Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
18°
Ara
Damga Gazetesi Sağlık Bebeklerin dilindeki bu belirtiye dikkat! "Mor bebek sendromu" ölüme bile sebep olabilir

Bebeklerin dilindeki bu belirtiye dikkat! "Mor bebek sendromu" ölüme bile sebep olabilir

Halk arasında mor bebek sendromu olarak anılan rahatsızlığın belirtileri arasında dilin morarması geliyor. Bebeklerde görülen bu hastalığın sebebi kalpteki delik olarak ifade ediliyor. İşte mor bebek sendromu hakkında merak edilenler...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 3 dk

Bebeklerde akciğere gitmesi gereken kanın azaldığı, kalpteki delik vasıtasıyla kanın ters yönden geçmemesi gereken yöne geçtiği durumlarda, renklerde morarma yaşanabiliyor. Yani, kirli kan temiz kana karışmış oluyor ve bu durum da morarmaya sebep oluyor. Özellikle ağız ve dil bölgesinde morarma yaşanıyor.

BEBEKLERDE DİLDEKİ MORARMAYA DİKKAT!


Annelerin genellikle bebeklerinin ağız kenarında gördükleri morarma sonrası kardiyolaji uzmanına başvurduklarını söyleyen Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe İnci Yıldırım, "Anneler ağız kenarındaki morarmayı çok önemsemesinler. Asıl dildeki morarma bizim için sıkıntılıdır. Yeni doğan bebeklerde kontrollerimiz artık çok iyi. Bebeklerin hemen oksijen satürasyonuna bakılıyor. Ama bazen nadir durumlarda gözden kaçabiliyor." dedi.

"Oksijeni çok iyi olduğu durumlarda biz bebeği pembe gibi görebiliyoruz." diyen Yıldırım, bebeğin dilinde morarma oluyorsa mutlaka çocuğun en yakın hastaneye götürülmesi gerektiğini söyledi.

adsiz-tasarim-24.png
Mor bebek sendromundan şüphelenildiğinde mutlaka bebeğin kalbi dinlenmeli.

Prof. Dr. Yıldırım, doktor muayenelerinde bebeğin kalbi dinlendiğinde üfürüm tespit edilirse, bebeğin hemen çocuk kardiyolojisine yönlendirildiğini söyledi ve "Eğer bir bebek hızlı nefes alıp veriyorsa, sık akciğer enfeksiyonu oluyorsa dikkat edilmeli" şeklinde konuştu.

BEBEKLERİN KALBİ DİNLENMELİ

Prof. Dr. Yıldırım, yetişkinlere göre bebeklerin kalp hızlarının daha yüksek olduğunu ancak bebeğin kalp hızı çok fazla yüksekse bu durumun normal olmadığını ifade etti. Yıldırım, "Mutlaka bir hastaneye götürülmelidir. Belki gerçekten kalp hastası olabilir. Onun dışında morarma fark ediliyorsa ve en önemlisi ağızın içinde dilde morarma varsa bebeği acilen hastaneye götürmek gerekir" dedi.


KALPTEKİ DELİK HASTALIĞIN SEBEBİ OLABİLİR


Mor bebek sendromundaki bulguları da anlatan Prof. Dr. Yıldırım, "Bazılarında deliği kapatmak ve akciğere giden damarı rahatlatmak gerekir. Böylece akciğerinden temiz kan tekrar döndüğü zaman temiz kanın devam ettiği bölümden aorta, şah damar aracılığıyla tüm sisteme dağılır." dedi.

Uzman isim kalpteki deliğin, damarlardaki darlıkların, mor bebeğin sebebi olduğunu açıkladı ve şöyle dedi:

"Üfürümler bize her zaman kalp hastalığı olduğunu göstermez. Bazı üfürümler, masum üfürümlerdir. Kan damardan geçerken yaptığı titreşimleri, çocuk da çok ince yapılıysa kas dokusu yağ dokusu çok inceyse biz onun titreşimlerini duyabiliriz. Damara çarpan kanın sesini duyabiliriz. Bunlar müzikal vasıflıdır ve hafif şiddetlidir.

Kalp deliğine bağlı üfürümler, damardaki darlığa bağlı üfürümler daha sert ve şiddetlidir. Onu bu şekilde ayırt ederiz. Eğer, sert vasıflıysa ya delikten ya da damardaki darlıktan kaynaklanıyordur."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *