Yaz aylarının başlamasıyla birlikte daha fazla güneşe maruz kalmak farklı sorunları beraberinde getirebiliyor. Her ne kadar faydaları saymakla bitmese de güneş ışınlarının birçok zararı da var. Biyolog estetisyen Rahşan Şahin, neler yapılması gerektiğini sıralayıp güneşten korunmanın detaylarını aktardı.
Güneşin zararlı etkilerine karşı ne yapmalıyız?
Yaz geldi. Bu, daha çok güneş demek. Hele ki, güneşe daha çok maruz kalacağımız deniz ve havuz kenarlarına akın başlamışken, güneş ışınlarının faydalı yönleri kadar zararlı yönleri de olduğunu, bu çerçevede yapılması ve sakınılması gerekenleri hatırlamakta fayda var.
Güneşin zararlı etkilerinin çoğundan ultraviyole-A (UVA) ve ultraviyole-B (UVB) sorumludur. UVA ve UVB, bronzluğa, güneş yanığına, deride güneş hasarına hatta cilt kanserlerine sebep olur.
Melasma adı verilen güneş lekeleri, güneş gören bölgelerde sonradan ortaya çıkan, kahverengi lekeler olarak kendini gösteren bir cilt hastalığıdır.Özellikle yüz, dekolte bölgesi ve eller güneşe yoğun bir şekilde maruz kaldığı için bu bölgeler lekelenmeye de çok müsaittir.
Güneş lekelerinden korunmanın ilk yolu, sabah saatlerinde (Saat 11:00’e kadar) güneşten faydalanmaktır. Güneş ışınlarının en yoğun, dünyaya dik açıya yakın geldiği saatlerde (11:00-16:00 saatleri arasında) kesinlikle güneşe çıkılmamalıdır. Ayrıca güneş koruyucu kremler sürmek, şapka kullanmak gerekir. Güneşte geçen süre boyunca güneş koruyucularını tekrarlamak da önemlidir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da güneşe maruz kalma sonrası cildin çok iyi nemlendirilmesidir. Cilt kuruduğu zaman suyunu kaybeder ve lekelenme, ince kırışıklıkların oluşumu gibi sorunlar ortaya çıkar. Öte yandan, beslenmemize dikkat etmek ve bol su tüketmek de leke tedavisinde çok önemli hususlardır.
Güneş lekelerini tedavi etmenin ilk aşaması, leke oluşumunu önlemektir. Cildi alttan beslenmek de güneş lekelerini dolaylı olarak azaltır. İçinde hyaluronik asit, C vitamini, kolajen peptitler, çeşitli aminoasit ve minerallerin olduğu vitamin desteklerinin cilde mezoterapi yöntemi ile uygulanarak cilt altındaki nemin sağlanması hem cilt sağlığı hem de lekelerle mücadelede çok önemlidir.
PRP (Platelet Rich Plasma) yöntemi de UV ışınlarına maruz kalmış cilt lekelerinin giderilmesine, ince çizgilerin açılmasına yardımcı olur. PRP’nin cilde esneklik, nem ve parlaklık kazandırma etkisi de vardır.
Leke tedavisi uzun soluklu bir tedavidir. Cildi onaran her yöntem lekelerin gerilemesine katkıda bulunur fakat bazen lekelerin tekrarlayabileceği ve bazı lekelerin de tedaviye cevap vermeme ihtimalinin olduğu unutulmamalıdır.
Rahşan Şahin kimdir?
1977 Eskişehir doğumludur. 2001 yılında İstanbul Fatih Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümünden ONUR belgesi ile mezun olmuştur. Stajını 2000 yılında Osmangazi Üniversitesi Biyokimya Laboratuvarında tamamlamıştır. Pedagojik Formasyon (2011-2012) sahibidir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile çeşitli kurumlar ve İSMEK ten; Kuaförlük (2017) Cilt bakım (2018), Epilasyon ve Masaj Tekniklerinde (2019) uzmanlık ve işyeri açma belgesi ile birçok sertifikaya sahiptir. Güzellik ve Saçbakım Hijyen Eğitim belgesi Sahibidir.