Görme sinirine bası nedeniyle görme netliği erken dönemlerde çok etkilenmese bile görme alanında ciddi kayıplar ve daralmalar meydana gelir. Oluşan kayıplar geri dönüşümsüzdür. Son evrelere kadar görme netliğini etkilemeden ilerleyebildiğinden sinsi bir hastalıktır. Ani olarak çok yüksek değerlere çıkmadığı sürece hasta tarafından fark edilmez. Gözde hiçbir ağrı ve belirti oluşturmaz. Normal göz muayenesine gidildiği durumlarda gözlük muayenesi sırasında anlaşılmaz. Yoğun poliklinik hizmetlerinin yapıldığı hastanelerde her hastaya tek tek göz tansiyonu ve göz arkası fundus muayenesi yapılması çok zordur.Böyle yoğun hasta varlığı durumlarında çok kolay bir şekilde atlanabilir. Bu nedenle hastalarımızın hiçbir sorunları olmasa bile göz tansiyonu tarama amacıyla göz muayenesi olmalarını özellikle önermekteyiz. Ailesinde göz tansiyonu olanlarda risk artıyor. Bu hastalar daha sık kontrollerini yaptırmalı.
Göz tansiyonu kimlerde görülür?
Göz tansiyonu hastalığı için belli bir yaş sınırı yoktur. Doğuştan olabildiği gibi erken çocukluk dönemlerinde de karşılaşılır. Ancak daha sıklıkla 40 yaş üzerinde görülür. Bu nedenle 40 yaş üzerinde her insanın ailede bir göz tansiyonu öyküsü olmasa bile en kötü ihtimalle yılda bir kere göz tansiyonu açısından tarama muayenesi olmasında fayda vardır.
Göz tansiyonu nasıl tespit edilir?
Göz tansiyonunun tespitinde ve takibinde çeşitli testlerden faydalanılır. Görme alanı, retina sinir lifi analizi ve OCT gibi testler bize glokom hastalığının ne derecede olduğunu anlamamızda fayda sağlar.Göz tansiyonu sinsi bir hastalıktır. Özellikle bakılmazsa kolayca gözden kaçabilir. Geç tanı konulduğunda körlüğe sebep olabilir. Dünyadaki körlük nedenlerinin içinde ikinci sırada gelir. Önlenebilir körlük nedeni olan glokom hastalığının erken tanı ve tedavisi ile görme uzun dönmeler boyunca korunabilir.
Göz Tansiyonu Nasıl Ölçülür?
Gözde tansiyonun değerinin normal değerlerin dışına çıkması sonucunda mutlaka ölçüm yapılmalı. Glokom için risk taşıyan kişilerin, genetik olarak göz tansiyonu düşük veya yüksek olanların, ayrıca 40 yaşından büyüklerin muhakkak düzenli tansiyon ölçümleri yaptırması gerekir. Gözün tansiyonu kliniklerde göz doktorları tarafından 'tonometre' adlı cihaz ile ölçülür. Bu cihazın göz ile teması olan ve olmayan çeşitleri var. Gözle teması olan cihazdan elde edilen ölçümlerde daha kesin sonuçlara varılır. Tonometre aleti ile gözde tansiyon ölçülmeden önce göze uyuşturucu bir sıvı damlatılır. Bazı durumlarda ise göz sarı renkli bir madde ile boyanır. Bu sayede cihaz göze temas ederek tansiyon ölçülür. Bir diğer yöntemde ise göze hava püskürtülerek göze temas etmeden cihaz ile ölçüm yapılarak tansiyon değeri ölçülür.
Riski arttıran faktörler
Ailede göz tansiyonu (glokom) geçmişinin olması (genetik yatkınlık), 40 yaşın üzerinde olunması, Şeker hastalığı, Şiddetli kansızlık veya şoklar, Yüksek-düşük sistemik kan basıncı (vücut tansiyonu), Yüksek miyopi, Yüksek hipermetropi, Migren, Uzun süreli kortizon tedavisi, Göz yaralanmaları, Irksal faktörler.
Okunma Süresi: 3 dk
İETT şoförüne kaldırım taşlı saldırı!
#İstanbul Haberleri / 24 Kasım 2024
Başakşehir Metro Durakları: Nerede, Nasıl Gidilir, m4 Güzergahı Nereye gider, Var mı?
#Yaşam / 24 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *