Acıbadem Ankara Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kutlu, bu enfeksiyonların tedavi edilmediği taktirde çok ağır sonuçlar doğurabilen komplikasyonlar yarattığına dikkat çekiyor. Cinsel ilişki sırasında bir kişiden diğerine geçebilen enfeksiyonlar sadece riskli kişileri değil, eşlerini ve çevresindekileri de etkiliyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde cinsel ilişki başlama yaşının düşmesi nedeniyle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBH) toplumsal bir sorun oluşturuyor. Konuyla ilgili yapılacak en önemli çalışma ise gerekli önlemleri almak. Böylelikle kişinin sadece kendisini değil, çevresindekileri de koruyabilmesi mümkün olabiliyor. Bu hastalıklar yaygın olmakla birlikte birçok kişide belirti vermeden ilerleyebilmesi sorunun ciddiyetini artıyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kutlu, cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olabilecek riskli davranışlar ve çözüm önerilerini anlattı.
30'dan fazla mikrorganizma
Başlıca geçiş yolunun korunmasız cinsel ilişki olduğu bu gruba giren enfeksiyonlara neden olabilen 30’dan fazla mikroorganizma bulunuyor. Ancak en sık gonore, klamidya, sifiliz (frengi), HPV, hepatit B, HIV görülüyor. Ayrıca bazı cinsel yolla bulaşan mikroorganizmanın HIV yayılımını kolaylaştırması bu enfeksiyonların kontrolünün ve önlenmesinin önemini de artıyor.
Çoğunlukla sinsi ilerliyor
Dr. Hakan Kutlu, en sık rastlanan mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların genellikle belirti vermediğini söylüyor. Dolayısıyla toplumda belirlenmeleri ve hastalık sıklığının ölçümü kolay olmuyor. Belirtisi olmayan grubun çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu bildiren Dr. Hakan Kutlu şu bilgileri veriyor: “Klamidya enfeksiyonlu erkeklerin yüzde 30’u, kadınların ise yüzde 80-90’u, gonore enfeksiyonlu erkeklerin yüzde10’u, kadınların yüzde 50-70’i belirtisiz seyrediyor. HPV enfeksiyonu ise kadın ve erkeklerde klinik olarak tanınmayabiliyor. Bu enfeksiyonlarda tanı ancak laboratuvar testleriyle konabiliyor.”
Bu belirtiler varsa dikkat!
Belirtisiz enfeksiyonlar kolaylıkla diğerlerine bulaşabildiği gibi özellikle kadınlarda ciddi komplikasyonlara neden oluyor. Örneğin kadınlarda tedavi edilmeyen bazı enfeksiyonlar pelvik enfeksiyonu ve infertiliteye kadar ulaşabilen sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle erken tanı son derece önem taşıyor. Bu anlamda dikkatli olunması ve her türlü önlemin alınması da şart oluyor.
Okunma Süresi: 2 dk
Saadet Partisi'nin yeni genel başkanı kim olacak?
#Gündem / 24 Kasım 2024
2025 Yılbaşı tatili ne zaman? 31 Aralık tatil mi, yarım gün mü? 2025 Yılbaşı hangi güne denk geliyor?
#Yaşam / 24 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *