikleri bulundurması gerekiyor. Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, probiyotik seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.
Doğru sindirim önemli
Probiyotiğin hedeflenen yararlı etkiyi gösterebilmesi için bağırsak florasına ulaşabilmesi ve oradaki zararlı flora ile yarışabilecek düzeyde canlı mikroorganizma sayısına sahip olması gerekmektedir. Seçilen probiyotik, mide asidi ve safra tuzuna dayanıklı olmalı ve bu sayede bağırsağa kadar ulaşabilmelidir. Kullanılan probiyotik kapsül şeklinde olacaksa geç salınımlı bir kapsül olmasına ve probiyotiklerin canlı olmasından dolayı son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bazı probiyotikler ısıya karşı çok hassastır, bu ürünlerin etiketinde saklama önerisi genellikle bulunur ve mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.
Uzmana danışın
Araştırmalar bazı bakteri türlerinin belirli sorunların tedavisinde daha etkili olduğunu göstermiştir. Probiyotik kullanmadan önce şikayete yönelik olarak doğru tipte bakterileri seçmek çok önemlidir. Lactobacillus, Saccharomyces ve Bifidobacterium probiyotiklerin en çok çalışan türledir. Bunların kullanımında uzmana danışmak şarttır.
Vildan Çelik kimdir?
DENEYİMİ
- 2018 / Halen - MEMORIAL WELLNESS | Diyetisyen
- 2015 - 2018 | BESİN INTOLERANSI MERKEZİ | Diyetisyen
- 2013 - 2015 | ZONE FITNESS HEALTH CLUB | Diyetisyen
EĞİTİMİ
- 2009 – 2013 | İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ | Beslenme ve Diyetetik Bölümü
MESLEKİ EĞİTİMLER
- Gaps Practitioner Sertifika Eğitimi, 2018, Antalya
- Metabolik – Bariatrik Cerrahide Beslenme Yaklaşımı ve Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği Kursu – 6-7 Mart 2015 Medipol Üniversitesi
- Sporcu Beslenmesi Kongresi - İstanbul 2015
- Modern Yaşamda Diyetisyenin Rolü – İstanbul 2014
- VIII Onkoloji Diyetisyenliği Kursu - Ankara 2012
- Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu - İstanbul 2012
- VII. Uluslar Arası Beslenme ve Diyetetik Kongresi - İstanbul 2010
- İSTANBUL Beslenme ve Diyetetik I. Öğrenci Sempozyumu - 2009
- Sporda Beslenme Stratejileri Sempozyumu -İstanbul 2009
MESLEKİ ÜYELİKLER
- Türkiye Diyetisyenler Derneği